Adm. direktør Jannick Nytoft, Ejendomdanmark. Foto: Ejendomdanmark

Opgiver ikke håb om alternativ finansieringsvej

Selvom det ser svært – eller rettere nærmest umuligt – ud, så fortsætter Ejendomdanmark med at kæmpe imod regeringens forslag om at indføre lagerskat på ejendomme. Et forslag, som 10. oktober blev vedtaget som en del af en ny pensionsaftale indgået mellem S-regeringen, SF, Enhedslisten og DF.

Aftalen om tidlig pension finansieres blandt andet med en helt ny lagerskat på ejendomme. Skatten, som indføres med fremadrettet virkning fra 2023, har – ifølge branchen – en række negative konsekvenser for investeringer, job og klimarenoveringer. Derfor har Ejendomdanmark under forhandlingerne om tidlig pension foreslået en alternativ finansiering fra ejendomsbranchen. Foreløbigt uden held, men arbejdet fortsætter, understreger ejendomsbranchens erhvervsorganisation.

Det alternative forslag handler grundlæggende om at gøre alle handler skattepligtige, og forslaget giver samme provenu til at betale for den tidlige pension for både ’Arne’ og hans kone – men uden de mange utilsigtede konsekvenser, der følger med lagerskatten.

Hovedformålet med det alternative forslag, som Ejendomdanmark har udarbejdet og præsenteret for politikerne, var, at det skulle give det samme beløb i statskassen men mindre bøvl for alle parter.

– Lagerskatten kom med en pris, der handler om meget mere end selve skatten. Stigende administrationsomkostninger, forsvundne job, færre nybyggede boliger og giftpil ind i investeringslysten. Derfor bragte vi en alternativ løsning i spil, hvor branchen stadig bidrager til pensionen – som der er et politisk ønske om – men hvor vi slipper for mange af de senfølger, der kommer med den løbende lagerskat, siger adm. direktør Jannick Nytoft, Ejendomdanmark.

Håber fortsat at kunne skabe lydhørhed
Jannick Nytoft peger på, at et notat viser, at selve provenuet vil være nogenlunde det samme ved begge former for beskatning, men det alternative forslag vil være mindre ressourcekrævende at administrere.

Forslaget går ud på, at alle handler gøres skattepligtige – også når de ligger i et ejendomsselskab. Det betyder også, at der vil være en indtægt at betale skatten med – i modsætning til den eksisterende aftale, hvor der skal betales skat af en fiktiv værdistigning.

– Jeg havde håbet, at der var lydhørhed for at vælge en finansieringsvej med færre administrative knopskydninger. Alternativet fra os er den samme løsning, der er valgt i andre lande. Netop i en erkendelse af, at lagerskat ikke er hensigtsmæssigt. Derfor håber vi fortsat at kunne skabe lydhørhed for vores alternativ frem mod selve lovgivningsprocessen, siger Jannick Nytoft.

Ejendomdanmark foreslår desuden, at der indføres ’indgangsværdier’ for de kapitalandele, der skifter fra at være skattefrie til at være skattepligtige.

Ejendomdanmark foreslår:

  • Salg af kapitalandele i ’ejendomsselskaber’ gøres skattepligtige (og kan dermed ikke udgøre skattefri porteføljeaktier eller datterselskabsaktier)
  • Ejendomsselskaber defineres som selskaber, der i overvejende grad ejer fast ejendom (fx defineret som mere end 85 procent af balancesummen).
  • Skatterettens almindelige ejerskifteprincipper finder anvendelse, så beskatningen også udløses hvis et ejendomsselskab sælges indirekte

Læs også:





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder