lørdag 09. november 2019 10:12
Ugen i Ejendom: Hoteller, domiciler og brancheglidning
Indrømmet. Jeg var en smule forudindtaget, da vi skulle optage ugens podcast. De tre gode folk, vi har med i studiet hver gang, bliver bedt om at komme med hver et emne, som de gerne vil debattere. I denne omgang havde partner David Zahle fra BIG valgt at tale om brancheglidning. Og jeg forventede, at det var et fænomen, som man møder kritisk.
Ofte når jeg hører ordet brancheglidning, så er det nemlig med et snert af skepsis, men det var slet ikke det David Zahle havde på dagsordenen. Tværtimod ville han gerne fortælle om sin egen oplevelse i forbindelse med udvikling af boligkonceptet A Place To, hvor det gik op for ham, hvorfor man som bygherre for eksempel insisterer på en vis mængde erhverv i et projekt af hensyn til reglerne om udskudt moms, hvilket igen kan være afgørende for det løbende finansieringsbehov i projektet.
– Tænk, hvis der var nogen, der havde fortalt mig det tidligere. Det at vi har fået en erfaring som bygherre ind i organisationen betyder, at vi langt bedre forstår de bygherrer, vi arbejder for.
Den udtalelse faldt i samme uge, som jeg sad overfor en frustreret bygherre, der havde fået en løsning ind fra et arkitektfirma, som ganske vist var pæn, men som indeholdt en udenlandsk byrumsløsning fra et mindre firma, der ikke var nogen som helst plan for, hvordan skulle kunne serviceres. Arkitektfirmaet kom med deres løsning udelukkende ud fra en designmæssig tilgang.
Og derfor er diskussionen så interessant. For selvom vi har talt om det i mange år i ejendomsbranchen, så er der stadigvæk et meget stort uudnyttet potentiale og en – efter mit skøn – ressourcebesparelse på enten et 3-cifret millionbeløb eller milliardbeløb, hvis vi i højere grad kunne blive bedre til fra start at arbejde sammen fremfor at se snævert på eget fagområde. Derfor er brancheglidning og ikke mindst de mange konsolideringsopkøb i rådgiverbranchen måske et skridt på vejen i den retning. Vi får se, når synergierne for alvor begynder at folde sig ud.
Bæredygtighed var et andet af panelets omdrejningspunkter, hvor de 3 paneldeltagere har flere gode ideer til, hvordan vi får branchen til at forholde sig til Co2 forbruget. Og så er alle spændt på, hvordan man sikrer sig, at branchen ikke bare bygger rammer for bofællesskaber, men sikrer sig, at der er nogle, der udfylder de rammer.
Podcasten rammer lige ned i nogle af de spørgsmål, som mange i branchen står med netop nu.
– Der er nogle, der må have en plan B, siger vicedirektør Bjarne Jørgensen, Realkredit Danmark i podcasten. Hør ham og ikke mindst Bonavas adm. direktør for Danmark og Norge, Kristina Olsen, om projektudvikling netop nu.
Læs også Bofællesskaber og brancheglidning, bæredygtighed og boligudvikling – hør hele podcasten her
Ugens absolut største nyhed kom fra udlejningsfronten. Der er bare ikke mange store domicillejere i markedet i øjeblikket, og derfor giver det genlyd, når der udlejes næsten 10.000 kvm i centrum af København. Formentlig har der også været adskillige i markedet, der gerne ville lande den.
Læs også Skanska udlejer 9.250 kvm på Havneholmen
På transaktionsfronten var der flere spændende transaktioner. Der var engang, – tilbage i 80erne, – hvor nogle af dem, hvis lønninger, man omtalte med andægtig respekt var piloternes. Flytrafikken har ændret sig meget siden dengang, og det har lønningerne også i forskellige brancher. Men som et levn fra dengang var Admiral Hotel indtil denne uge ejet af en gruppe piloter og deres efterkommere. Og sådan har det været de sidste mange år.
Men nu var tiden kommet, hvor pilotgruppen åbenbart ikke længere kunne modstå fristelsen og prisen. Svenske Midstar, der har specialiseret sig i hotelejendomme og ikke mindst et tættere samarbejde mellem operatører og ejendomsejere, slog til og købte det utroligt velbeliggende hotel på Københavns havnefront.
På tirsdag holder Estate Media den årlige hotelkonference HotCop, hvilket er en forkortelse for “Hotels Copenhagen”, og at markedet har enorm bevågenhed viser antallet af tilmeldte, der nu er et godt stykke over 100. Konferencen indledes af Petter Stordalen og giver en lang række nedslagspunkter på hotelprojekter og markedstiltag i det aktuelle marked.
Læs også Midstar køber Admiral Hotel
Bach Gruppen var en anden aktør, der i denne uge fik underskrift på en købsaftale. Investeringsselskabet Invesco skrev under på købet af 124 lejligheder på Bryggens Bastion, som skyder op som et helt nyt bykvarter i begyndelsen af Amager.
I sidste Ugen i Ejendom skrev jeg om de “agenter”, der i større grad er begyndt at præge transaktionsmarkedet. Mindre firmaer med personligheder fra ledende stillinger i større firmaer, som starter op selvstændigt. Sådan en er Jacob Smergel-Krog, og det er ham, der har identificeret og fået aftalen på plads for Invesco.
Læs også Bach Gruppen sælger 124 lejligheder til Invesco
Ugens sidste markante transaktion, som vi har valgt at tage med her, er Europa Capitals salg af en ejendom på Valby Maskinfabrik til Patrizia. Det er en markant transaktion, fordi det ikke er mange år siden, at en af branchens største bekymringer i forhold til transaktionsmarkedet var, om der nu var nok produkter. Men en rente, der bare falder og falder, betyder, at afkastkravene også er faldende, og det giver nogle af de udenlandske investorer blod på tanden i forhold til at cashe ind allerede efter 3 års ejerskab.
Læs også Patrizia køber 127 lejligheder i Valby af Europa Capital
Dermed kommer der produkter på markedet, som de fleste nok troede lå trygt og sikkert hos de investorer, der lige har investeret i dem, i hvert fald i en årrække endnu. Og dermed er det umiddelbart ikke den begrænsning, der kommer til at være den største stopklods for transaktionsudviklingen.
Ugen bød også på en række markante og betydningsfulde jobskift. Den absolut mest læste var, at Anette Krarup har valgt at forlade NPV. Den beslutning er da også pikant, da hun samtidig bor privat sammen med NPVs grundlægger Jens Schaumann. Anette Krarup tog en chance, da hun forlod ELF Development og blev del af ledergruppen i NPV sammen med Jens Schaumann, Kim Lautrup og Kim Lang, men det er også forståeligt, at hun efter mange år som selvstændig frem til finanskrisen og efter at have stået i spidsen for blandt andet udviklingen af det succesfulde boligområde, Irma Byen, i Rødovre sammen med Ludvig Find, nu vælger at stå på egne ben igen.
Læs også Anette Krarup forlader NPV for at blive selvstændig
Nu vil hun prøve kræfter igen i eget regi og for at understrege, at hun er sig selv med de værdier, som hun har stået på mål for i markedet i mange år, har hun valgt, at der ikke skal være nogen tvivl og kaldt firmaet for Anette Krarup Ejendomsudvikling. Anette Krarup er i øvrigt blandt talerne på årets Boligdagene den 23.-24. januar, hvor hun uddyber sin tilgang til boligmarkedet og de kommende års boligbehov.
Læs også Anette Krarup: Det mangler der i boligmarkedet
I Københavns Kommune har de fået en yderst erfaren profil tilbage efter en afstikker til metroselskabet. Hele den del af branchen, der udvikler i København, kan komme til at støde ind i Marc J. Jørgensen, der nu bliver enhedschef med ansvar for blandt andet Indre By og Amager Øst inklusiv Lynetteholmen.
Læs også Marc J. Jørgensen bliver ny chef for lokalplaner i København
Og så fik Plesner en ny partner på plads efter Anders Friis og Jacob Schou Midtgaards exit.
Læs også Karina Brinch bliver ny partner i Plesner
Og C.W. Obel mistede Tine Cederholm Bemberg, der skal være med til at forstærke styringen af ATP Ejendommes portefølje.
Læs også Udlejningsdirektør i C.W. Obel finder nyt job
Og så er der måske en ting, som ærgrer mig. For ovenstående historier er ærlig talt koncentreret lidt rigeligt omkring København. Så hermed en opfordring til udviklere, investorer, rådgivere og andre ejendomsfolk: Lad os i fællesskab gøre en indsats for at vise, at der også sker rigtig meget udenfor København. Også selvom det af naturlige årsager er i hovedstadsområdet, at de største investeringer bliver gjort.
Jeg tror dog trods alt næppe, det bunder i befolkningstallet, men i denne uge tolkede Dansk Byggeri videre på tal fra Danmarks Statistik. Og vi er nu flere mennesker på Sjælland end vi er i Jylland. Den mobilitet – og ikke mindst den generelle vækst i både Jylland og på Sjælland – øger efterspørgslen på boligbyggerier. Men der skal holdes godt øje. Det er ikke mange år siden, at Esbjerg så ud til at være det rigtige sted at investere med markant vækst, men senest har Vejle faktisk overhalet Esbjerg som Danmarks 5. største by. Og Randers som var det sidste sted, man ville investere for blot få år siden, er kommet med i vækstloopet. Og dermed er det så spændende at være i ejendomsbranchen, når man samtidig har en leveringstid på varerne på 2-3-4 eller 5 år alt iberegnet.
Læs også Sjælland overhaler Jylland
Men derfor kunne vi nu alligevel godt bruge et større hype omkring nyhederne fra det jyske – det er i høj grad på fastlandet, at der ligger muligheder for at optimere afkastet i øjeblikket, og det ser da også ud til, at flere og flere investorer – især danske – ser på Jyllands vækstbyer.
Endelig så var det ugen, hvor Mipims øverste direktør Ronan Vaspart besøgte Danmark. Mipim er et godt vindue for dansk eksport, og derfor er det vigtigt, at det bliver brugt rigtigt. Men det er også vigtigt, at man behandler sine samarbejdspartnere med respekt og efter Mipim har forsøgt at stille krav til flere danske aktører om at bakke op om messen, hvilket vil sige at understøtte, at der bliver betalt for indgangen, så var det nu blevet tid til dialog om, hvordan man som dansker får mest ud af det vindue, som Mipim giver.
Den dialog kommer til at fortsætte, men det førte blandt andet til, at formanden for Byggesocietetets Mipim-udvalg, Tony Christrup, så et pivåbent vindue til at stille krav til Mipim. Hans udmelding var, at Danmark skal gøre sig til talsmand for et bæredygtigt Mipim. Det er godt set.
For det første er det det rigtige tidspunkt at stille krav, og for det andet vil det gavne hele branchen, hvis vi kan tilkæmpe os positionen som dem, der bærer bæredygtighedsfanen. Det kan give efterspørgsel hos de ellers pt. lidt hårdt pressede rådgivere, og så er det ikke nordmændene, der pludselig løber af sted med nogle af de mest hard core bæredygtighedskrav, som David Zahle ellers var inde på i Estate Podcast.
Læs også Danmark skal gøre Mipim bæredygtigt
Sådan blev ringen sluttet denne grå novemberuge, der dog på ingen måde var nyhedsfattig.
I næste uge tager mere end 8.000 investorer, retailere og andet godtfolk med tilknytning til retailmarkedet til Cannes for at diskutere de bedste løsninger for fremtidens butikker og butikscentre. Estate Media er også i Cannes og er du på Mapic og/eller har nyheder i den forbindelse, så kontakt mig gerne på sevel@estatemedia.dk.
Læs også Mapic: Food, fritid og fremtidens bycentre
Rigtig god weekend!