Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom: Salget af Danske Bank-domicil og afskedigelser stjal billedet

På blot 4 år er Danske Banks nuværende domicil steget med mere end 500 millioner kr. og den historie blev ugens absolut mest læste. Men det blev også den 31. og dermed tid til opsigelser. Der tegner sig allerede et meget forskelligartet billede af, hvordan man tackler corona-krisen rundt om i ejendomsbranchen

Kamilla Sevel

lørdag 4. april 2020 10:32

Det har længe været en offentlig hemmelighed, at Danske Banks domicil var til salg. Standard Life købte domicilet i 2016 og siden er Standard Life og Aberdeen i 2017 fusioneret, og det har betydet en tilpasning af porteføljen. Samtidig kunne Aberdeen Asset Management se muligheden for et gedigent afkast på ejendommen. Så i efteråret 2019 fik CBRE mandat til at forsøge sig med et struktureret salg til udvalgte potentielle købere.

Læs også Danske Banks hovedkontor solgt til konsortium under Thylander Gruppen

Det er ikke kendt præcis hvem, det drejede sig om, men ifølge Estate Medias oplysninger var Thylander Gruppen med udenlandske investorer, Hines, Brookfield og Genesta blandt byderne. Altså store internationale kapitalfonde og investment managers, som har volumen til dels at løfte den initiale investering på over 2 milliarder kr. og dels skyde de mange hundrede millioner kr. i udviklingen efterfølgende fra 2023 og frem, hvor Danske Bank fraflytter hovedsædet.

I modsætning til for eksempel Nordea og Nykredit, der også enten har eller er i gang med at skifte til nye domiciler, har Danske Bank valgt at blive i centrum af København og være en del af det indre byliv også fremadrettet. Det historiske Eriksens Palæ, der er en synlig og betydningsfuld del af Kgs. Nytorv, kommer dermed formentlig til ny ære og værdighed. Heldigvis er det de seneste år blevet en stadig vigtigere del af de fleste projekter at skabe en identitet, og den får Thylander serveret direkte i turbanen. Det bliver en kæmpe gevinst for København at få udviklet området med hotel, restauranter og kontorer. Det kommer til at binde en lidt død del af byen sammen med der, hvor folk lever og er.

Samtidig har Laksegades brosten masser af historie i sig, og det kommer til at give en autencitet, der kan ende med at brænde mere igennem end for eksempel Boltens Gård, der med sin gennemrenovation og tilbagetrukne byrum, har sværere ved at brænde igennem.

En ting, jeg hæftede mig ved i forbindelse med transaktionen – og som man altid skal passe på med at tolke for meget på, når man ikke har fuld indsigt i kontrakter og bud, – er, at det lader til buddene har ligget ret tæt på hinanden. Indenfor 50 millioner kr. har jeg hørt. Hvorimod de i 2016 lå med over 400 millioner kr. forskel. Hvis det er rigtigt, så ser jeg det som en meget positiv udvikling.

Læs også Sådan steg Danske Bank-domicil med over en halv millard kr. 

Såvel som privatforbruger som professionel indkøber kan det i meget høj grad undre, at man nogle gange får tilbud med mere end 50 procents forskel. Hvad er det, der ikke er taget højde for? Hvad er det, man ikke får med? Eller som byder: Hvad er det, man har overset? Derfor er det i min optik – og enig – det er at hoppe til konklusioner, men alligevel: Det er et tegn på øget transparens, hvis flere regner nogenlunde ens i excelarkene, og selvom det altid har været sådan i ejendomsbranchen, at nogle i ejendomsbranchen synes, det var noget l…, fordi så kunne man ikke overhale indenom og udregne en bedre case end de andre, så mener jeg, at det er et sundhedstegn. Det betyder, at man regner nogenlunde ens og har de samme forudsætninger. Det skaber i sidste ende en mere professionel ejendomsbranche.

På samme måde glæder det mig, når flere rådgivere og entreprenører nævner, at de bliver valgt på andet end pris. Det er sjældent, at det bedste projekt kører igennem alene på billigste pris, og når de offentlige bygherrer kører den hjem på det, som vi for eksempel har set med de store hospitalsprojekter, så kommer der en regning i sidste ende, som desværre bliver meget større og falder tilbage på de offentlige bygherrer, som jo i sidste ende er os allesammen.

Det var på en lidt anden måde en af de ting, jeg snakkede med Rasmus Juul-Nyholm om i den foreløbig sidste udgave af podcasten Hjemmekontoret. For her i corona-nedlukningen har det for alvor vist sig, hvor vigtig ejendomsbranchen er. Men ejendomsbranchen er ikke god til at markedsføre sig for det gode. Som Rasmus Juul-Nyholm nævner, så er det §5 stk 2 og manglende lejebetalinger, der bringer ejendomsbranchen top of mind. Det er ikke så tit samfundsansvaret og de gode historier. Det synes jeg, vi skal gøre noget ved, og vi deltager gerne som omdrejningspunkt på Estate Media. Lad os mødes på den anden side og finde ud af, hvordan ejendomsbranchen bringer sig selv til den position, den fortjener i samfundet.

En del af det er selvfølgelig at skabe transparens, og det har vi forsøgt at bidrage yderligere til i nedlukningen med #Hjemmekontoret.

Lyt også Hjemmekontoret med Rasmus Juul-Nyholm: – Vi har spolet tiden to-fire år frem

Lyt også Hjemmekontoret med Lone Bøegh Henriksen: – Vi kommer tættere på vores kunder

Lyt også Hjemmekontoret med Gitte Andersen: – Efter to dage var jeg stærkt socialt understimuleret

Lyt også Hjemmekontoret med Rune Kilden: – Nu skal det jo ikke lyde som komiske Ali

Lyt også Hjemmekontoret med Jakob Axel Nielsen: – Vi arbejder ikke hjemme

I denne uge kom der endnu en hjælpepakke – nu til medierne, – og det er vi rigtig glade for på Estate Media, hvor vi håber at få lidt støtte på den ene eller den anden måde for det har vi brug for. Men det er der også andre, der har. Og som det altid er med den slags, så rammer det ikke altid rigtigt. Det begynder der at blive talt om i ejendomsbranchen. Ejere af restaurationsejendomme kan for eksempel se det urimelige i, at man bliver favoriseret, hvis man lukker helt ned fremfor at forsøge sig med take-away, der måske kun omsætter en brøkdel af den tidligere omsætning. Og arkitekter har måske svært ved at bruge hjælpepakkerne, fordi det ikke er nu og her, at omsætningen falder. Til gengæld kan de se, at der ikke kommer ret mange nye projekter ind i disse dage, og flere bliver bremset.

Læs også Nicholas Thurø: Sådan påvirker corona ejendomsmarkedet

Det førte denne uge til, at flere virksomheder meldte opsigelser – ikke bare hjemsendelser – ud. Men det viser sig også, at der er meget forskellig tilgang til, hvornår man starter opsigelser.

Nogle vælger på trods af, at de kan se årets bundlinje skifte fra sort til rød at beholde medarbejdere og forsøge at kæmpe sig gennem de udfordringer tiden bringer i øjeblikket. Andre vælger at skære til med det samme. Det er forståeligt, når man kører på kanten økonomisk, men hvis man har en sund økonomi og har tjent mange penge i 2019, så er det mindre forståeligt. Det var derfor, at Bestsellers Anders Holch Povlsen fik hård kritik for den beslutning i flere medier, og det samme skete i ejendomsbranchen i denne uge, hvor Colliers meldte ud, at de har valgt at afskedige omend det relativt set “kun” drejede sig om 6 ud af cirka 130 medarbejdere.

Læs også Colliers i afskedigelsesrunde – forventer væsentligt dårligere årsresultat

Læs også Alle 55 medarbejdere går 20 procent ned i både tid og løn

Andre i branchen gik i den anden grøft og argumenterede i denne uge for, at det er nu kunderne for alvor får brug for gode erhvervsmæglere, så de vælger at opruste.

Læs også – Det er nu vi skal ansætte – erhvervsmæglervirksomhed søger nye medarbejdere

Hos en anden erhvervsmægler, CBRE, blev det et farvel til en legendarisk leder af Capital Markets. Mikael Glud var en af de partnere, der solgte til CBRE lige før finanskrisen, og han er fortsat som en del af CBRE, som han nu har været i i 22 år. Nu skal den kun 30-årige Christian Bro Jansen overtage, og han bliver del af et stærkt generationsskifte, som man også så undervejs hos RED Cushman Wakefield for nylig med udnævnelsen af Natalie Kieler Kvam som Senior Manager og ansvarlig for køberrådgivning og Henrik Voigt Borch i Colliers som Head of Valuation.

Læs også CBRE får ny leder af Capital Markets efter Mikael Glud

Som jeg også taler med flere af ugens profiler i #Hjemmekontoret om, så har branchen klaret sig ret godt gennem den digitale transformation, som hjemmearbejdet har initieret. På Estate Media startede vi i denne uge en webinarserie op som midlertidigt supplement til vores fysiske konferencer. Der kommer flere webinarer efter påske, som man kan tilmelde sig på estatekonference.dk og nogle af højdepunkterne fra premieren kan du læse om her. Hvis du tør, altså, for det er ikke fordi lyspunkterne står i kø, når man taler om de konkrete følger af corona-krisen og udviklingen i forbruget og kontoroptaget.

Læs også Estate Webinar: – Der er lyspunkter

Ligesom med Danske Bank-sagen, som har været under forhandling længe og blot endte med closing her i corona-nedlukningen, så er der mange andre sager, der har været undervejs. En af de mere ekstraordinære er salget af en ejendom på Vesterbro, som dermed bliver anden del af en portefølje, der startede med et parkeringshus.

Læs også Udenlandsk investor køber over 11.000 kvm.

Også Niam fortsætter deres opkøb og var igen i denne uge ude og købe boliger for 750 millioner kr.

Læs også Niam foretager boligopkøb for trekvart milliard kr.

Flemming Engelhardt er ikke længere helt ny som direktør i Topdanmark Ejendomme, og han er kommet godt i gang med ikke bare den eksisterende portefølje, men med at udbygge pensionskassens boliginvesteringer. Det blev en af ugens mest læste nyheder, og det er da også et spændende projekt i Rødovre, som er et af de steder, som rigtig mange boligsøgende går efter fordi det stadigvæk er billigere end de mere centrale københavnske bydele og alligevel er tæt på byen.

Læs også Topdanmark bag over 16.000 kvm stort boligprojekt i ny bydel

Også PKA meldte i denne uge ud om deres nye byggeri i Vallensbæk. Så der sker stadig noget på boligfronten, og det viser, at corona i hvert fald ikke har sat en stopper for fremdriften i de projekter, der allerede er vedtaget. Det er da også det som indehaver af 11 Home forretninger i Storkøbenhavn, Lone Bøegh Henriksen, siger i #Hjemmekontoret. Udlejningerne foregår virtuelt, men de går igennem.

Læs også Pensionskasse bygger 116 boliger i Vallensbæk

Om arkitekternes frygt for, at opgaverne falder, fordi ordrerne i disse dage bliver færre bliver vigtigt at følge i de kommende uger og måneder for hele byggebranchen. Men forhåbentlig vil det have en effekt, at offentlige myndigheder, almene selskaber og til dels også institutionelle investorer fremrykker byggeprojekter.

Læs også Aalborg fremrykker projekter for 400 millioner kr.

Og så til slut ugens mærkeligste historie. For mens Norge og Danmark har fulgt nogenlunde samme strategi i bekæmpelsen og håndteringen af corona, så kører Sverige som bekendt en meget alternativ strategi.

Det giver sig udslag i mange ting, og herunder i, at ejendomsbesidderne og investorerne i Trysil sidder tilbage med manglende betalinger og omsætning, mens de lige ovre på den anden side kører fortsat ned af pisterne et par dage endnu og dermed bidrager til omsætning i hoteller og restauranter og til de mange investorer i områdets omsætning.

Læs også Norske skidestinationer helt i knæ

Ja, verden er faktisk lidt af lave, men jeg synes godt, at vi i ejendomsbranchen kan være stolt af, hvordan de seneste uger faktisk er gået meget godt. Ejendomsbranchen kan godt være stolt af sig selv på mange måder.

Det er nok de færreste, der har tid til bare at holde påskeferie, og vi kommer også på Estate Media til at fortsætte med at skrive nyheder i de kommende tre hverdage før påske. Men Ugen i Ejendom holder påskeferie, og derfor skal der herfra lyde et stort:

RIGTIG GOD PÅSKE!

Kommentarer

Seneste nyt

Balder sender trecifret millionbeløb til moderselskabet efter årets første 6 måneder

Pluss, Regnskab og resultater, Investering, Udlejning / mandag 10. august 2020

Kommune tæt på opkøb af grund til 400 boliger

Bolig, Byudvikling / mandag 10. august 2020

Iværksætter skaffer 80 millioner kr. til kontor-startup

Arkitektfirmaer, Kontor / mandag 10. august 2020

Borgmester støtter ikke op om lokalplan for Værnedamsvej

Byudvikling / mandag 10. august 2020

– Vi har bedt forvaltningen tale arkitektur med bygherre

Projektudvikling, Esbjerg / mandag 10. august 2020

Ejendomsmægler er ny direktør i Formuepleje Ejendomme

Pluss, Virksomheder og mennesker / fredag 7. august 2020

Kommende konferencer

Torsdag den 13. august kl. 09:00

VENTELISTE - Erhvervs- og boligmarkedet i Roskilde

- investering og udvikling mod 2021

Torsdag den 20. august kl. 09:00

Erhvervslejeloven

- nyeste afgørelser og praksis

Estate Podcast

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland