Strøget i København. Foto: Google Maps

Især detailhandlen og restauranter giver udfordringer

Især detailhandlen og restauranter giver udfordringer på grund af den delvise nedlukning af Danmark og store usikkerheder samt endnu ukendte konsekvenser af coronaviruskrisen. Også selvom hjælpepakker er på vej fra regeringen.

Ejendomdanmark oplyser, at allerede ved krisens begyndelse var over halvdelen af alle udlejerne sammen med deres erhvervslejere begyndt at lede efter løsninger i en svær situation – og knap 40 procent havde givet henstand til erhvervslejere allerede før månedsskiftet.

Det viser besvarelser fra Ejendomdanmarks Ejendomspanel. Det vurderes af brancheforeningen, at andelen af udlejere, der har givet henstand, nu er højere.

– Det er både flot og meget proaktivt, at så mange udlejere hurtigt gik i gang med at finde løsninger. Det viser, at dialog er vejen frem, hvis vi sammen skal stå gennem denne krise. Vi kan også se på besvarelserne, at det er branchens egen erfaring, at det netop er butikkerne, der er mest udfordret, siger adm. direktør Jannick Nytoft, Ejendomdanmark.

Brancheforeningen opfordrer til at finde individuelle løsninger baseret på det enkelte lejemåls situation. Det bliver også nødvendigt fremadrettet, da tre ud af fire paneldeltagere forventer, at netop huslejen bliver en udfordring grundet coronakrisen.

Flertal forventer tab på ejendomsmarkedet
Samtidig med at ejendomsbranchen hjælper de af deres lejere, der har udfordringer, er der også egne at forhold sig til.

På kort sigt forventer hovedparten af paneldeltagerne, at der kommer tab på ejendomsmarkedet. 38 procent har allerede nu måtte sætte ombygnings- og moderniseringsprojekter på pause. Og så frygter mange, at der for eksempel sagsbehandlingstider for byggesager vil stige.

– Ejendomsvirksomheder har også selv en hel række hårde forpligtelser, og det er ikke uden omkostninger for udlejerne, når de strækker sig langt for at hjælpe deres lejere. Ejendomsværdierne forventes at falde, og hvis tomgangen stiger, fordi der er butikker og virksomheder, der ikke klarer sig gennem krisen, så er det også et tab. Derfor kan jeg kun gentage min opfordring til, at alle sørger for, at vi kommer gennem dette sammen, siger Jannick Nytoft.

Restriktionerne, der følger i kølvandet på coronavirussen, giver også praktiske og juridiske udfordringer. Blandt andet hvordan generalforsamlinger skal afholdes og gennemførelse af de lovpligtige ind- og fraflytningssyn.

Fakta

  • På kort sigt (seks måneder) forventer hovedparten tab på ejendomsmarkedet.
  • Over halvdelen var ved dataens indsamling gået i dialog med erhvervslejere om henstand på huslejen. Omkring 40 procent havde allerede givet henstand.
  • 38 procent af de adspurgte har sat ombygnings- og moderniseringsprojekter på pause.
  • To tredjedele har bedt administrative medarbejdere om at arbejde hjemme.
  • Ejendomsbranchen oplever – særligt for butikker – udfordringer med huslejerestancer.

Læs også:

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder

Videre til værktøjslinje