Kai-Uwe Bergmann.
Kai-Uwe Bergmann, BIG

Teknologien skal også ind i arkitekturen

Teknologi er ikke kun nødvendigt, når man skal drive ejendomme. Det er ligeså vigtigt at inddrage teknologien i selve arkitekturen.

Det var en af pointerne i åbningstalen på Mipim Proptech mandag i Paris, der blev leveret af partner i det danske arkitektfirma BIG Kai-Uwe Bergmann. BIG er blandt andet ved at opføre et hovedkontor til Google i Californien, der skal stå færdigt i 2021, og det er især her, at arkitektfirmaet er blevet udfordret og har arbejdet intenst med at skabe værdi gennem brug af ny teknologi.

– Vi bruger teknologi på flere forskellige måder i vores arbejde. Det gælder for eksempel AI, Artificial Intelligence, som vi bruger i vores konceptuelle proces. Vi bruger typisk 1-2 uger til bare at researche området, hvor vi skal tegne et projekt, men nu begynder vi at kunne trække alle de oplysninger automatisk og så bruge vores kreative kræfter på mere konceptuelle ting.

Det kommer til at betyde meget for byggebranchens organisering.

– Du kan nu bruge dine kræfter og dine ressourcer på at skabe øget værdi. Det vil betyde, at arkitektens rolle kan blive en anden, fordi vi kan starte arbejdet fra et andet og mere kvalificeret udgangspunkt, siger Kai-Uwe Bergmann.

Augmented Reality og Virtual Reality
Et andet område, hvor teknologi har fået stor indflydelse, er AR, Augmented Reality, og VR, Virtual Reality.

– Nu er det blevet muligt at bruge AR og VR til at konceptualisere projektet og vise forskellige måder at gøre tingene på og designe bygningen, og det vil sige, at du både hurtigere og billigere kan tilpasse et design til det kunden ønsker.

Kai-Uwe Bergmann undrer sig over, at han ikke har mødt nogle entreprenører på Mipim Proptech.

– Robotter får stor indflydelse på arbejdet i byggeriet og særligt på entreprenørernes området, så det undrer mig, der ikke er flere, der interesserer sig for det. Vi har i øjeblikket en udstilling i DAC om vores projekter, hvor vi blandt andet viser, hvordan vi bygger en villa på Taiwan med robotter, og det tror jeg kommer til at få en langt større betydning, end mange tror.

Det sidste, Kai-Uwe Bergmann havde med til de mange tilhørere fra hele Europa, var et indspark i forhold til, hvordan det kommer til at gå, når transporttider og transportudvikling kommer til at forandre regioner og byer.

– Man kan forestille sig, at når transporttider bliver kortere, – det kunne for eksempel være mellem Aarhus og København, – så vil det komme til at påvirke udviklingen af regioner på en helt ny måde, fordi det vil kunne lade sig gøre at bo et sted og arbejde et andet, og det vil få indflydelse på mulighederne for udvikling.

En ting lagde Kai-Uwe Bergmann dog ekstra vægt på:

– Husk altid, at teknologi er udviklet af mennesker til mennesker. Det skal være løsninger, der understøtter en bedre udvikling.

Udstillingen i DAC kører frem til 5. januar, hvis man vil se mere om de teknologiske muligheder i fremtidens bygge- og ejendomsbranche.

Læs mere fra årets Mipim Proptech: – Vi vil ikke gå glip af det nye

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder