Adm. direktør Jannick Nytoft, Ejendomdanmark. Foto: Ejendomdanmark

Harme over lagerbeskatning: Tocifret milliardbeløb i værditab

Som Estate Media har skrevet, blev en ny politisk aftale om ret til tidlig pension indgået tidligt søndag morgen.

Læs mere i Lagerbeskatning på plads: Her er aftalen

Aftalen om tidlig pension finansieres blandt andet med en helt ny lagerskat på ejendomme. Skatten, som indføres med fremadrettet virkning fra 2023, vil betyde tab af arbejdspladser, færre nye boliginvesteringer og tage kapital fra klimarenoveringer, påpeger ejendomsbranchens erhvervsorganisation, Ejendomdanmark.

– Lagerskatten er et stød for ejendomsbranchen, der vil få konsekvenser for hele samfundet. Vi mangler for eksempel boliger i de store byer, men regeringens nye skat vil tage farten ud af både nybyggeri og renoveringer, siger adm. direktør Jannick Nytoft, Ejendomdanmark.

Ifølge aftalen skal ejendomsbranchen bidrage med 850 millioner kr. til den tidlige pension, og hertil kommer nye administrative ekstraomkostninger.

Tocifret milliardbeløb i værditab
I dag betaler et ejendomsselskab typisk skat, når ejendommen sælges. Hvis der er værdistigning inden, skal der altså fra 2023 betales skat af en indtægt, der må forventes at komme på et senere tidspunkt.

– Branchen vil gerne sætte turbo på klimarenoveringerne, men den nye skat betyder, at vi kommer til at mangle kapital til den grønne omstilling. Det er samtidigt virkeligt ærgerligt, at regeringen insisterer på en ny skat, der vil koste arbejdspladser, når samfundet skriger på det modsatte, siger Jannick Nytoft.

Beregninger fra Ejendomdanmark viser, at skatten årligt vil koste 5,6 milliarder kr. i færre investeringer og 9.000 arbejdspladser. Dertil kommer et tocifret milliardbeløb i værditab. Baggrunden for konsekvenserne er, at lagerskatten beskatter løbende værdistigninger, som skal tages fra et sted, og det bliver typisk driften.

Porteføljegrænse på 100 millioner kr.
Administration af en ny skat i en tid uden fungerende ejendomsvurderinger kommer også – fremhæver Ejendomdanmark – til at koste både medarbejder- og økonomiske ressourcer. Det skyldes, at ejerne hvert år skal vurdere en ejendoms værdi – uanset om ejendommen er solgt eller ej.

– Skatten i sig selv er en tung byrde, men med de mange ekstra omkostninger tynger det endnu mere. Og jo mindre en virksomhed er, des sværere vil det være at skaffe den løbende kapital, siger Jannick Nytoft, der appellerer til regeringen om at finde en løsning, der bliver lettere at administrere for ejendomsbranchen.

For at mindske de administrative byrder forbundet med den kommende lagerbeskatning er beløbsgrænsen sat til 100 millioner kr., så investorer med mindre ejendomsporteføljer undtages.

Den nye pensionsaftale er indgået mellem S-regeringen, SF, Enhedslisten og DF.

Læs hele ’Aftale om en ny ret til tidlig pension’ her

Læs også:

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder