Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom: Branchens forbilleder blev ugens store nyhed

Uddelingen af Estate Media Prisen, Niels Cederholms farvel til CBRE og den nye direktør for Ejendomstorvet blev blandt branchens største nyheder i ugen der gik

Kamilla Sevel

lørdag 31. august 2019 10:12

Det blev en markant fejring af den del af ejendomsbranchen, der forsøger at dreje ejendomsbranchen i en mere bæredygtig retning med FNs 17 verdensmål som omdrejningspunkt, da ejendomsbranchens kåring af deres egne helte, Estate Media prisen, blev uddelt torsdag aften.

Hele tre af priserne endte i sidste ende med at hylde verdensmålene på den ene eller den anden måde. Det gælder det upcyclede byggeri, Ressourcerækkerne, og det gælder By & Havn, som fik transaktionsprisen for at udbyde den sydligste byggegrund i Ørestad med en række tilknyttede krav om, at byggeriet skulle leve op til netop de rammer. Det er blevet til byggeriet UN 17 Village.

Og så blev årets forbillede Anders Lendager, en arkitekt som arbejder koncentreret med upcycling og som i mange år har kæmpet en kamp ret alene. Heldigvis har kapitalfonden Nrep set en ide i at investere i Lendager Group og er dermed med til at understøtte, at det er muligt at være så dedikeret som Anders Lendager og samtidig have mulighed for at få smør på brødet.

Der er slet ikke nogen tvivl om, at når Anders Lendager, der står som et fyrtårn på SDG-siden, (som er den engelske betegnelse for verdensmålene), har en finger med i spillet i tre af priserne, så er det branchens måde at hylde dedikationen og viljen til at gøre en forskel, men også at give en stor tommelfinger opad i forhold til de ambitiøse initiativer, der bliver taget for at bære Danmarks byggerier og ejendomme i retning mod at leve op til flere af verdensmålene.

Læs også Her er vinderne af Estate Media Prisen 2019

Ejendomsdagene kom også til at handle om bæredygtighed, om hvordan vi løfter branchen i fællesskab og ikke mindst om, hvor guldet egentlig er begravet i de kommende år, hvor recession formentlig kommer på dagsordenen. Det var så ikke alle, der syntes, at det var en udpræget negativ nyhed. For det betyder jo omvendt også, at der lidt mere kynisk set måske bliver gode opkøbsmuligheder i markedet.

Læs også 70 procent på Ejendomsdagene: Vi bygger alt for ens

Læs også Ole Schrøder: Omstillingen sker nu

Læs også Artha sælger Marienlyst Strandhotel til svenske Midstar

En ting gik både direkte og indirekte igen i mange indlæg, og det er sammenhænge. Lige fra storpolitik til ejendomsbranchen, fra IT til mursten og fra den enkelte ejendom til det sammenhængende bykvarter. Ejendomsbranchen kommer til at tænke langt mere holistisk på et væld af nye måder helt fra fortovsbelægning til den enkelte ejendom til de storpolitiske beslutninger. Helheden som branche og produkt bliver vigtigere, men i løbet af de to dage stod det også klart, at med projekter som UN 17 Village og Ressourcerækkerne står vi i Danmark pludselig med modelprojekter, der kan eksporteres. Det er om jeg må være så fri med et ord, som ikke så tit bliver brugt i denne spalte: Vidunderligt!

Vidunderligt, fordi vi i branchen i så mange år har talt om, hvordan vi får eksporteret de gode ideer, vi vitterligt har i Danmark og hvordan vi får dem omsat, så man i for eksempel Kina forstår vores produkt. Det ligger der nu et potentielt eksempel på, og det viser, at når man løfter i flok på tværs af branchen, når kapitalfonde, arkitekter og udviklere går sammen fremfor at pleje egne interesser primært, så kan vi noget. Stort ikke bare tillykke men også tak til By & Havn, Nrep, AG Gruppen, Lendager Group og Årstiderne – og sikkert mange flere, som også har været involveret og nikket til at turde tage chancen. Det gælder også de øvrige teams, der ikke vandt UN 17 projektet, men som også forsøgte at tappe ind i den dagsorden. Keep going og hold fanen højt!

225 mennesker var i år med på den helt udsolgte 8. udgave af Ejendomsdagene, der for første gang blev holdt på det netop handlede Marienlyst Strandhotel.

Se meget mere på Linkedin, facebook og Instagram. Brug #ejendomsdagene2019 og se både videoer og opslag fra dagene 

I 2020 bliver Ejendomsdagene den 10.-11. september.

Blandt de nyheder, der også trak mange læsere i denne uge, var Niels Cederholms udmelding om, at han nu efter 15 år stopper i CBRE. Siden 2005 har han siddet i bestyrelsen og siden 2010 i direktionen som adm. direktør. Der var mange i branchen, der var overraskede, da han dengang løbende tog over fra sin far, Henrik Cederholm, der havde opbygget et af datidens få erhvervsmæglerfirmaer fra bunden. Han kom nemlig forholdsvis ukendt i ejendomsbranchen fra advokatjobbet hos Gorrissen Federspiel. Men nu er det altså endeligt farvel til endnu en bid af de familie- og stifterprægede erhvervsmæglerselskaber i Danmark. Og derfor kommer der her lidt historie fra ejendomsbranchen:

Cederholm-navnet går nemlig langt tilbage, for Henrik Cederholm begyndte i den danske ejendomsbranche i 1967 i det daværende Det Almindelige Danske Ejendomsselskab, der senere blev til Dades. Siden startede han for sig selv sammen med Willy Voss, købte ejendomme op og stiftede kommanditselskaber, som stifterne selv deltog i. Og som han sagde til mig i et interview i 2006:

– Vi havde ikke penge nok selv, så derfor spurgte vi venner og bekendte, om de ville skyde lidt ind på en etableringskonto, som vi så købte ejendomme for. Det greb om sig og efter kort tid kendte vi ikke længere på forhånd investorerne. Men vi var altid selv med i projekterne.

I 1987 solgte Henrik Cederholm Cevo Invest, der nu rummede over 100 ejendomme, til Kurt Thorsen, som solgte hovedparten af ejendommene videre til Magasin Ejendomme – en af de helt store spillere på det københavnske ejendomsmarked i start90erne. Og hvad skulle Henrik Cederholm så lave; ja han stiftede da sit eget mæglerfirma, som han sammen med en række partnere succesfuldt solgte til samarbejdspartneren internationale CBRE i februar 2008. Timingen var exceptionelt god.

Men nu vil Niels Cederholm noget andet. Erfaringen forventer han dog at tage med videre til et andet job i ejendomsbranchen, selvom han skynder sig at sige, at det ikke bliver som erhvervsmægler og dermed konkurrent til den arbejdsplads, han forlader.

Læs også CBRE-direktør: Nyt job bliver nok inden for ejendomsbranchen (+)

Læs også Niels Cederholm stopper som adm. direktør i CBRE

Det kom nok som en overraskelse for de fleste, at ejendomsselskabet Park Street Nordicom faktisk er i opkøbshumør. Selskabet lever en ret anonym tilværelse samtidig med, at der arbejdes med at indføre engelsk ledelsesstil i en skandinavisk virksomhed med adm. direktør Pradeep Pattem i spidsen. Men ikke desto mindre, så købte Park Street Nordicom shoppingcentret 2G Shopping med 17 butikker ved Glostrup Station i denne uge. Det cirka 12.000 kvm store center, som fordeler sig over flere adresser på Banegårdsvej og Østbrovej i Glostrup, blev indviet i 2008 og trænger til en kraftig kærlig hånd for at stå skarpt.

Læs også Shoppingcenter med 17 butikker i hovedstaden solgt til Park Street Nordicom (+)

Læs også Christian Melgaard stopper i Park Street Nordicom: Vi passer ikke sammen (+)

Læs også PropTech Denmark får ny adm. direktør og formand

Det blev også i denne uge, at nyheden om det nye Vejlandskvarteret toppede. Personligt kan jeg ikke lade være med at ærgre mig over, at den oprindelige masterplan for Ørestad ikke bliver realiseret. Det er en dum forlægning af et helt kvarter, der nu kommer med Vejlandskvarteret, fordi miljøaktivister lykkedes med at få ændret den oprindelige masterplan fra 1992, der havde defineret en sammenhængende kile ned gennem Amager.

Det er muligt, der er noget oprindelig natur, der er reddet, men synes frontkæmperne, som jeg har mødt i forbindelse med vores konferencer og som er fornuftige mennesker, virkelig, at det her er bedre end udgangspunktet? Jeg har svært ved at se det, for nu får vi en usammenhængende bydel, og vi får en usammenhængende natur.

Jeg synes det er ærgerligt, når særinteresser på den måde får lov til at definere den overordnede byplanlægning, men det er en sprængfarlig diskussion, som jeg er helt sikker på, at vi kun får mange flere eksempler på i de kommende år, hvor diskussionen om den rigtige form for borgerinddragelse er i fuld gang i kommuner over hele landet. Den her sag blev kæmpet uden alternative forslag fra aktivisternes side, og dermed uden at stå på mål for konsekvenserne, – men midt i en valgkamp, – og sagen blev vundet ligesom valget. Jeg synes, den har “sejret ad helvede til”.

Når det er sagt, så er det et virkelig spændende forslag PensionDanmark og By & Havn nu har i konkurrence, og de kan jo ikke gøre for, at placeringen ændrede sig. Bydelen helt i træ vil formentlig blive endnu et eksempelprojekt og i alle fald spændende.

Læs også Ny bydel på Amager skal bygges helt i træ

Ugen bød også på et helt nyt ansigt i branchen. Ejendomstorvet fik nemlig ny direktør, og det blev Jakob Wegener, der før har arbejdet med data men på helt andre fronter. Han kommer nemlig fra Coloplast og skal nu drive erhvervsmæglernes egen portal yderligere fremad. Samtidig er det et farvel til Simon Birch Skou, som nu forlader branchen.

Læs også Ejendomstorvet henter ny direktør fra Coloplast

Læs også Ny direktør: Vi skal være endnu stærkere (+)

Og så kunne vi for første gang i sidste uge bringe en oversigt over PropTech selskaber i Danmark. PropTech Denmark var også blandt de nominerede til årets velkomstpris, men det blev et udøvende PropTech selskab, der endte med at løbe med den. Det bliver spændende at følge nybygget.dk i deres videre fremdrift.

Læs også PropTech-iværksættere: Danmark er blot en dråbe i havet

Læs også PropTech: Ejendomsmæglere tager sig godt betalt (+)

Læs også Start-up vil lave direkte kontakt mellem projektudviklere og brugere

Læs også Her er Danmarks PropTech-miljø

Nogle uger er bedre nyhedsuger end andre. Denne sidste sensommeruge var tætpakket med spændende, relevante og udviklende nyheder. Tak fordi du læste med i Ugen i Ejendom og hvis du har mod på mere læsning i solen, så kast dig for eksempel over

PensionDanmark udbygger Chr. Hansens hovedkontor for 412 millioner kr.

Vandkulturhus på Papirøen bliver dyrere og forsinket

Wihlborgs indgår lejekontrakter for 19 millioner kr. i hovedstaden

Tre udenlandske investorer bag hver tredie boligtransaktion

Colliers styrker byudviklingsafdeling

Designer vil ombygge vandtårn til landmark med liebhaverboliger

Rigtig god weekend!

 

( Besøgt 647 gange, 1 besøg i dag )

Kommentarer

Seneste nyt

Birch Ejendomme ’yderst tilfreds’ med indtjeningen i forkortet regnskabsår

Pluss, Regnskab og resultater, Bolig, Investering / onsdag 23. september 2020

Andelsboligejendom solgt efter henvendelse fra Colliers

Pluss, Bolig, Investering, Transaktioner / onsdag 23. september 2020

AP Pension lander aftale om opførelse af 11.000 kvm boliger

Entreprenører, Bolig, Byggeri, Bæredygtighed / onsdag 23. september 2020

Nrep sætter dato på åbning af nyt hollandsk hotelkoncept i Danmark

Konvertering, Hotel, København / onsdag 23. september 2020

Finder ny lejer til ombygget chokoladefabrik

Kontor, København, Udlejning / onsdag 23. september 2020

– Balancen mellem lejer og udlejer forskubbes

Ejendom / tirsdag 22. september 2020

Kommende konferencer

Torsdag den 24. september kl. 09:00

Finansiering af ejendomme

- strukturering, fremskaffelse og nye aktører

Onsdag den 30. september kl. 09:00

Erhvervs- og boligmarkedet i Odense

- projektudvikling og investering i Danmarks tredjestørste by

Estate Podcast

Seneste nyheder