Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom

Ugen i ejendom: Dårlige undskyldninger, partneropgør og rekordhandel prægede ugen

Det blev en turbulent uge i ejendomsmarkedet. Med salget af et ikonisk københavnerbyggeri, en markant ændring i partnerkredsen i landinspektørbranchen, en spændende tilbagekomst af en developer, der har været lidt ude af syne og udsalg af - og ikke i - Danmarks eneste rigtige outlet. Læs Ugen i Ejendom og få overblikket...

Kamilla Sevel

lørdag 21. september 2019 9:28

Ugens dårligste undskyldning kom uden tvivl fra Teknik og Miljø forvaltningen i Københavns Kommune, der nu har et efterslæb på 1.200 byggesager. Udfordringerne på byggesagsområdet er blandt andet opstået i forbindelsen med overgangen til det nye bygningsreglement i 2018, som kommunen mener har fået ekstra mange sager til at komme ind, “da kunder fra årsskiftet skal købe alt vedrørende den tekniske del af sagsbehandlingen hos private, hvor de i dag kan få vejledning fra kommunen.”

Det er jo faktisk et kvantespring, at kommunen i deres udmelding benævner borgerne eller de professionelle udviklere og ejendomsejere som “kunder”. Det er et stort skridt at se, at der faktisk er tale om “kunder” i butikken i et fælles mål om at udvikle København. Og det er rigtig vigtigt, fordi København er hele Danmarks hovedstad, og man ved, at den trækker udvikling med sig i hele landet, når der er god fremdrift i København.

Når jeg modtager analyser og rapporter om kontormarkedet, så ser de tit på, hvad arbejdskraften prioriterer som de vigtigste motivationsfaktorer i valget af arbejdsplads. Løn er sjældent højst på den slags lister. Det er faktorer som identitet, identifikation med arbejdspladsens værdier og dens ledelse og mulighederne for den enkelte for at udvikle sig.

Og derfor er det, at det klinger så hult, når Teknik- og Miljøforvaltningen går videre i udmeldingen med at undskylde ventetiden og behandlingspuklen med følgende melding: “Herudover har kommunen svært ved at tiltrække og fastholde kvalificerede sagsbehandlere, da medarbejderne typisk kan få meget højere lønninger i det private.”

Der tænker jeg så bare: Eller måske er det fordi, det ikke er særlig fedt, at ens øverste chef, borgmesteren, er midt i en offentlig udredning om en besynderlig voldtægt og flere måneders ubegrundet sygefravær. Det er et grundvilkår for de ansatte i Teknik og Miljø, at borgmestrene har meget varierende kvalifikationer i forhold til at forstå det komplicerede område. Men når de herudover fremstår image-mæssigt plettet samtidig med, at hele det professionelle top-embedsværk har været nødt til at blive skiftet ud på grund af fortovssagen, så er det ikke med til at fremme den positive stemning på arbejdspladsen.

Stoltheden hos medarbejderne skal hives op langt nedefra med det seneste års tids organisatoriske forbilleder in mente og gudskelov da, at der er nogen, der gør det.  Men vågn op – det kan godt være, at det ser ud som om det skyldes bedre lønninger i det private, men mange offentligt ansatte føler faktisk, at de gør en anden form for forskel i det offentlige. Så stop lønklynkeriet og sørg for at skabe en attraktiv og god arbejdsplads uden skandalesager. Det er jeg helt overbevist om vil gøre en afgørende forskel og når arbejdsmiljøet er sikret, så er der større chance for, at man når sagsmængden.

Læs også 1.200 byggesager presser København: Vi står i en ekstraordinær situation

Læs også Frank Jensen: Vi skal være hurtigere

Ugens mest læste nyhed handlede om noget, der må karakteriseres som tæt på sladder. Da jeg for mange år siden gik på journalisthøjskolen lærte vi blandt andet, at noget af det, der trækker mange læsere, er andres ulykke. Det er naturligt for det giver os læsere en fornemmelse af, at det går egentlig meget godt her i egen rede. Sådan en historie var ugens nyhed om, at partnerne i Landinspektørkontoret er blevet uvenner. Skal man så som medie bringe den slags historier? Vi valgte at bringe den, fordi den alligevel blev meldt ud til alle samarbejdspartnere. Og så er det naturligvis vigtigt at følge op på baggrunden for at uddybe forståelsen.

Når det er sagt, så er det sjældent, at man som professionel aktør som i dette tilfælde selv ønsker at afsløre, når det går galt. I min tid som journalist i ejendomsbranchen har jeg dækket mange hundrede omstruktureringer i forskellige virksomheder. Det sker, at man vil hver sin vej, når man arbejder tæt sammen. Det sker også, at man simpelthen bliver irriteret på hinanden eller, at fejl, der måske ville være løst i mindelighed på et andet tidspunkt i partnerskabet, betyder, at man mister tilliden til hinanden. Det sker hver dag i ejendomsbranchen og i alle andre brancher. Ejerledede virksomheder er oftest virksomheder med stærke personligheder bygget på passion, ambition og engagement. Det kan slå gnister.

I de tilfælde er håndteringen altafgørende. Og for virksomhedens fremtids skyld bør den foregå indenfor murene og i god ro og orden. Det var ikke den strategi, Landinspektørkontoret valgte, da de i denne uge meldte ud, at de efter optagelsen af en ny partner i sommer valgte at sige farvel til Kristian Baatrup, som ellers var ansigtet udadtil og en kendt profil i branchen gennem en meget netværksskabende tilgang til landinspektørfaget.

Hvad der end er foregået mellem partnerne kan man konstatere, at de er blevet uvenner. Herfra skal lyde et velment råd både til ugens historie men også til andre i samme situation: Sæt jer ned og få det løst og meld så ud bagefter. Der er mange dygtige advokater, hvis det ikke lader sig gøre uden. De store følelser, bitterhed og vrede, skader altid både indgangs- og udgangspunktet og fremfor alt, når de luftes i offentligheden.

Læs også Kristian Baatrup: Jeg har ikke misligholdt min kontrakt

Læs også Kristian Baatrup fratræder øjeblikkeligt

Ugen bragte også årets hidtil største transaktion. Selvom salgsprisen ikke er offentliggjort, så kan de fleste i ejendomsbranchen godt regne ud, at der er tale om årets største transaktion. Med tinglysninger på henholdsvis 550 millioner kr. og 1,75 milliard kr. er der tale om en samlet pris på knap 2,3 milliarder kr. Og der skulle da heller ikke så meget til for at blive størst som tidligere år, da 2019 har været præget af flere små transaktioner og den største hidtil er på 1,3 milliarder kr.

Det interessante er her, at det også var Solstra, der var sælger af porteføljen i Bella Kvarter og nu af Copenhagen Towers. Der er altså ingen tvivl om, at partnerne her går efter at cashe ind pt. Niam, der netop har rejst 8,2 milliarder kr. i en ny fond, er til gengæld glad for at “komme af med” nogle af de penge til en ejendom, der blandt flere parametre ligger infrastrukturelt helt genialt.

Læs også Niam køber Copenhagen Towers med 54.000 kvm kontorer og 366 hotelværelser

En anden af ugens mest læste nyheder rummede flere overraskende elementer – faktisk hele tre. Dels kom Freja af med Nuuks Plads på Nørrebro, som ellers stod overfor nye udfordringer efter det tidligere højhusprojekt med Gefion Group, faldt på jorden. Samtidig var det en udmelding af, at Matthias Busck går ind i 2L og dermed har søgt nye udfordringer efter en årrække i Blackrock, der ikke ligefrem har været blandt de mest aktive investorer i det danske marked. Og endelig var det et velkommen tilbage til Lau Kristensen og Lars-Erik Houmann Christensen, der siden de med en fuldstændig eminent timing solgte Christianshavns Video til Blockbuster i 1996, har investeret i blandt andet ejendomme.

I starten var de meget synlige med nogle af de første udviklingsprojekter på Holmen, og nu er de altså tilbage med et projekt, der sandsynligvis også får god offentlig bevågenhed. De har i fællesskab skabt nogle virkelig spændende byggerier tidligere, der præger København i dag. Det samme har Matthias Busck, der blandt andet udviklede Illum og fik det solgt til thailandske Central Group i 2015. Det er et spændende match, som kan vise sig rigtig godt for Nuuks Plads.

Læs også Nyt udviklingsselskab køber Nuuks Plads i København

Læs også 2L køber fredet ejendom i Helsingør

Læs også Gefion-højhus på 75 meter stemt ned

Og når vi nu er ved Lau Kristensen, så var det hans far, Thorkild Kristensen, der var serieiværksætter i 80erne og 90erne i ejendomsbranchen. Et af de selskaber, han stiftede, TK Development, er i dag blevet til Agat Ejendomme, og de er med den mangeårige underdirektør Robert Andersen nu i spidsen ved at trimme porteføljen.

Det betyder, at Ringsted Outlet, som desværre aldrig har fået helt samme fat i markedet som outlets i Tyskland eller USA, nu bliver sat til salg. Det ejer Agat sammen med Capman. Den enorme P-kælder med 900 pladser på Amerika Plads på Østerbro i København, som er den tilbageværende del af TK Developments store engagement i udviklingen af området, skal der også findes en køber til.

Læs også Disse to mæglerfirmaer skal sælge Ringsted Outlet (+)

Læs også Agat Ejendomme, By & Havn og Capman vil sælge tilsammen 45.000 kvm

Mikkel Søby og Henrik Svane, der i december købte Home Erhverv-kæden af Danske Bank, har for alvor fået blod på tanden og er i fuld gang med omdannelsen af kæden. I denne uge kunne de to meddele, at aarhusianske Annette Rønne, som tidligere har meldt ud, at erhvervsdelen af kæden manglede udvikling, ikke vil være med på den videre rejse men koncentrerer sig om sine mange bolig-forretninger.

Det bliver Mikkel Søby og Henrik Svane, der sammen investerer i Aarhus-afdelingen, og nu sammen med lokale Jonas Malberg dermed træder ind i det jyske. Det bliver spændende at se, hvor hurtigt Mikkel Søby og Henrik Svane får vendt Home Erhverv, der gennem de sidste mange år har været lillebror i forhold til Danbolig Erhverv og daværende Nybolig Erhverv, til en egentlig landsdækkende kæde.

Læs også Mikkel Søby, Henrik Svane og Jonas Malberg overtager Home Erhverv Aarhus

Læs også Annette Rønne: – Vi har brug for udvikling af Home Erhverv

Flemming Engelhardt er for alvor kommet på plads i Topdanmark Ejendom, og nu begynder der at ske noget. Topdanmark Ejendom, der ellers holdt lav profil i en periode, fordi de strategiske mål for ejendomsinvesteringer var opfyldt, er nu igen i ekspansion og bygger 8.300 kvm boliger i Ørestad Syd.

Læs også TopDanmark bygger yderligere 100 boliger i Ørestad

Og så slutter vi af med en overraskende melding: For ifølge verdensomspændende JLL, der i Danmark samarbejder med Lintrup & Norgart, vil kontorlejen i Storkøbenhavn stige i de kommende år. Og det er jo ellers ikke noget, vi er særlig forvænte med i det danske kontormarked. Dog vil den ikke stige helt så meget som i de tre nabolande.

Estimatet lyder på en årlig stigning på 2 procent i Storkøbenhavn mod 2,4 procent i Helsinki, 2,8 procent i Stockholm og 4,4 procent i Oslo. Og for alle dem i branchen, der også er lejere, er det jo for så vidt også en god nyhed og for ejendomsejerne, så er lejestigninger heldigvis sjældent det, der driver en erfaren dansk investor. Et af de steder, hvor det kan blive spændende at se, om der er et uforløst potentiale, er netop på sigt i ejendomme som  Copenhagen Towers, og det kan skabe fundamentet for en god case for Niam.

Læs også JLL: Stigende lejeniveauer for kontorer og faldende tomgang

Rigtig god weekend!

 

 

 

( Besøgt 999 gange, 1 besøg i dag )

Kommentarer

Seneste nyt

Dades varsler opkøb for 4-5 milliarder kr.

Pluss, Investering / torsdag 29. oktober 2020

Ny projektudviklingschef i FB Gruppen

Projektudvikling, Virksomheder og mennesker / torsdag 29. oktober 2020

RED: Transaktionsvolumenen i 2020 falder med op til 17 procent

Transaktioner / torsdag 29. oktober 2020

Kæmpe centernedskrivning skæmmer rekordregnskab fra Dades

Pluss, Regnskab og resultater, Investering / onsdag 28. oktober 2020

ATP udlejer aarhusiansk kontordomicil til it-firma

Aarhus, Kontor, Udlejning / torsdag 29. oktober 2020

Core vælger Link til boligentreprise på 165 millioner kr.

Arkitektfirmaer, Bolig / torsdag 29. oktober 2020

Kommende konferencer

Tirsdag den 3. november kl. 09:00

Boliglejeret

- de væsentlige og grundlæggende principper

Torsdag den 5. november kl. 09:00

VENTELISTE - Værdiansættelse af investeringsejendomme

- metoder, opgaver og begrænsningerEstate Podcast

Seneste nyheder