Ugen i Ejendom: Tættere på en normalisering, nye bolighandler og godt nyt

Godt nyt til udlejere, der har frisører som kunder. Og godt nyt i det hele taget til Danmark, for vi har opført os ordentligt og sænket smittetrykket, og det betyder, at vi så småt kan vænne tilbage til forsigtige omend forandrede brudstykker af en dagligdag.

Når kunderne mister alle deres kunder fra dag til dag, så er det klart, at det giver et enormt pres på produktet, og det har vi set i de sidste 5 uger. Spørgsmålet er så, hvor det giver mest tryk, og det svar fik vi i hvert fald et bud på i denne uge, hvor Estate Webinar havde besøg af Cushman Wakefields Nicholas Thurø. Nogle af de tal, som han havde med, der var rigtig interessante handlede om lejetrykkets betydning for de enkelte erhverv. Herunder også at lejetrykket er højt for restauranter, tøj- og skobutikker men lavere for frisører og i forhold til lønomkostningen meget lavt for kontorer. Netop tøj- og skobutikker bliver dobbelt hårdt ramt, fordi de også har et stort varelager af forårsvarer, som de nu er ved at brænde inde med.

Læs også Mange erhvervsaktører må genåbne mandag

Læs også Estate Webinar: Frisører bliver ikke ramt som cafeer

Læs også Detailhandlen og restauranter giver udfordringer

Som ofte før i krisetider bliver beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed den vigtigste læresætning for hvis vi ser, at der efter oplukningen er færre butikker, der kommer til at overleve, vil de centrale beliggenheder i de mest besøgte butikscentre og de mest befærdede dele handelsgaderne være de mest attraktive steder at være placeret.

En anden interessant overvejelse er, hvorvidt kontormarkedet vil blive berørt. REDs svar var nej – i hvert fald på centrale beliggenheder. Til gengæld kommer den lejestigning som de havde forventet i år på grund af stor efterspørgsel og stadig færre byggemuligheder i de centrale dele af de store byer, ikke til at ske. Der er ingen tvivl om, at de seneste års konverteringer har været med til at mindske udbuddet af kontorlokaler i de centrale dele af byerne, og det har yderligere mindsket udbuddet.

For mig at se er der dog en stor joker i kølvandet på corona-krisen. Jeg ser lige nu, at der er mange i dansk erhvervsliv, der er ved at gå ud af deres gode skind for at komme tilbage på arbejde. Og der er virksomheder, der af personlige hensyn nu slipper enkelte medarbejdere ind, fordi de bare ikke kan holde ud at være alene derhjemme længere. Men der er også medarbejdere, som har fået smag for højere produktivitet, lavere transporttid og større sikkerhed ved at arbejde hjemme. Og så er der alle dem midt imellem, der bare savner det sociale fællesskab generelt men samtidig har set effekten af muligheden for at fordybe sig lidt mere i det mindre forstyrrende hjemmelandskab (her taler jeg selvfølgelig om situationen, hvor der ikke er mindreårige børn om benene på en).

Det store spørgsmål er, hvad de erkendelser – sammen med arbejdspladsernes behov for at medarbejderne holder afstand, – kommer til at betyde for brugen af kontorkvm. i de kommende måneder. Og i de kommende år. Mere plads kontra mindre plads. I sidste ende kan det jo give status quo i form af mere plads til den enkelte men færre på kontoret ad gangen, og dermed vil efterspørgslen være uændret. Det bliver spændende at se effekten på den lange bane.

På mange måder var ejendomsbranchen ellers ganske “normal” i den forgangne uge. Der er stadig et stort efterslæb af handelsprocesser og projekter, der er startet op før verden gik af lave. De kører videre, og det bliver interessant at se, hvordan markedet udvikler sig ultimo Q2 og Q3, hvor dønningerne efter den nuværende periode med lavere mødeaktivitet for alvor kommer til at vise sig.

Flere ledende erhvervsmæglere som CBRE og Colliers offentliggjorde i denne uge tal for transaktionsaktiviteten i Q1, og den var overraskende høj. Et par meget store handler er med til at trække op, men der er ingen tvivl om, at det alligevel er kommet bag på flere, at Q1 2020 lå så meget over Q1 2019. Spørgsmålet herfra for blot få uger siden var om Danmark og København ville fortsætte som en Safe Haven i forhold til at tiltrække investeringer i Danmark. Dengang eksploderede corona-smitten i Danmark i forhold til flere andre lande, men der er ingen tvivl om, at den nuværende håndtering og udviklingen i det hele taget i Danmark – og især i sammenligning med lande som UK, Frankrig, Spanien, Italien og USA, – endnu engang har cementeret Danmarks position som et sted, hvor det ikke er så farligt at investere for man kan regne med os både politisk og  økonomisk og også når det gælder stabiliteten i forhold til markedet for fast ejendom.

Som sagt så er mange af de handler, der bliver indgået nu, påbegyndt længe før corona var en reel trussel mod vores vestlige samfund. Men ikke desto mindre så vidner de om stor tiltro til det danske marked for diskussionen om en vending i boligmarkedet blev påbegyndt allerede i 2019. Alligevel finder flere investorer altså markedet interessant, og det gælder ikke mindst det amerikanske familiefirma Hines, der denne uge ekspanderede fra erhvervsejendomme til boligejendomme i Danmark.

Læs også Hines køber 10.500 kvm i København – første boligprojekt i Danmark

Men også flere danske erfarne investorer kastede sig ind i yderligere boligprojekter og især på Frederiksberg er der åbnet op – – omend forsigtigt – for lidt mere udvikling og flere boliger.

Læs også Privat investor køber lejlighedsprojekt for 160 millioner kr.

Læs også Investorduo bygger boliger på Frederiksberg med projektværdi på kvart milliard kr.

Under finanskrisen så vi flere af de velkonsoliderede “gamle” investorer købe op med arme og ben. De havde holdt på pengene, mens de så priserne stige i 2006 og 2007, og ejendommene blive solgt til islændinge og hurtigtvoksende projektudviklere. Helt så grelt er der intet, der tyder på, at det går denne gang, hvor de fleste er langt mere velpolstrede og ikke har fået lov til at låne de samme mængder af penge. Men ikke desto mindre er det sikkert, at der er flere, der følger markedet tæt og en af dem er engelske Pears.

Læs også Pears lurer på opkøbsmuligheder i kølvandet på coronakrisen

Der kommer meget modsatrettede signaler fra de rådgivende ingeniører i øjeblikket. Det gælder sådan set både for regnskaberne 2019, men det gælder også for de tiltag, som de finder nødvendige for at komme igennem corona-krisen. Endnu er der ikke nogen helt klar trend, men der er noget, der tyder på, at størrelse for alvor begynder at gøre en forskel. Vi ser de helt små specialiserede rådgivere klare sig godt, og vi ser de helt store klare sig godt. Indimellem de to poler er billedet noget mere broget for det er svært både at brødføde volumen og specialisering på rette niveau. I denne uge bød nyhedsstrømmen på to nyheder fra den dagsorden.

Læs også Så meget går Orbicon-ledelsen og chefer ned i løn

Læs også Sweco afskediger – men ikke i Danmark

Ultimo maj forventer vi indtil det modsatte er tilfældet at holde konferencen Erhvervs- og boligmarkedet i Aalborg. Det glæder jeg mig meget til for jeg bliver altid inspireret af at komme til Nordjylland. Der er en enorm selvtillid både i Aalborg og Nordenfjords omend den er ualmindelig underspillet. Og netop den selvtillid er måske noget af det, der gør, at politikerne i Aalborg afviser, at markedet skulle være mere end almindelig presset. I hvert fald er en ny, spændende bydel på vej i Nørresundby på Stigsborg Brygge, og hvis man ikke har været der, så kan jeg varmt anbefale, at man lægger vejen forbi – når den slags igen er muligt – for der er tale om en spændende byudvikling. Det kan man alt sammen høre mere om også på Erhvervs- og boligmarkedet i Aalborg den 26. maj.

Læs også 499 boliger på vej i Aalborg – politikere afviser bekymring om presset marked

Og når man snakker om Aalborg, så går det stille men godt i C.W. Obel Ejendomme, der har en stor portefølje i Aalborg, der omend den ikke er lige så prangende som den københavnske, udvikler sig pænt.

Læs også C.W. Obel runder milliardoverskud på fem år

Det er stadig tid for årsregnskaber, selvom de fleste er kommet på gaden. I denne uge kom Deas med deres årsregnskab. Og det ser ud til, at opkøbet af Nordea Ejendomme er gået godt og nu manifesterer sig både, hvad angår top- og bundlinje. Der er også noget, der tyder på, at Deas’ satsning på at opgradere på asset management begynder at give pote. I hvert fald er kunder som Agat Ejendomme, Capman Real Estate og Pears Global eksempler på nye samarbejder.

Læs også Deas lander stærkt årsregnskab

Til slut så var der to navnenyheder i denne uge. På ejendomsdriftssiden var det en af branchens meget erfarne kræfter Peter Blomgreen, der skiftede fra den ledende administrator Deas til det noget mindre Cobblestone, hvor han bliver chef for driften af ejendomme.

Læs også Cobblestone henter Peter Blomgreen ind som ny driftschef

Og så var der Zeso Architects Mia Scheel, som ganske vist er på barsel i øjeblikket, men ikke desto mindre er indtrådt i bestyrelsen for Visit Greenland. Mia Scheel har på trods af sin forholdsvis unge alder – hun er 38 år – flere bestyrelsesposter i bagagen og er også udnævnt til partner i Zeso. Zeso vandt i 2018 designet af flere lufthavne på Grønland, og der er ikke nogen tvivl om, at den indsigt, der er nødvendig for at kunne byde rigtigt ind her, har skabt opmærksomhed omkring hende og ført til bestyrelsesposten.

Læs også Mia Scheel bliver del af bestyrelsen i Visit Greenland

Og det var, hvad jeg havde valgt at bringe i denne udgave af Ugen i Ejendom. Hvis du vil høre mere om, hvordan corona bliver håndteret i branchen, så er der webinar igen på tirsdag, hvor Winsløw Advokater giver et bud på de vigtigste elementer i erhvervslejeloven i forhold til den aktuelle udvikling.

Læs også:





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder