Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i ejendom: Dansker på toppost, den gode bolig og salget i Københavns hjerte

Debat om de gode boliger, Rikke Lykke i nyt topjob, en forsikring i stedet for et boligindskud og salget af en af Københavns mest passerede ejendomme. Læs Ugen i Ejendom...

Kamilla Sevel

lørdag 25. januar 2020 11:12

– Tak fordi vi ikke skulle tale bæredygtighed.

Sådan lød udgangsreplikken fra en af deltagerne på Estate Medias Boligdagene 2020, som torsdag og fredag løb af stablen på Kellers Park i Børkop udenfor Vejle. Og han var ikke den eneste.

I et panel om de gode boliginvesteringer havde Thylander Gruppens Kristian Krogh taget et eksempel på en god boliginvestering med. Og det han viste var ældre ejendomme, der var i gang med at blive opgraderet. Og som han sagde:

– Men heldigvis har vi jo ikke kun talt om CO2-udslip og energirigtighed i nye bygninger. Vi har tilgået boligmarkedet langt mere holistisk, og det synes jeg er vigtigt for bæredygtighed handler ikke kun om energi, men også om social og økonomisk bæredygtighed, sagde Kristian Krogh.

Boligdagene afspejlede, at det er som om, at branchen er nået til det punkt, hvor de – bombarderet fra både egne såvel som de globale Thunberg-talks – har forstået det der med bæredygtighed. Nu vil de egentlig bare gerne vide, hvordan de skal handle. Derfor gik mange af debatterne også på, hvordan vi på samme måde sikrer de boliger, vi i ejendomsbranchen sender på markedet. Ikke bare energimæssigt, men også på mange andre fronter.

Torsdag var jeg for eksempel moderator på en debat om fællesskaber, og her viste sig en gedigen lyst til at arbejde med nye boligformer, men også en usikkerhed på, hvordan de rent faktisk kommer til at fungere i praksis. For det er meget nyt. Og derfor skal der også være en plan B.

Når først boligerne står der, nytter det jo ikke noget, at de kun er attraktive at bo i, hvis fællesskabet fungerer optimalt – for hvad så, hvis det ikke gør? Det var der i panelet gode overvejelser omkring ligesom det ikke var alle i hverken panel eller sal, der følte sig helt overbevist om, at de konceptbyggerier, der er på vej især på seniorområdet, vil komme til at fungere lige godt i København som i Slagelse eller Randers. Derfor er der spændende udvikling på vej i et marked, der både økonomisk, teknologisk, bæredygtighedsmæssigt og i forhold til de services, vi forventer i dagligdagen, er på vej nye steder hen.

Læs også Her er hovedudfordringerne i udviklingen af Danmarks tre største byer

Læs også Sådan udvikler vi de optimale bofællesskaber

Du kan også læse meget mere og se video med blandt andet Boligministeren, PFA, Cobblestone og med stemningen fra Boligdagene på Linkedin ved at søge på #boligdagene 2020.

Ugens mest læste nyhed blev en nyhed fra navnefronten, nemlig at danske Rikke Lykke er blevet yderligere forfremmet. Det bliver hun ikke mindst på grund af hendes nordiske tilgang til ledelse. Hun sætter sig midt blandt medarbejdere på alle kontorer og hendes dør står åben både fysisk og mentalt, selvom hun er ansvarlig for asset management i hele Europa.

Den form for opførelse giver lidt større chok blandt medarbejderne i syd- og østeuropæiske lande end det gør i Norden, men det er modigt og godt set af Patrizia, at hvis de for alvor skal fortsætte med at vækste og stikke af fra mange andre asset managers, så skal de tilbyde noget andet. Det kan Rikke Lykke være med til med sin nordiske ledelsesstil, og det mod kombineret med en høj grad af rettidig tysk omhu og pertentlighed på alle fronter, vil formentlig betyde, at Patrizia spiller på flere rigtige heste i en skærpet konkurrencesituation.

Læs også Rikke Lykke: Stor forskel på asset management i forskellige lande – vi tager det bedste

Læs også Rikke Lykke forfremmet – nu ansvarlig for ejendomme for 320 milliarder kr.

Patrizia var også involveret i en anden af ugens store nyheder. Der var mange, der var ved at falde ned af stolen dengang det dengang forholdsvis nyetablerede Patrizia, købte Galleri K. til en i markedssprog “uhørt” høj pris. Rikke Lykke var sikker på, at selskabet kunne se nogle andre muligheder i karreen end de danske bydere, og hun fik den. Med de mange kloge-åger, der mente, at de kendte casen bedre end Patrizia selv, så er det nok fornuftigt nok, at parterne nu ikke ønsker at offentliggøre salgssummen for ejendommen før den via tinglysningen alligevel ikke kan skjules længere.

Galleri K blev solgt til Patrizia i 2015. Det var inden milliardhandlerne for alvor kom tilbage i markedet for i 2015 var den en af kun 4 ejendomme solgt for den pris i en 2-årig periode. De øvrige var Rosengårdscentret i Odense, Illum og Magasin i København. Rikke Lykke og Patrizia-teamet forstod at optimere ejendommen til en egentlig trofæ-ejendom ved tidligt at lægge billet ind på omkringliggende arealer, og derfor er der for alvor blevet tale om en ejendom med høj værdi.

Jesper Damborg og Claus Klosterman og deres nuværende selskab Capital har siden deres selskab, Property Group blev opløst i 2009 i forbindelse med finanskrisen, været dygtige til at skabe relationer til internationale investorer, identificere ejendomme for dem og efterfølgende optimere og exite dels i regi af Saxo Bank og nu siden 2013 i deres eget Capital Investment.

Læs også Her er canadisk investor bag milliardopkøb af Strøg-ejendom

Læs også Patrizia sælger Galleri K på 24.500 kvm i milliard-handel

Læs også Patrizia køber Galleri K kareen på Strøget

De formår både at skabe en god relation til især investorer, der arbejder ud fra London og Nordamerika, men også skabe den troværdighed og tillid, der gør, at de får flere af investorernes samlede mandater i det danske marked. Ejendommene er som  udgangspunkt veludviklede “næsten prime” ejendomme på i hvert fald prime beliggenheder, der bliver opkøbt, og der passer Galleri K godt ind.

En anden markant nyskabende nyhed var Heimstaden Danmark og start-up virksomheden Keyholes nye tilbud til lejere i selskabets boliger. I stedet for et indskud kan man betale et månedligt beløb med en økonomisk garanti. Det er faktisk et meget smukt tilbud.

Naturligvis er der masser af faldgruber, og selvom Heimstadens danske direktør siger, at det er som et alternativ til at tage et kvik-lån til indskuddet, så vil det nok for andre betyde, at de bare bruger de penge, de ellers ville have sparet op og haft til næste indskud. Men alt andet lige, så er det mange penge, man har bundet i et indskud, og med fare for, at det bliver lidt for stort politisk slogan-sammenfald , så tror jeg mange lejere i denne sammenhæng vil tilslutte sig, at “pengene ligger bedst i lejernes lommer”.

Så herfra stor applaus for at lancere noget nyt i boligudlejningsmarkedet og skubbe til den ellers meget lidt forandringsprægede branche.

Læs også Heimstaden og startup lancerer alternativ til traditionelt indskud

Det var også i denne uge, at der kom flere ejendomme til salg i hele Danmark fra det statslige selskab Freja. De kommende år kommer der ikke til at være mindre fokus på at få det optimale ud af offentlige ejendomme, så det bliver interessant at se, hvordan det kommer til at udvikle sig og hvor Freja kommer til at få sine kommende indskud fra. Kompetencerne i det statslige salgs- og udviklingsselskab er blevet bygget op gennem mange år nu under Karen Mosbechs ledelse, og der er ikke nogen tvivl om, at de i forhold til mange mere lokale offentlige myndigheder, har langt større ekspertise. Og så er det jo herligt, at når Freja tjener penge, så tjener vi alle penge, for overskuddet går tilbage til staten.

Læs også Freja sætter 22 ejendomme til salg over hele landet

På Boligdagene havde vi også Boligministeren på scenen. Han sagde måske ikke noget uventet om for eksempel §5 stk 2 forhandlingerne, som han forventer færdige om en måneds tid, men han demonstrerede stor indsigt og viden i og om branchen. Selvom en stor del af branchen måske ikke deler hans politiske tilgang til revideringen af loven, – faktisk 75 procent af de tilstedeværende på Boligdagene, – så var det alligevel opløftende at på et spørgsmål til salen om, hvorvidt de “mente, at det var rigtigt af boligministeren at sætte ordentlighed i ejendomsbranchen på dagsordenen”, så svarede 75 procent også ja. Så konklusionen: Ja tak til en branche, der samlet set arbejder bedre. Metoden og vejen derhen kan så diskuteres.

Læs også Boligministeren: Afklaring på §5 stk 2 indenfor en måneds tid

Så med den fælles forståelse: Rigtig god weekend!

Læs også:

Kommentarer

Seneste nyt

Coop vil bygge ny bydel med 1.700 boliger: – En af vores største satsninger

Bolig, Byudvikling, Investering / tirsdag 7. juli 2020

Topdanmark Ejendom står bag nyt taxahovedkvarter

Pluss, Kontor, Udlejning / tirsdag 7. juli 2020

Investortrio lander aftale med en række retailbrands, der kommer til Københavns Nordhavn

Pluss, København, Retail / tirsdag 7. juli 2020

– Ikke en tilgang til udlejning, vi på nogen måde kan bakke op om

Investering / mandag 6. juli 2020

Ny trecifret millionhandel i København K

Pluss, Investering, København, Transaktioner / mandag 6. juli 2020

Nyt projekt med 550 boliger skal tiltrække folk fra hele landet

Bolig, Byudvikling, Bæredygtighed / tirsdag 7. juli 2020

Kommende konferencer

Torsdag den 13. august kl. 09:00

VENTELISTE - Erhvervs- og boligmarkedet i Roskilde

- investering og udvikling mod 2021

Torsdag den 20. august kl. 09:00

VENTELISTE - Erhvervslejeloven

- nyeste afgørelser og praksis

Estate Podcast

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland