Ugen i ejendom: Sådan gik sommeren

Det har været en hyggelig og rar sommer. Ikke store overraskelser eller chok men hyggelige nyheder. God stemning i den lokale solgård. At verdensøkonomien så på sigt kan blive et problem er en helt anden sag.

Men ser man lidt bag nyhederne, der mest er hyggelige, så er der nye strømninger på vej i ejendomsbranchen. Det stod helt klart for mig, da jeg kort efter den sidste Ugen i Ejendom var til konferencen Mipim PropTech i Paris. På dag 2 stod der en flok samlet med selvlysende veste foran konferencehallen. Umiddelbart var det lidt skræmmende den sidste tids uroligheder med de gule veste taget i betragtning, men det viste sig hurtigt på de omdelte løbesedler, at det ikke var tilfældige gule veste.

Den lille demonstration foran Mipim Proptech henviste til Mipim, der “hvert år samler udviklere, investorer, banker og rådgivere og offentlige myndigheder, der sælger land, vores fælles ejendom, til højeste bud”. Hvis de her kunne have tilføjet et lille “føj”, så var det nok gjort.

Og så kom ellers henvisningen til PropTech-delen for her gjorde demonstranterne opmærksom på, at messen var med til at bygge nye magtfulde trusler mod indbyggerne i alle metropoler, som det før er set med blandt andet Uber, AirBnb og andre, der understøtter den digitale økonomi og dermed muliggør alt muligt som på engelsk inkluderer alt det følgende “spekulation, overexploitation, acceleration of the commodification and financialization of housing, control of inhabitants, socio-spacial segregation, evictions, homelessness, forced nomadization…”

Puha, man blev helt træt. Men når man så er løbet forbi ind i messehallerne sammen med alle de andre ejendomsfolk, så tror jeg alligevel det er dumt bare at lægge det mentalt fra sig. De forsamlede på fortovet den dag var helt sikkert noget mere rabiate end de fleste. Men set i lyset af forårets Blackstone-sager, sommerens opblussen af forbrugerombudsmandens gedigne interesse for størrelsen af lejligheder, der ligefrem førte til politianmeldelse (ganske vist trukket tilbage pga forældelse), så er der for mig at se ingen tvivl om, at – og jeg ville virkelig gerne bruge et dansk udtryk her, men kender det ikke, – compliance, stakeholding og fremfor alt ordentlighed, kommer til at betyde mere og mere i den danske ejendomsbranchen.

Læs reportagen fra det der skete på selve Mipim PropTech:

Læs mere fra årets Mipim PropTech Fra ISS til WeWork: Vi skal hele tiden være på forkant

Læs mere fra årets Mipim PropTech – Vi vil ikke gå glip af det nye

Læs mere fra årets Mipim PropTech  Teknologien skal også ind i arkitekturen

Det hele hænger sammen med en anden underliggende tendens; nemlig at boligen i højere grad bliver en vare, og i modsætning til demonstranterne, så mener jeg faktisk, at det er en fordel for forbrugerne, der skal købe eller leje. I storbyerne flytter man mere og mere og lejer sin bolig fremfor at købe, og med begyndende tomgang i boligmassen, så bliver det også muligt at stille krav til sin udlejer, sælger eller projektudvikler.

Måske stirrer vi ind i en mindre nedgang på det københavnske marked netop nu. Der er ikke nogen tvivl om for mig, at dem der kommer bedst ud af den, er dem, der tager slutbrugeren alvorligt som en “rigtig” forbruger. Ville vi for eksempel i ejendomsbranchen finde os i at købe en ny Q7 eller XC90 med 5-100 mangler på overtagelsesdagen, der reelt set gjorde, at den ikke kunne køre. Jeg tror det ikke. Og lige om lidt kommer næste bølge, når køberne/lejerne opdager, at bæredygtighedsdagsordenen faktisk godt kan køres ned over en lejlighed eller et rækkehus.

Læs også NPV overvejer modtræk mod forbrugerombudsmanden

Læs også Dansk Ejendomsmæglerforening: Vores medlemmer har ikke gjort noget forkert

Det bliver en spændende udvikling for branchen med store forandringer for nogle og mindre for de, der har været på forkant og allerede set det komme.

Sommerens helt store nyhed er vi ellers på Estate Media glade for kom fra vores egen side. Ananas i egen juice og så alligevel ikke. Det var nemlig offentliggørelsen af de nominerede til årets Estate Media priser. En pris vi indstiftede i 2012 for at få sat spot på de  profiler eller tiltag i branchen, der gør det særligt godt og har været med til at løfte branchen som helhed enten som et godt forbillede eller helt konkret. Vi har også i år et meget spændende felt på 25 nominerede, og det er især i nogle kategorier helt vildt tæt. Så hvis du endnu ikke har stemt, så kan du fortsat gøre det frem til den 18. august. Vinderne bliver offentliggjort på Ejendomsdagene den 29. august.

Se alle de nominerede her eller gå direkte til afstemningen her, hvis du ikke allerede har stemt

Læs også Estate Media Priserne: Fem kæmper om Transaktionsprisen – giv din stemme

Læs også Estate Media Priserne: Fem kæmper om at blive årets unge talent – giv din stemme

Læs også Estate Media Priserne: Fem kæmper om at blive årets forbillede – giv din stemme

Læs også Estate Media Priserne: Fem kæmper om Projektprisen – giv din stemme

Læs også Estate Media Priserne: Fem kæmper om Velkomstprisen – giv din stemme

En af de den sidste uges nyheder, som symboliserer en større trend, handlede om et nyt kontorhotel i Gladsaxe. Kontorhoteller har længe været en solid trend, men nu rykker de også længere ud fra København. Samtidig kunne nye tal fra Ejendomstorvet dokumentere, at tomgangen stiger – efterspørgslen flytter altså fra traditionelle lokaler til mere fleksible lokaler. En anden var den om PensionDanmark, som opruster for at kunne gå tidligere ind i værdikæden. Her er en modsatrettet trend. De institutionelle vælger nemlig i disse år enten at blive større, fordi de vil have mere styr på processen mens andre som for eksempel Nordea Ejendomme valgte at gå den modsatte vej. Der er dog alligevel ikke tale om, at PensionDanmark selv vil drive alle sine ejendomme men blot om, at de i stedet for at lade udviklingspræmien gå overvejende til samarbejdspartnere, så selv vil have en større del.

Læs også Flerbrugerhuse skaber ledig kontorplads i Københavns Omegn

Læs også Københavnerforstad jubler over nyt kontorhotel

Læs også PensionDanmark opruster i ejendomsafdelingen for at få større bid af værdikæden

Og det forstår man godt, for en af sommerens helt store overraskelser var, at renterne ikke som forventet ville begynde at stige men endte med at falde yderligere. Det kan på mange måder være godt for ejendomsbranchen.

Det bliver fortsat billigt at finansiere, og når aktier i en turbulent tid er usikre og obligationer giver for dårligt afkast, så ville det ikke være første gang, at investorerne så endnu mere mod ejendomsmarkedet. For bare et år siden var der ofte snak om, hvad de så skulle købe, for der var jo ikke meget til salg. Men det sidste år har markedet vist, at det ikke er rigtigt. Flere af de internationale investorer, der kom ind for 5-7 år siden er begyndt at exite simpelthen fordi det tilsiger deres strategi, og det skaber ejendomme til salg i markedet.

Det skaber likviditet, så produktet er der, men der er nok stadig lidt forskel på forventningerne mellem købere og sælgeres salgspriser. Det kan man se på transaktionsvolumen, som er faldet til et niveau på 19-28 milliarder i første halvår. Selvom der normalt bliver omsat mere i 4. kvartal end i de øvrige, så er det alligevel en markant nedgang i forhold til rekordårene 2017-2018, hvor der blev omsat i størrelsesordenen 80-100 milliarder kr.

Læs også RED: Transaktionsvolumen ligger 25 procent over Colliers tal

Læs også Colliers: Transaktionsvolumen falder fra 30 til 19 milliarder kr. på halvt år

Blandt de nyheder, der fandt vej til feriepostkasserne, var i høj grad nyheder om virksomheder og mennesker. Blandt de mest læste var Colliers, der i forvejen sidder solidt på markedet, og som nu også udvider med yderligere ekspertise på butiksområdet i Aarhus. Der er næppe nogen tvivl om, at det internationale Colliers har besluttet sig for, at de skal bare fastholde deres markedsledende position i Danmark – understøttet både via opkøb og organisk vækst.

Læs også Colliers overtager Aarhus-mægler

Der var også nyheden om, at Oliver Grundahl, søn af modeskaberen Ivan Grundahl, og indehaver af en hyggelig og helt unik ejendom i centrum af København solgte sin ejendom ind i ejendomsselskabet Copenhagen Capital, der med den tidligere Jyske Bank-direktør Lars Falster i spidsen, har opkøbt en interessant københavner-portefølje de seneste år.

Læs også Arkitekt er ny storaktionær i Copenhagen Capital

Læs også Copenhagen Capital køber cityejendom

På navnefronten bød sommeren på flere nyheder, der lød som lette beslutninger, men som formentlig har krævet mange tanker om pro and cons, før de blev taget. Det gælder for eksempel opsigelsen af Søren Kempf Holm efter blot 8 måneder i Agat Ejendomme, som de fleste nok fortsat tænker på som TK Development. Der var ifølge ham ikke blevet ryddet ordentligt op inden tiltrædelsen, og det ser da også ud til at være tilfældet i de børsmeldinger, der kommer fra selskabet.

Læs også Agat Ejendomme nedjusterer og afskediger adm. direktør

En anden navnenyhed handlede om Gefion Group, der har været et af de mest aggressivt ekspanderende udviklingsselskaber de sidste 5 år. Frontfigurerne og de to idemagere bag selskabet Thomas W. Færch og Henrik Nissen er ikke længere en duo. Henrik Nissen trækker sig, og det bliver – som det også formelt hele tiden har været – den tidligere Nordia-advokat Thomas W. Færch, der fremover udgør direktionen også udadtil.

Læs også Thomas W. Færch: Vi kommer til at savne Henrik Nissen

Læs også Henrik Nissen forlader Gefion og stifter konsulentforretning

Solveig Rannje skifter efter blot 8 måneder tilbage til pensionskassebranchen. Hun bliver ny direktør Velliv og fortalte, at selvom hun var blevet rigtig glad for at være i Thylander Gruppen, så fik hun bare et tilbud, hun ikke kunne afslå.

Læs også Solveig Rannje bliver ejendomsdirektør i Velliv

NREP udnævnte for første gang siden 2014 en ny dansk partner i Thomas Riise-Jacobsen, 7 partnere skiftede til Sirius og Michael Lind Olesen er blevet mere projektudvikler end erhvervsmægler.

Læs også NREP udnævner ny partner som første dansker siden 2014

Læs også Sirius optager to nye partnere med seks andre medarbejdere fra DLA Piper

Læs også Lind Olesen kigger på København efter salg af jyske projekter

Læs også Michael Lind Olesen satser på projektudvikling med familiefirma

Det var det, der prægede sommeren i 2019. I en række har jeg opfordret her i klummen til, at man huskede rent faktisk at lade op i sommeren, så der var plads til innovation, fart og gode, velgennemarbejdede beslutninger i arbejdsåret, der står foran os.

Det er min oplevelse, at branchen faktisk er nået dertil. Flid er en god gammel, veldokumenteret dyd, men det betyder ikke, at man skal arbejde hele tiden. Jeg håber, at ferietiden har givet de fleste i branchen nye kræfter til et spændende arbejdsår, hvor vi får handlet på nogle af de dilemmaer, som branchen står overfor i et foranderligt marked, – inden vi når til at se “de gule veste” i det københavnske gadebillede.

Rigtig god weekend!





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder