Ugen i Ejendom: Turbulent boligmarked, opkøb i kontormarkedet og international interesse

Mere end 46.000 gik gennem indgangsportene til Expo Real en af de 3 dage, som Europas største ejendomsmesse varede. Godt 120 af dem var danskere, men der var mange flere med danske interesser. For som de færreste har kunnet overse, så er der rigtig mange udenlandske investorer, der gerne vil købe ejendomme i Danmark og også har gjort det.

En af dem var amerikanske W.P. Carey, hvis europæiske topchef, jeg mødte denne uge i München. Han tror mest på off-market deals, hvor de kan bruge deres styrke og kapacitet til at få et forspring. For som Arvi Luomo siger, så er W.P. Careys opfattelse, at det danske marked stadig er et marked, hvor mange handler med hinanden, og hvor det er svært at komme ind udefra medmindre man altså kan byde ind med for eksempel hurtighed.

Læs også Amerikanske W.P. Carey vil købe mere i Danmark

Læs også 46.000 besøgte Expo Real – her er den danske stand

I Ugen i Ejendom i sidste uge nævnte jeg allerede, at Danmark i år havde en stand på Expo Real. Det var der mange, der blev overrasket over. Især blandt de besøgende danskere. Alene i den halve time, hvor jeg besøgte standen kom der nogle og sagde “det skulle vi bare have vidst, så ville vi gerne have været med”. Det tyder altså på, at der er god grund til at fortsætte arbejdet med en dansk stand.

Og hvorfor er det så vigtigt, når nu udenlandske investorer alligevel kommer til Danmark i stort antal? På Expo Real i år var to af partnerne på den danske stand faktisk udenlandske investorer, som ledte efter lejere til deres ejendomme.

På den måde er de udenlandske investorer med til at bidrage dobbelt, fordi de – måske – også trækker virksomheder til Danmark. Det skaber arbejdspladser og vækst i Danmark, og det har vi brug for. Men erhvervsfremmestød i det hele taget er også med til at fremme danske interesser, så selvfølgelig skal vi være på Expo Real. Endnu mere relevant ville det være, hvis nogle af vores bedste arkitekter og andre rådgivere også var med, så det ikke bare handlede om at tiltrække forretninger til Danmark, men også om at sælge vores kompetencer til udenlandske bygherrer og byudviklere.

Expo var i øvrigt præget af en positiv stemning, og selvom der bliver talt meget om recession, så var det ikke den snak, der prægede den internationale ejendomsscene i denne uge.

Et af temaerne på Expo Real var billige boliger eller rettere manglen på samme. I Danmark har debatten især raset i forbindelse med udenlandske kapitalfondes overtagelse af lejeboliger, men det er faktisk at underkende den betydning og omfang, som problemet har. Over hele Europa arbejder ledelsen af storbyerne på at finde løsninger til at flere mennesker med almindelige indkomster også kan bo i byerne. Hvis vi i Danmark kan finde et system – teknisk, juridisk eller administrativt, – der skaber billige eller billigere boliger, så vil det helt sikkert kunne eksporteres.

Læs også Blackstone får møde med ministeren efter aflyst Frederiksberg-handel

Læs også Regeringsindgreb kan koste pensionskunder 10 milliarder kr.

Men problemet er ikke bare at bygge billigere. Det er også en politisk og økonomisk kompleks situation. En af de store fondsforvaltere i Europa er tyske Patrizia, der netop udgav en ny rapport på Expo. Her advarer fonden også om at fokusere for ensidigt på at bygge billigt, for det gik ikke særlig godt sidste gang, man forsøgte det. Over hele Europa står der nu Corbusier-inspirerede betonkopier fra 60erne og 70erne, som blev opført hurtigt og billigt, men som i de allerfleste lande giver enorme problemer både fordi de ikke kan holde rent bygningsmæssigt, men også fordi de ikke understøtter og inspirerer beboernes liv.

Boligmarkedet bliver beskrevet ret turbulent i disse måneder, men i virkeligheden er der stadig mange, der gerne vil investere i boliger. Det har blandt andet været med til at sænke antallet af udbudte projektlejligheder, fordi udviklerne i stedet sælger dem i samlede klumper direkte til en slutinvestor. I denne uge kunne Home Lone Bøegh fortælle, at selv i detailsalg, så er boligmarkedet fortsat ret godt kørende.

Læs også Projektsalg rykker ud af København

I denne uge begyndte transaktionerne at afspejle, at markedet er ved at vende fra bolig til kontor. Blandt investorerne i erhvervsejendomme var Capman og ELF Development. Det bliver spændende at følge om det er en generelt trend eller der er tale om et tilfælde.

Læs også 4.000 kvm. stor erhvervsejendom solgt i Esbjerg

Læs også Elf køber københavnsk kontorejendom for trecifret millionbeløb

Læs også Capman køber 7.200 stor detail- og kontorejendom i Valby

Det blev også en uge, hvor der skete meget på personfronten. By & Havn var ude med den helt store rokade. Da bestyrelsesformand Carsten Kock sidste år offentliggjorde, at han ville skifte ud på direktørposten, så sagde han samtidig, at han syntes både formand og direktør hørte til en generation, der snart kaldte på nye kræfter. Det kostede i første omgang Jens Kramer Mikkelsen jobbet, og nu kom turen så til bestyrelsesformanden selv. Han bliver afløst af den tidligere socialdemokratiske minister Pia Gjellerup. Samtidig offentliggjorde udviklings- og salgsdirektør Michael Soetmann, at han vil på pension.

Læs også By & Havn mister udviklings- og salgsdirektør

Læs også Pia Gjellerup afløser Carsten Koch som formand

I boligudviklingsselskabet Bonava var der også udskiftning på direktionsgangen. Kristina Olsen er nu officielt udnævnt til øverste ansvarlige for Danmark og Norge, men samtidig mister hun regionschef Claus Skytte, der skifter til Deas. Deas viser efterhånden for alvor, at de mener det alvorligt med at tage kampen op om asset management markedet. Afdelingen oprustes derfor med Claus Skytte, der skal hjælpe kunderne med diverse udvikling af deres ejendomme

Læs også Bonava forfremmer adm. direktør Kristina Olsen

Læs også Deas Asset Management henter Bonava-direktør

En anden navnenyhed fra hylden med de mest læste blev den om, at det Cobblestone-associerede arkitektfirma Plan1 forbereder et generationsskifte fra den ikke specielt pensionsmodne Martin Yde, der da også nu i stedet skal være arbejdende bestyrelsesformand. Her træder de to 33-årige, arkitekt Nicolaj W. Sevel og bygningskonstruktør Kasper Bentzen-Bilkvist Rasmussen, ind i partnerkredsen. De afløser arkitekterne Henrik Suhr og Troels Lergaard.

Fik du læst Ugen i Ejendom: Følelser i byplanlægningen og nye internationale investorer

Og det var alt, hvad vi valgte at tage med i denne uge, hvor man godt kunne mærke, at der var lige ved at gå efterårsferie i den.

Så herfra blot Rigtig god efterårsferie, hvadenten du faktisk skal på ferie eller ej! Ugen i Ejendom er tilbage igen den 25. oktober.

 

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder