Postgrunden - Blackstone - Mipim - wework - byoghavn

Ugen i Ejendom: Skuffede følelser og vilde beregninger

Der var masser af skuffede forventninger i denne uges nyhedsstrøm i ejendomsbranchen. Borgmesteren for Teknik og Miljø i København var efter Blackstone oven i købet efter, at de mod forventning fik nej til et mindre byggeri på Nørrebro. Danske Ark var sure på Mipim over, at Mipim vil forhandle om en større grad af samarbejde på årets største ejendomsevent og arkitektfirmaet Lundgaard og Tranberg var mere end almindeligt ærgerlige over, at de ikke skal færdigprojektere hele byggeriet på Postgrunden i centrum af København.

Men der var også nogle, der var glade. For inden Lundgaard & Tranberg blev fornærmede kunne KPC nemlig glædesstrålende meddele, at de havde vundet den 2 milliarder kr. store entreprise på byggeriet, der er et af Danmarks største private i øjeblikket. De havde budt på det velvidende, at de kunne tage to gode samarbejdspartnere med nemlig Arkitema og ÅF. Dermed røg Cowi også af sagen, men i og med Cowi nu har købt Arkitema, så tabte de ikke så stort som Lundgaard & Tranberg.

Det er en speget sag, men i sidste ende er det  ikke kun et spørgsmål om sårede følelser. Det kunne ellers godt se sådan ud, når man vælger at sige, at så vil man slet ikke have sit navn associeret med den del af projektet. Den del er anden etape, mens den del, der skal være domicil for Danske Bank fortsat skal tegnes af Lundgaard & Tranberg. Dermed har de sat sig på 3 markante domicilbyggerier og indslag i bybilledet på en akse op langs Bernstoffsgade, der løber langs hovedbanegården og Tivoli. De to af dem har allerede høstet masser af roser og adskillige priser. Det drejer sig om SEBs byggeri på Kalvebod Brygge og Gorrissen Federspiels Axel Towers. Det bliver altså spændende at se om Danske Banks kommende domicil også kan lægge sig i den slipstrøm.

Læs også Lundgaard & Tranberg raser over kontrakt med Arkitema

Læs også Danica og KPC indgår kontrakt på over 2 milliarder kr. på anden etape af Postgrunden

Men Lundgaard & Tranbergs skuffelse og tegnestuen, der “taber” til Arkitema er samtidig et symbol på to meget forskellige tegnestuer og to veje, som danske arkitektfirmaer tager i øjeblikket. Man kan kalde det arkitektfirmaer af den nye og den gamle skole. Lundgaard & Tranberg er et mindre arkitektfirma, der arbejder lidt i det stille, hvor arkitekturen taler sit tydelige men også ensomme sprog i forhold til profileringen af arkitektfirmaet. Hjemmesiden er sparsom og består primært af en oplistning af projekter, mens brandingen af tegnestuen under info-fanen primært handler om, hvordan man finder vej til deres kontor. Arkitekturen så at sige brander sig selv.

Arkitema er derimod Danmarks største arkitektfirma og har omfavnet konsolideringen i branchen med et salg til Cowi Holding i november sidste år. Det er to modpoler, der her – sikkert ufrivilligt fra begge parter – er kommet i den offentlige boksering.

En anden boksering, der blev kridtet op i denne uge, var Danske Ark og Byens Netværk, der gik i clinch med Reed Midem, som er den organisation, der står bag Mipim-messen.

I Frankrig er forhandlingsteknik lidt anderledes end i Danmark, og den kulturelle kløft kan opleves stor. Hvor man i Norden ofte går direkte efter løsningen, så kridter man oftere banen skarpt op først i den franske kultur for så derefter at finde en fælles løsning. Så langt nåede det ikke i tilfældet Danske Ark og Byens Netværk, der i stedet offentligt valgte at anbefale, at man ikke bærer sit badge synligt, når man deltager i arrangementer. Vi har tidligere skrevet, at det blev opfattet som, at de to parter opfordrede til ikke at tage til Mipim, men Byens Netværk understreger, at sådan skulle det ikke opfattes. I alle tilfælde kunne  Byggesocietetet, der har knoklet usædvanlig hårdt for at få den danske repræsentation op at stå i samarbejde med Mipim, naturligvis ikke tilslutte sig den melding. Byggesocietetet er naturligvis også i forhandling med Mipim, men har grebet det anderledes an, og det tror jeg bliver til gavn for alle danske deltagere.

Mipim er jo på ingen måde kun et sted, hvor danskere skal møde danskere. Dels er der mange danske virksomheder, der i dag arbejder internationalt og dels er Mipim et godt sted at eksponere, hvad Danmark kan. Måske skal vi som danskere agere anderledes på Mipim? I alle fald er der ikke pt noget alternativ til det ekstremt effektive netværksforum som Mipim er, og det virker for mig åbenlyst, at det vil være en stor fejl at fravælge deltagelse på Mipim. Tværtimod vil jeg opfordre til, at man bakker massivt op om Byggesocietetets kæmpestore arbejde med at skabe en dansk platform.

Læs også Danske Arkitektvirksomheder går til kamp mod Mipims retningslinjer

En tredie sag om skuffede forventninger må være projektet på Nørrebro. Her havde Blackstone ansøgt om at få lov til at bygge 1.300 kvm. herunder indrette en række tagboliger. Det fik de ikke lov til primært, fordi projektet var et samlet fortætningsprojekt, og der var tale om en af de sidste grønne lommer på Nørrebro. Men den tilbagevendte borgmester Ninna Hedeager Olsen greb sagen og sagde, at nu må det være nok med Blackstone.

Som med boligministerens kampagne “mindre Blackstone – mere blandet by”, så må jeg sige, at uagtet om man er enig eller uenig i budskabet, så bør man som politiker se enkeltsager som symbol på en samlet problematik fremfor at gå bevidst efter en enkelt aktør i markedet.

Læs også Borgmester i København: Sæt en stopper for kapitalfondes indtog (+)

Læs også Blackstone får afvist over 1.300 kvm boligprojekt i København

Læs også Politikere stopper nyt Blackstone-projekt: Der er trods alt grænser

En fjerde med skuffede forventninger i denne uge var den internationale kontorhotelkæde WeWork, der netop har lejet sig ind hos ejendomsselskabet Dades på Kalvebod Brygge. For i denne uge kom WeWork i massiv modvind, og den planlagte børsnotering blev skudt til hjørne. Personligt kan jeg nogle gange have svært ved start-up tankegangen, hvor alt hvad der tjenes skal geninvesteres for at positionere sig for det er meget langt fra almindelig sund fornuft om en god forretning og overskud på bundlinjen, men WeWork har i perioder oven i købet haft større underskud end omsætning. Det er der så alligevel nu blevet sat spørgsmålstegn ved, men om det på nogen måde kommer til at påvirke driften på den korte bane er uvist.

Læs også Dades lander 5.600 kvm udlejningsaftale med WeWork

Læs også Fokus Asset Management: Ny WeWork-lokation kunne være blevet hotel (+)

Læs også WeWork åbner første lokation i Danmark i København V.

Blandt ugens mest læste navnenyheder, så udvidede By & Havn med Henrik Steenstrup. Han indgik ikke i kabalen, da Nordea Ejendomme solgte adminstrationen til Deas og resten blev til Velliv. Men nu bliver han direktør for byudvikling i By & Havn, og det bliver dermed en spændende ny profil i den organisation, som Anne Skovbro nu bygger op med yngre frontfigurer.

Læs også By & Havn henter Henrik Steenstrup til nyoprettet direktørstilling

Ugens absolut mest læste nyhed var et frisk forsøg på lobbyisme. I forsøget på at bevare §5, stk 2 valgte Ejendomsforeningen Danmark nemlig at regne på konsekvenserne for andelsboliger, hvis priserne falder på udlejningsejendomme, fordi færre udenlandske investorer vælger at investere, hvis §5 stk. 2 bliver fjernet. Respekt for at sandsynliggøre den årsagssammenhæng i en sammenhæng, hvor man vil bruge det til at lægge politisk pres på behandlingen af §5, stk. 2. Men er den reel? Jeg tvivler.

– Konkret vil en ejer af en typisk andelsbolig på 80 kvm i København tabe cirka 280.000 kr. på sin andel, hvis muligheden for gennemgribende moderniseringer begrænses, og ejendommen falder 25 procent i værdi, men tabet kan også være væsentligt højere.

Det tror jeg er en frisk vurdering. Der er så mange “hvis” i den betragtning, at det har svært ved at give mening som direkte årsagssammenhæng. Og tja – tabet kan også være væsentligt lavere, hvis man ikke har prissat sin andelsboligforening aggressivt, men ingen ved det.

Hvis man skal argumentere imod et lovindgreb, så bør det gode argument findes i en overordnet vurdering af, hvad det er for et boligmarked, man ønsker fra politisk side og ikke i konkrete enkeltsager eller prismodeller. Og her ville det klæde regeringen og ministeriet at se meget bredere på markedet end primært at gå efter enkeltsager, og så ville argumentationen for at bevare den nuværende lovgivning også kunne være mindre søgt.

Læs også EjendomDanmark og ABF: Andelsboliger falder betragteligt i værdi

Kristian Hare var emnet for en anden meget læst nyhed. ELF Development har fundet ny CFO hos Goldschmidt efter Jan Aarestrup er skiftet til Casa. Og udover at der blev skiftet ud på posten, så handler det for ELF også om rettidig omhu for stifter Ludvig Find vil gerne være klar til en markedsændring.

– Kristian Hare skal holde et skarpt øje med virksomhedens forretningsmæssige ydeevne, også i et nedadgående marked, påpeger Ludvig Find.

Læs også ELF Development finder ny CFO hos Goldschmidt

De seneste år har man hørt en del til Ikea koncernen i ejendomsmarkedet, fordi koncernen på den ene eller anden måde investerer i boliger blandt andet via Ikano, der nu er ved at indtage det danske marked. Men Ikea har også en lang række ejendomme, som simpelthen rummer deres varehuse og nogle steder omkringliggende butikker. Dem skal Charlotte Sthaalros nu tage sig af, og det blev dermed kun et par at Charlotte Sthaalros sad som Tenant Representation Director i Nordicals i København.

Læs også Charlotte Sthaalros skifter til Ikea og bliver ansvarlig for ejendomme

Og det var, hvad der trak læserne mest i den forgangne uge. Der er en ting, der mangler i denne uges nyhedsstrøm. De mest læste nyheder var nemlig alle fra hovedstaden. På Estate Media vil vi gerne have hele landet med, så lad os se om næste uges nyhedsstrøm ikke efterlader flere nyheder fra det fynske og jyske. Tip os gerne, hvis der er gode – eller mindre gode, men vigtige – nyheder, som skal have en chance for at blive de mest læste i den kommende uge.

Til slut så bliver det endnu en Københavner-orienteret nyhed og en lille opfordring for i denne uge havde 120 tilmeldt sig Estate Medias konference om den kommende kommuneplan i København med navnet “Verdensby med ansvar”. Tak for den store interesse men ikke mindst, så vil jeg endnu engang komme med en opfordring. For der er nemlig høringsfrist 22. oktober, og det er en rigtig god mulighed for at gøre opmærksom på alle de ting, som kommuneplanen kommer til at sætte rammerne for de næste 4 år, og som måske kunne drejes anderledes, inden den politiske behandling. Så husk at lade branchens gode input gøre sig gældende og send høringssvarene inden fristen.

Rigtig god weekend!

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder