Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom: Nye byggerier vandt over bedrageri

Transaktionerne drillede som sædvanligt, men det blev en uge, hvor visionære projekter, nye entreprenørkontrakter og spændende byggeplaner, sænkede huslejer og ny byudvikling vandt stort over de mere tabloide nyheder

Kamilla Sevel

lørdag 18. januar 2020 9:31

Hvad sker der for omgangen med midler i øjeblikket? Først kom Britta Nielsen, så var det Forsvaret og i denne uge kom det så til ejendomsbranchen, da Realdania måtte meddele, at en medarbejder i Realdania By & Byg formodes at have svindlet for minimum 15 millioner kr.

Mon ikke, der er nogen rundt omkring både i det offentlige, organisationer og foreninger, men også i det private, der denne uge dykkede ned i deres egne processer og sikrede sig, at der sker forbedringer, øget kontrol og gennemsigtige procedurer i deres systemer, så det ikke sker hos dem. I alle fald er det rigtig ærgerligt. Ikke bare for Realdania By & Byg naturligvis, hvor pengene skal komme nye projekter til gode, og hvor Realdanias involvering har været helt afgørende for udviklingen af blandt andet de fire byudviklingsprojekter Køge Kyst, Kanalbyen i Fredericia, Nærheden i Høje Taastrup og Naturbydelen i Ringkøbing.

Men også for den tillid, som rigtig mange funktioner og strukturer er bygget på i det danske samfund.

– Vi ser på sagen med dyb alvor og bekymring. Ordentlighed er en kerneværdi for Realdania og for datterselskabet Realdania By & Byg. Det er en værdi, vi værner meget om, sagde direktør Peter Cederfeld, og det gør han klogt i at forfølge.

Der er ikke nogen tvivl om, at de seneste års skandaler i blandt andet skat, som jo er vores allesammens pengekasse, har svækket opfattelsen af ordentlighed. Så meget desto vigtigere er det, at det er et bevidst fokusområde for ledelsen i virksomheder og foreninger, for fristelsen kan åbenbart blive for stor.

Læs også Realdania ramt af bedrageri 

Der er andre i branchen, der arbejder med ordentlighed. I denne uge meldte Kereby ud, at de ville sænke huslejen på 300 lejemål. Umiddelbart et proaktivt og sympatisk udspil, der både kan forebygge sager i Huslejenævnet og forbedre Kerebys image. Men så nemt var det ikke. LLO advarede mod at tage imod tilbuddet i flere medier og flere andre kommentatorer mente, at “det var for nemt af Kereby”.

For hvad Kereby også måtte sande, så skal der rigtig mange af den slags tiltag med gode intentioner til for at vende holdningen, når et bestemt billede først har sat sig fast. Det er langt nemmere at nedbryde et brand end det er at bygge det op, og når først opfattelsen af budbringeren har sat sig fast, så er budskabet næsten ligegyldigt. Det skal gentages og gentages og gentages…..

Læs også Kereby sænker huslejen

I denne uge afholdt vi både en konference om lager og logistik-markedet og om retail-markedet på Estate Media. To meget forskellige markeder. Lager og logistik oplever høj efterspørgsel, stigende priser og et lille udbud. Retail er igennem faldende efterspørgsel, faldende priser og et meget stort udbud. Men de to segmenter i ejendomsmarkedet har desværre på ingen måde samme gennemslagskraft. Lager og logistik er et nichemarked, mens retail er med til at dominere bylivets udvikling i både store og små byer i Danmark.

Én ting var gennemgående for alle indlæg på konferencen, og det var, at ejendomsbesiddere og lejere har en fælles opgave i at gøre butikkerne relevante. Der er masser af penge hos forbrugerne i det danske samfund, men de bruger dem ikke. Det skyldes måske en bølge af fokus på genbrug og klima, der mindsker unødigt forbrug, måske skyldes det fortsat forskrækkelse ovenpå finanskrisen, og måske skyldes det noget helt andet. Men i alle tilfælde er der stort set ikke længere nogen, der går i en fysisk butik af nød – kun af lyst – og den lyst skal man være med til at skabe i fællesskab, så der udover varerne leveres en oplevelse med så stor tiltrækningskraft, at vi hives væk fra computer og smartphone.

Læs også Retail 2020: Her er udfordringerne (+)

I 2019 skrev jeg en artikel i Estate Magasin, hvor jeg satte fokus på, hvorfor vi ikke har et fælles officielt tal for transaktionsvolumenen i ejendomsmarkedet. Der er mange grunde til det. Nogle synes det er svært – helt berettiget – at få selskabshandler med i statistikken. Nogle sætter barren for hvilke ejendomme, der indgår højt, mens andre sætter den lavt. Og nogle registrerer en handel på den ene side eller den anden side af årsskiftet. Men det ændrer ikke på, at på trods af diverse usikkerheder, så har man i andre lande en officiel enighed, og det mangler vi i Danmark.

Læs også Erhvervsmæglermarkedet bliver stadig mere professionelt

I denne uge kom flere store mæglere på banen med deres bud. Lavest var svensk/norske Pangea, der nok også primært registrerer de største handler. De skød på godt 53 milliarder kr., så kom Colliers med 57 milliarder kr., RED mente, at der var omsat for 61 milliarder kr. og Nordicals lå så højest med 63 milliarder kr. Det er alligevel et spænd på 10 milliarder kr. Alle er de dog med tallene enige om, at transaktionsvolumen faldt markant i forhold til 2018. Også mere end flere af dem havde forudset, og det er ikke så mærkeligt.

Læs også Nordicals opgør transaktionsvolumen til 63 milliarder kr.

Læs også RED: Transaktionsvolumen blev 61 milliarder kr.

Læs også Colliers: Transaktionsvolumen landede på 57 milliarder kr.

Læs også Nordisk transaktionsvolumen slog rekord i 2019

På mange af Estate Medias konferencer har vi en økonom med til at forudse den økonomiske udvikling og andre nøgletal fra den danske og internationale finansielle dagsform. Den er naturligvis grundlaget for efterspørgslen på både kontorer og boliger og retail som nævnt ovenfor og for mange andre rammevilkår i markedet.

Siden starten af 00erne og indtil for nylig har landets fremmeste økonomer påpeget, at renten ville stige, for nu kunne den simpelthen ikke falde mere. Men jo, det kunne den faktisk godt. Den er bare faldet og faldet og faldet de sidste 20 år. Det viser, hvor utrolig svært det er at spå om økonomisk udvikling selv på et område, hvor vi har klippefast statistik.

Læs også Mæglere skyder forbi transaktionsvolumen

Læs også Handel til 28 milliarder kr. topper listen over største transaktioner

For slet ikke at tale om børsmægleres forudsigelser af aktie- og valutakurser.

Men problemet med økonomiske modeller er, at de forsøger at spå om fremtiden ud fra fortiden, og der er næsten altid nogen grundlæggende forudsætninger, som vi som mennesker ikke tager med i betragtning, fordi vi – og heldigvis da – typisk handler ud fra erfaring. Hvor svært det er kunne man se i denne uge i vores opfølgende artikel på sidste års spådom om, hvor transaktionsvolumen ville ende. På trods af, at de adspurgte mæglere alle forudså et fald, så blev det langt større end forventet.

Og hvordan bliver 2020 så? Det spurgte vi også en række af dem om i år, og der kom mange interessante svar, som kan læses i Søren Duran Duus´serie.

Læs også Fornyet kamp om de bedste aktiver

Læs også Markedet bliver stadig mere professionelt

Ugens mest læste nyhed blev dog, at der nu er fundet entreprenør til Kilden/Hindby og Anders Holch Poulsens store kommende hotelbyggeri på Aarhus Ø. Det blev Aarsleff, der løb af sted med den – som med så meget andet i disse år, – kan man sige.

Til gengæld markerede en anden entreprenør, nemlig MT Højgaard, med en offentliggørelse af afrundingen af et af Frederiksbergs store byudviklingsområder, Flintholm, der nu får et boligbyggeri som en tilføjelse til de markante domicilbyggerier, der har tegnet kvarteret de seneste år med blandt andet EY, Deas og Byggestyrelsen blandt de største domiciler.

Læs også Rune Kilden og Anders Holch Povlsen finder entreprenør til 43.000 kvm hotelbyggeri

Et andet byggeri, der nåede på top 10, var 2L Projektudviklings planer for Nuuks Plads. Her er det 75 meter høje højhus, som først var på idéplanet på Nørrebro, afløst af et projekt med respekt for de oprindelige bygninger. Og klogeligt nok forsøger 2L at involvere lokalsamfundet på forkant.

Det er godt tænkt, og det skyldes måske også, at selvom de færreste kender 2L, så er der tale om partnere med årtiers erfaring med udvikling af ejendomme i centrum af byerne og især København.

Læs også Ejendomsudviklingsselskab løfter sløret for udvikling på Nuuks Plads

Ugens mest læste navnenyhed kom også fra mæglerbranchen. Niels Cederholm, der for nogle måneder siden meddelte, at han forlod direktørposten hos CBRE, indtrådte nemlig i partnerkredsen i Ejendomsselskabet Norden. Et selskab, der om nogen i branchen lever stille, mens det sætter markante initielle aftryk som Axel Towers, DSBs tidligere hovedsæde i Sølvgade og mere aktuelt Høje-Taastrup C.

Ejendomsselskabet Nordens hjemmeside er lidt af en anakronisme, der – og jeg undskylder, hvis jeg tager helt fejl her – men jeg tror ikke, at den er opdateret siden slutningen af 00erne.

Der er om nogen tale om et ejendomsselskab efter mantraet i branchen “den, der lever stille, lever godt”. Men også et ejendomsselskab, der med Peter Andreassen i spidsen og institutionel kapital, har formået at tage initiativ til og skabe nogle markante fingeraftryk i det danske ejendomslandskab. I alt 7 milliarder kr. er der løbet igennem ifølge nogle af de seneste tal.

Læs også Niels Cederholm ny partner i ejendomsselskabet Norden

Niels Cederholm har siden han tog over efter sin far, Henrik Cederholm, i CBRE altid været respekteret i den danske ejendomsbranche, og det bliver spændende at se, hvad han kommer til at tilføre “på den anden side af bordet”.

Rigtig god weekend!

Kommentarer

Seneste nyt

Køber hovedstadsportefølje for større trecifret millionbeløb

Pluss, Investering, København, Transaktioner / onsdag 27. maj 2020

Søren Bjørn Hansen rykker op som øverste direktør i Goldschmidt

Pluss, Investering, Virksomheder og mennesker / onsdag 27. maj 2020

Niels Kruse er pludselig død

Virksomheder og mennesker / onsdag 27. maj 2020

Nrep og Casa bag 226 lejeboliger ved Aarhus

Aarhus, Bolig, Investering / onsdag 27. maj 2020

Mikael Goldschmidt ny formand i Goldschmidt-koncernen

Investering, Virksomheder og mennesker / onsdag 27. maj 2020

Pensionskasser vil omdanne ikonisk erhvervsejendom til boliger

Konvertering, Projektudvikling, Udlejning / onsdag 27. maj 2020

Kommende konferencer

Torsdag den 11. juni kl. 10:00

WEBINAR: Hotelmarkedet efter Corona

- med Christian Kielgast, Peter Haaber og Kamilla Sevel

Onsdag den 17. juni kl. 09:00

Erhvervs- og boligmarkedet i Trekantområdet

- investeringer i Vejle, Kolding og Fredericia

Estate Podcast

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland