Ejendomsaktører: Disse konsekvenser får en stramning af paragraf 5, stk. 2

Faldende værdier, færre moderniseringer og færre energirenoveringer.

Det er blandt de forventede konsekvenser, hvis en bebudet stramning af Boligreguleringslovens paragraf 5, stk. 2, som annonceret 30. januar af S-regeringen, Enhedslisten, SF, Alternativet og Dansk Folkeparti, bliver endeligt vedtaget.

Det viser en rundspørge foretaget af brancheforeningen Ejendomdanmark blandt en række ejere og administratorer.

150 besvarelser fra Ejendomdanmarks ejendomspanel viser, at et politisk indgreb får store konsekvenser for branchen. 54 procent af deltagerne mener nemlig, at ældre ejendomme vil falde mellem 10 og 30 procent i værdi, mens hver tredje i panelet mener, at indgrebet vil betyde færre energirenoveringer.

– Det er jo trist, men de reelle aktører i branchen bekræfter nu det, som vi hele tiden har sagt: at indgrebet ikke vil betyde flere energirenoveringer – tværtimod. Og at der i hele taget vil komme færre moderniseringer af vores boliger. For slet ikke at tale om de tab, som andelsboliger, pensionskasser og ejendomsvirksomheder må æde, siger adm. direktør Jannick Nytoft, Ejendomdanmark.

Ejendomspanelet mener heller ikke, at det er realistisk at løfte en ejendoms energiklasse med tre, som der ellers er lagt op til, hvis man skal undgå karensperioden – 63 procent af deltagerne siger nej, mens 7 procent svarer ja.

Resultat af 150 besvarelser fra Ejendomdanmarks ejendomspanel. Foto og grafik: Ejendomdanmark
Resultat af 150 besvarelser fra Ejendomdanmarks ejendomspanel. Foto og grafik: Ejendomdanmark
Resultat af 150 besvarelser fra Ejendomdanmarks ejendomspanel. Foto og grafik: Ejendomdanmark
Resultat af 150 besvarelser fra Ejendomdanmarks ejendomspanel. Foto og grafik: Ejendomdanmark

Fakta: Rundspørgen

  • 60 procent af besvarelserne i ejendomspanelet mener, at andelsboliger vil falde i værdi som følge af indgrebet
  • Flertallet mener, at værdifaldet for en ældre udlejningsejendom, bestående udelukkende af ikke-moderniserede OMK-lejemål, vil være mellem 11 og 30 procent. 13 procent mener at tabet vil være større end 30 procent mens kun 3 procent ikke mener der vil være et fald
  • 45 procent af respondenterne siger, at det vil blokere deres mulighed for at gennemføre gennemgribende moderniseringer efter paragraf 5, stk. 2
  • 33 procent af respondenterne siger, at indgrebet vil få dem til at gennemføre færre energirenoveringer
  • 63 procent af respondenterne mener, at det ikke er realistisk at løfte ældre boligejendomme med tre energiklasser

150 deltagere ud af cirka 300 har svaret

Kilde: Ejendomdanmark

Læs også:





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder