Ugen i Ejendom: Rådvildhed og handlekraft

Vi er helt sikkert på gyngende grund. Ingen ved, hvor vi bevæger os hen. Til gengæld er vi i samme båd som ejendomsbranchen i hele den vestlige verden.

Den forløbne uge er en af de mest mærkelige, jeg har oplevet i min 35 år lange erfaring som en del af dansk erhvervsliv. Forvirring og rådvildhed efter statsministerens nedlukning blev afløst af handling. Men som Deas’ adm. direktør Henrik Dahl Jeppesen udtrykte det i den podcast, som Estate Media har lanceret, så har han aldrig lært at håndtere den nuværende situation på nogen skolebænk. Kriseledelse er praktisk, intuitiv og bliver til dels skabt “along the way”, mens forretningsplaner og strategier smuldrer mellem fingrene på en.

Henrik Dahl Jeppesen og resten af ledelsesteamet i Deas har skullet opfinde, hvordan man passer ejendomme samtidig med, at man ikke kommer for tæt på hinanden. CEO Mette Kynne Frandsen skal styre projekter for mange millioner i flere lande uden at forlade skrivebordet, og partner Flemming Horn Andersen, Kromann Reumert, er i fuld gang med at se på lejekontrakter og mulighederne for at få betaling uden at skubbe lejerne udover kanten. Det er alle eksempler på nogle af de udfordringer, som ejendomsbranchens forskellige segmenter fik i den forgangne uge.

Hør også Hjemmekontoret: Har nedsat særlig Covid-19 task force

Hør også Hjemmekontoret: Vi må vente med champagnen

Hør også Hjemmekontoret: Jeudan satser på skiftehold på byggepladserne

Hør også Hjemmekontoret: Deas styrer 1.200 medarbejdere fra sit “war room”

Hør også Hjemmekontoret: Ikke til at se, hvor det her ender

Podcasten Hjemmekontoret er et af de nye tiltag, som Estate Media har taget. For ligesom så mange andre har vi også brug for hjælp og nye indtægtsstrømme i en tid, hvor konferencemarkedet er lukket helt ned. Det fortæller adm. direktør Lars Bernt i et opråb til branchen om her, og vi håber, at vores læsere og deltagere vil slutte op.

Læs også Estate Media holder hjulene i gang

Ugen har for alle været præget af forundring. Vi har svært ved at forstå, hvad det helt præcist er, der sker omkring os og hvilken betydning det har på kort og på langt sigt. Mens nogle har fokuseret på, at vi er i stadie tre ud af 5 ud af det totale økonomiske sammenbrud har de fleste fokuseret på den enorme politiske vilje, der på tværs af alle partiskel, har sprøjtet hjælpepakker ud i en lind strøm de seneste dage. Og nu kommer der mere.

For ligesom ringene spreder sig i vandet på den dårlige måde, så spreder de sig nu også på den gode måde. Kommunerne får mulighed for at bryde deres anlægsloft, og det vil helt sikkert hjælpe, at det offentlige går foran og iværksætter projekter. Samtidig vil det i sidste ende også give bedre muligheder for borgerne, når alt det her er overstået, og længe ventede anlægsprojekter er  fremrykket og kan bruges før det egentlig var meningen.

På den private side får vi se, hvad der sker i de kommende uger. Er modet der i de mere velpolstrede virksomheder til på samme måde at spille ind?

I den forløbne uge var det mest butikslejerne, der med et øjeblikkeligt stop i indtægterne, fik mest fokus. Men som Flemming Horn Andersen og også Per W. Hallgren er inde på, så kommer vi til at se ringene sprede sig. Man må håbe, at nogle virksomheder i branchen, har mod og overskud til at tage dialogen, og måske også sætte projekter i gang, selvom ledelseshåndbogen ikke tilsiger, at det bør ske i usikre tider.

Læs også Sådan kan udlejere og lejere bedst bidrage til justering af lejekontrakten

Læs også Krise forsinker terminaludvidelse og andre investeringer i Kastrup

Vi kan tydeligt mærke på nyhedsstrømmen, at der er blevet sat en prop i projekter og transaktioner. Men nogle af dem, der var i gang, bliver selvfølgelig stadig gennemført.

En af ugens mest læste nyheder er udnævnelsen af en ny landechef i Heimstaden. Heimstaden har bygget en massiv organisation op i Danmark med 125 ansatte, og det er den, som Michael Byrgesen Hansen nu skal styre. Porteføljen, der bliver kaldt Friendly Homes, og dermed forsøger at sætte et menneskeligt ansigt på selskabets opkøb, består af 136 ejendomme og 10 nye udviklingsprojekter med i alt cirka 10.000 boligenheder og 165 erhvervsenheder. Michael Byrgesen Hansen kom for nylig fra Ingka, men sad med Heimstadens asset management og den stilling skal der nu findes en ny mand eller kvinde til.

Læs også Heimstaden finder ny dansk landechef

Ugen bød også på endnu en svensk investor i Danmark, der gik ind i det små og købte et 7.800 kvm. boligprojekt til at starte med. Svenskerne har stadig appetit på Danmark, og i øvrigt så kører meget videre som det plejer i det svenske. Ugen bød til gengæld på et helt uhørt fald i den norske krone til omkring 60 norske for 100 danske, så det bliver nok ikke under de forhold, at vi kommer til at se ret mange nordmænd købe ind i Danmark.

Tværtimod kan det være, at det modsatte kan være interessant. På sigt er det naturligvis en ustabilisering af de skandinaviske lande indbyrdes, og der er grund til at følge udviklingen i norsk økonomi nøje. Igen – ingen ved om tingene – forhåbentlig – stabiliserer sig om få måneder og går tilbage til noget, der ligner mere “normale” tilstande?

Læs også Svensk investor går ind i Danmark med 7.800 kvm boligprojekt

Læs også Norge: Halverer udbytte for at kunne købe op

Læs også Europa: Logistik kan ligefrem vinde på Corona

Børsnoterede selskaber skal naturligvis melde ud, når de ændrer i deres forventninger. Og det sker forholdsvis ofte, så det er en af de ting, vi ofte sorterer i med grov hånd på redaktionerne rundt omkring. Men denne uge kom der meldinger med samme budskab lige fra europæiske giganter til lokale miniputter – fra Europa største butikscenterejer Klépierre til nordjyske Agat Ejendomme og københavnske Jeudan.

Læs også Presset på huslejerne stiger – også hos Europas allerstørste udlejere

Budskabet var i forskellige udlægninger det samme: Vores forventninger er, at vi ikke har nogen forventninger. Vi aner ikke, hvor det her ender. Men sikkert er det, at det ender ikke der, hvor vi troede for bare 2 uger siden. I stedet kommer vi til at miste lejeindtægter, vi kommer til at se større tomgang og vi kommer til at få sværere ved at leje lokaler ud på den anden side til måske lavere priser. Men også en stor usikkerhed i forhold til, hvor meget det egentlig kommer til at betyde. Indtil videre går de fleste, – som mit indblik tilskriver i hvert fald, – med en V-model i form af en dyb og hård, men kortvarig krise.

Læs også Corona koster Agat trecifret millionbeløb – årsresultat går fra minus til plus

Til gengæld er det gået godt i 2019, og det var der også flere, der kunne melde ud i administrationsmarkedet.

Læs også CEJ forventer lavere vækst efter markant fremgang i 2019

Læs også Newsec lander overskud efter underskud på 23 millioner kr.

Nogle transaktioner bliver som sagt gjort færdige i disse dage. Andre er fremskredne, men mangler det sidste mandat,  og det får de så måske ikke og går på hold. Andre igen bliver udfordret at, at internationale investorer ikke længere kan komme til Danmark og se på tingene, mens det for andre igen aldrig har været et krav, men beslutningerne er generelt sat i bero.

I alle fald er der flere bud på, at transaktionsmarkedet er i midlertidige problemer. Og hvad så bagefter? På det volatile rentemarked er Danmark lige nu ikke i specielt god standing, og Nationalbanken har måttet støtte kronen.

Læs også Uventede stigninger på realkreditmarkedet rammer endnu kun få ejendomsinvestorer

Vores Safe Haven status er udfordret, mens der bliver smidt hundredevis af milliarder efter hjælpepakker og krisebistand. Men får vi den tilbage på den anden side? Mit bud er ja. Jeg tror den handlekraft, regeringen har udvist og enigheden i Folketinget, vil vise, at vi er et samfund efter bedste skandinaviske model, som virker, når det skal og fungerer kapitalistisk solidarisk.

Læs også Europa: Forventninger om en kort men dyb krise

Blandt ugens mest læste artikler var også et makkerpar, der søger flere investorer til et Høje-Taastrup boligprojekt. Det er gået rigtig godt med at få solgt jord i udviklingsprojektet Høje-Taastrup C de seneste år, men de seneste uge gør naturligvis investorer usikre.

Læs også Mangler tredje partner til over 12.000 kvm stort bolig- og erhvervsprojekt

Til sidst så vandt Henning Larsen et 73.000 kvm stort højhusselskab i skarp konkurrence med en række internationale teams. Australske GPT Group og AMP Capital, der står bag udviklingen af Cockle Bay Park, tildelte Henning Larsen opgaven i konkurrence med UNStudio + Cox Architecture, Woods Bagot, Grimshaw, FJMT og Wilkinson Eyre. Ordren kommer kun året efter, at 3XN vandt det 80.000 kvm. store Sydney Fish Market. Ret godt gået af begge to og lad os håbe, at både Danmarks store arkitektnavne og også de mange nye arkitekt-ingeniør huse, der er kommet til med fusioner og opkøb, kan præstere meget mere af den slags i de kommende år.

Læs også Henning Larsen vinder 73.000 kvm stort ejendomsprojekt

Solen skinner denne weekend. Nyd det trods de usikre tider og tag podcastene med i ørerne, når du går i haven eller på tur!

Rigtig god weekend.

Læs også:

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder