Ugen i ejendom: Koncepternes tid, rekordsalg og nye tider i Blackstone

Koncepterne ruller ud over ejendomsmarkedet i øjeblikket. Nrep, PensionDanmark, Bovieran og PFA er blot nogle af dem, der har tænkt, at det måske ikke betaler sig at opfinde den dybe tallerken igen og igen. Hvis et koncept virker i Vordingborg, så virker det måske – og formentlig – også i Varde. Det kan så være, at det skal arkitektonisk tilpasses den enkelte grund og den enkelte by og den enkelte historik på stedet. Men grundlæggende, så er der tale om, at vi nok ikke er så forskellige som mennesker om vi bor i Pandrup eller Borsholm.

For få uger siden kunne Estate Media skrive om Nreps køb af Tetris og udrulningen af Voksenplus-konceptet. Plushusene er et andet koncept som Nrep allerede gik sammen med Casa om i 2018, men nu er der altså sat et cirkabeløb på, og den nyhed blev ugens mest læste.

Læs også Nrep og Casa går sammen i nyt selskab

Læs også Udviklere vil bygge 10 ejendomskomplekser med 2.000 boliger

Læs også Derfor siger Nrep ja til at satse milliarder på seniorboliger (+)

Læs også Nrep køber 50 procent af Tetris

Det har i mange år undret og ærgret mig, at nogle af de ejendomme som ligner hinanden allermest i form af skoler, supersygehuse, børnehaver, plejehjem, idrætsanlæg og andre institutionelle ejendomme generelt bliver opfundet fra bunden hver gang. Selvfølgelig skal hele Danmark da ikke ligne hinanden, men som det er i dag drager vi ikke ordentlig nytte af de erfaringer den ene kommune eller region gør i forhold til den anden. I stedet udskriver vi de fleste steder i landet individuelle arkitektkonkurrencer om hver enkelt byggeri både indenfor den enkelte kommune og på tværs af landet.

Det giver ikke mening i alle tilfælde. Derfor er det også – i hvert fald – på tegnebrættet en rigtig fornuftig ide at forsøge at skabe et koncept, der virker, og så rulle det ud over flere forskellige byer og lokationer.

Det er det som flere aktører i markedet nu forsøger at gøre.

En anden måde at forsøge at gentage procedurer på er i samarbejdet om strukturerede partnerskaber. Endnu er det også kun brugt få steder, og der er megen debat om, hvorvidt det er rigtigt at skabe et partnerskab af rådgivere, der byder ind en gang for alle for eksempel for en 4-årig periode, og så løser alle opgaver for bygherren i den periode. Men der er ikke tvivl om, at i mange andre af livets forhold, så arbejder man bedre sammen, hvis man prøver det mere end en enkelt gang.

Der er altså noget at lære af samlebåndstanken, selvom det kan lyde nedsættende og ødelæggende for det danske kvalitetsdesign, der er så berømt for at tage udgangspunkt i de helt konkrete og præcise omgivelser og rammer. Jeg synes bestemt heller ikke, at det skal udspringe af en spareøvelse, men en fordeling af ressourcerne, så der rent faktisk bliver mulighed for at bruge dem der, hvor det giver mening at skabe fyrtårnsprojekter.

Netop det har vi valgt at sætte på dagsordenen den 8. oktober, hvor Estate Media sammen med nogle af de mest erfarne kræfter i markedet indenfor strategiske partnerskaber, udbyder et seminar om erfaringerne.

Læs også Region Hovedstaden ønsker at indgå strategiske partnerskaber med rådgivere og entreprenører

En anden af ugens store nyheder kom fra retailverdenen. Her er de heftige opkøb af strøgejendomme bremset kraftigt op, men denne uge slog en af de internationale investorer, der endnu ikke har opbygget kritisk masse i det danske marked, så til. Den tyske investor har købt en ejendom i Købmagergade til en kvm. pris på godt 137.000 kr., hvilket selv i de seneste års boomende marked er en forholdsvis høj pris.

Forventningen må altså være, at der kan arbejdes med ejendommen, der i dag blandt andet huser en konceptbutik for det danske skomærke Billi Bi og det amerikanske friluftsmærke North Face.

Læs også Tysk investor overtager strøgejendom til 137.700 kr. per kvm (+)

For to uger siden fortalte partner i Fokus Asset Management Tonny Nielsen i et oplæg på Ejendomsdagene, at han på trods af en veritabel shit storm og en kåring i dagbladet Politiken til Københavns værste byggeri, ikke forventede, at det ville få betydning for udlejningen af den nye markante tilbygning til Østerport station i København.

På det tidspunkt vidste han formentlig godt, at advokatfirmaet DLA Piper ville forlade det centrale København og rykke nordpå. Dermed følger de en trend hos mange af kollegerne i de store advokathuse, der er rykket i retning af Nordhavn nord for centrum af København i løbet af de seneste 10 år. Det kunne DLA Piper offentliggøre i den forløbne uge, og dermed får den omfattende satsning, som Fokus i dag administrerer på Østerport, for alvor liv. Samtidig bliver et stort og unikt lejemål ledigt med en formidabel udsigt direkte til Københavns rådhus. Det bliver spændende at se, hvem der ender der.

Læs også DLA Piper lejer sig ind i Østerport-ejendom

I denne uge tog boligministeren ud og besøgte ejendomme på Frederiksberg, købt af Blackstone. Det er der kun godt at sige om. Jo mere indsigt man får i en problemstilling desto bedre. Men det er også vigtigt at slå fast endnu engang, at lejere kan ikke smides ud af deres lejemål i Danmark. Istandsættelser sker kun, hvis lejemålet fraflyttes. Det modsatte hørte jeg nemlig flere gange i denne uge i forskellige medier, og politisk uenighed er godt, men det bliver bedst, hvis det fra begge sider, udspringer og underbygges af indsigt og fakta.

Blackstone har en svær sag, men selskabet prøver tydeligvis at komme igen på tilstedeværelsen i det danske marked. Den nye CEO Lars Pærregaard har pt valgt en defensiv strategi i forsøget på at samle op på noget af den værste mediehetz, man længe har set i ejendomsbranchen. Men er dog samtidig på de indre linjer ved at bygge en ny organisation op og samle nye erfarne kræfter. I denne uge med udmeldingen om en ny og erfaren CFO.

Set udefra ligner det en strategi om, at man ikke vil gå i markedet med en halvkvædet vise, men vil være sikker på, at alle interne forhold er i orden. Strategien virker rigtig, men er nok også resultatet af, at administrationen ikke har været i orden. Intet kommer som bekendt af intet, – ej heller shitstorme -, og Lars Pærregaard oplyste da også i en mail i et radioprogram for nylig, at han med øjeblikkelig virkning har stoppet en praksis med skriftligt at tilbyde/opfordre lejerne til at finde nye bedre rammer i en anden ejendom.

Læs også Blackstone udnævner Ole Markussen til CFO

Men hvis man ser udover den konkrete sag, som fortsat fylder meget både i mediebilledet og politisk, så er motivationen i forhold til at ændre §5 stk2 muligheden for at modernisere, først og fremmest at sikre, at der fortsat er billige boliger i landets store byer. Og her bør politikerne også gribe i egen barm.

For der mangler billige boliger både i København og Aarhus.

Lige siden Ritt Bjerregaard i 2005 forsøgte at lancere en plan om at bygge 5.000 billige boliger på 5 år i København, så er der ikke sket ret meget – eller nærmest ingenting. Det er kun blevet dyrere at bo i København. Boligmarkedet har ikke haft politisk bevågenhed, og der er brug for en samlet plan for, hvordan boligmarkedet skal se ud i Danmark – store strukturelle udfordringer løses sjældent af populistiske enkeltsager.

Når alt kommer til alt, så udgør både private udlejningsboliger og ejerboliger hver især en mindre del af det samlede boligmarked, og spørgsmålet er, om vi har de rigtige ejendomstyper i de rette mængder. Det er et interessant spørgsmål ligesom det faktisk er interessant at se på, om det er rimeligt, at man nogle steder bor til kunstigt lave priser på nogle af Danmarks bedste adresser. Boligmarkedets regulering skaber nogle sjove eksempler både i den ene og den anden retning, og derfor er der brug for en meget mere gennemgribende oprydning end bare at se på nogle – i det store billede – få ejendomme solgt til en kapitalfond.

Læs også Boligminister besøger Frederiksberg-ejendomme

Læs også Blackstone lukker rekordstor ejendomsfond på 140 milliarder kr.

Vi står i det hele taget overfor meget større opgaver, hvis vi skal skabe bæredygtige blandede byer fremadrettet. Det er der heldigvis nogle, der tager alvorligt og forsøger at byde ind med gode løsninger på, og det kan ikke løses ved, at vi bare bygger dyrere. Danske arkitekter skal genopfinde sig selv og finde på nye innovative designs. Det er en af de kærligt provokerende, men også vigtige pointer i denne uges Estate Podcast, hvor jeg havde tre spændende gæster i studiet til Samtaler om ejendomsbranchen.

Læs også Samtaler om ejendomsbranchen:- Vi har ikke pligt til at gå efter det højeste afkast

eller gå direkte til Estate Podcast her

Til sidst en glædelig nyhed fra det aarhusianske. For det ser nemlig ud til, at forligskredsen bag planloven vil se på om aarhusianerne alligevel kan få lov til at få altaner, selvom det lugter fra havnen. Den “sidegevinst” ved den nuværende planlov var man ikke opmærksom på i Aarhus, da den blev vedtaget, og det er helt ærligt tosset, at det skal forhindre udviklingen i bykernen.

Vi skal naturligvis sørge for, at fremtidens beboere får de bedst mulige boliger, men hvis man bosætter sig i midten af en by og kender til de virksomheder, der ligger der, skal det ikke forhindre, at man kan trække ud på sin altan alle årets øvrige dage.

Læs også Måske mulighed for byggeri med altaner trods lugtgener

Og således må huskereglen endnu engang være, at det stort set altid er bedst at blande regulering og politiske indgreb med praksis og sund fornuft.

Rigtig god weekend!

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder