lørdag 24. august 2019 00:33
Ugen i Ejendom: Tetris og Marienlyst, PropTech og seniorboliger
Konsolideringen af virksomheder i ejendomsbranchen tog et nyt og overraskende skridt i denne uge, hvor Nrep købte projektudviklings- og entreprenørfirmaet Tetris. Stifter af Tetris Rasmus Friis har efter nogle hårde år under finanskrisen kæmpet for at få virksomheden op at stå igen, og der er ingen tvivl om, at han har tænkt sig godt om, inden han valgte at sælge ud af sin ejerandel.
Tetris har haft en alternativ tilgang til boligmarkedet med et stort forarbejde med brug af antropologer og andre fagfolk, der har været med til at rådgive om, hvem der vil bo hvor. Det skabte et af de første projekt efter finanskrisen, Radiorækkerne i Ørestad, som mange dømte ude, men som blev optaget i markedet på kort tid.
Senest har Rasmus Friis & Co. lanceret konceptet VoksenPlus, et koncept for seniorbofællesskaber, og samtidig erkendt, at skal det for alvor rulles ud over Danmark, så kræver det en kraftigere kapitalisering end den som Tetris og delejeren Stensdal Group selv kunne rulle ud.
Med købet viser Nrep endnu engang, at den danske – og nu nordiske – kapitalfond har en innovativ tilgang til ejendomsinvesteringer. I stedet for at investere mere traditionelt i færdige ejendomme eller projekter, så vælger Nrep altså her at gå ind i selve konceptet. I øvrigt lidt i tråd med satsninger som PFA og PensionDanmark har gjort i de senere år.
Der er ikke nogen tvivl om, at der er en stor efterspørgsel blandt mange ældre på at kunne blive i lokalområdet men i en nedskaleret bolig, hvor man samtidig ikke er for langt fra naboen hverken fysisk eller mentalt. Men hvor mange koncepter, der er plads til i markedet, vil vise sig i de kommende år, og så vil det være det eller de koncepter, der adskiller sig på pris, beliggenhed, faciliteter og branding, som får størst succes.
Læs også Derfor siger Nrep ja til at købe Tetris’ seniorboligkoncept
Læs også Nrep køber 50 procent af Tetris
Læs også Rasmus Friis: – Det er en fremtidssikring af Tetris
En anden men mere reel ejendomstransaktion i ugen var salget af Marienlyst. Højaktuelt i øvrigt, da 225 aktører fra ejendomsbranchen på torsdag mødes til Ejendomsdagene for første gang på netop Marienlyst.
Marienlyst var engang en del af tre hoteller, der tilsammen blev hjørnestenene i Nordens festlige hjørne ejet af Oscar Pedersen. Men efter en opblomstring i 80erne under Bent Neubert ejerskab, så gik det ned ad bakke. Det var dengang hotelejendommen og hoteldriften oftest var ejet af den samme. Det har det også været siden 2017, hvor Artha samlede mere end 40 investorer med Borris Tangaa Nielsen som en af de mest markante og købte hotellet for omkring 100 millioner kr. Siden er der investeret blandt andet i en helt ny værelsesfløj, men det er alligevel imponerende, at Artha med hjælp fra Nordic Hotel Consulting, nu er lykkedes med at sælge det for over 500 millioner kr.
Samtidig er transaktionen signifikant for det danske hotelmarked for der er tale om en professionel og specialiseret hotelejendomsejer, der har købt selve bygningerne, mens ESS, der også driver Ystad Saltsjøbad, kommer til at køre selve driften. Så en stor transaktion i sig selv, men også en opsigtsvækkende transaktion for branchen som sådan.
Læs også Artha sælger Marienlyst Strandhotel til svenske Midstar
PropTech er stadig et lidt fluffy begreb for de fleste i ejendomsbranchen. Det har fået en række aktører til at gå sammen om at danne PropTech Danmark, og en af de første opgaver for den nye adm. direktør Nadim Stub har været at forsøge at kortlægge, hvad der egentlig er af PropTech virksomheder i det danske miljø. Det er der kommet en rigtig spændende kortlægning ud af, som vi i denne uge kunne bringe og som også blev en af ugens mest læste nyheder.
Læs også Her er Danmarks PropTech-miljø
Det kan godt være, at transaktionsvolumen er faldende, som flere mæglere har været i markedet og påpege, men der er masser af kapital og dermed investorer i markedet, der fortsat gerne vil investere i det danske marked. En af dem valgte i denne uge at offentliggøre, at de nu etablerer sig mere permanent nemlig Alma Property Partners. Her skal Hüseyin Meric, der senest kommer fra Sampension, nu forsøge at udbygge porteføljen. Og selvom han godt ved, at det måske ikke bliver den nemmeste opgave, så er han sikker på, at det nok skal kunne lade sig gøre.
Læs også Alma Property Partners åbner kontor i Danmark
Mens Jeudan i denne uge kunne melde en opjustering ud blandt andet på baggrund af en fortsat høj efterspørgsel i markedet på selskabets mange København K-ejendomme, så har det været sværere at få lejere til at tage til Nordhavn nord for centrum. Men det ser ud til, at det nu er ved at vende. Denne uge kunne vi tage nyheden med om, at der efter hårdt arbejde nu næsten er udlejet i Nordhavn. Samtidig ser vi, at det lykkes By & Havn at tiltrække flere større domiciler blandt andet er advokatfirmaet Accura og arkitektfirmaet BIG på vej.
Læs også Jeudan opjusterer med 30-40 millioner kr.
Læs også 5.000 kvm kontorbygning i Nordhavn næsten udlejet
Kolding forsøger for alvor at ride med på opturen i boligsøgningen til byerne i Trekantområdet. I denne uge udbød kommunen en helt ny bydel på 30.000 kvm og samtidig kunne kommunen melde ud, at der er solgt en storparcel til seniorboliger.
Læs også Kolding kommune udbyder ny bydel på 30.000 kvm.
Der er i disse måneder en tendens til, at politikerne på Københavns rådhus sparker initiativer til hjørne ved at foreslå eller kræve yderligere behandling på højere niveau. Det skete også i denne uge, hvor kommunen valgte at sige, at der skal en samlet analyse til før man vil sige meget mere til forslaget om en bypark foran Tivoli. Det giver dog i dette tilfælde rigtig god mening, at man laver en samlet masterplan for udviklingen af hele området omkring Vesterport og Hovedbanegården. Forhåbentlig bliver det dog ikke en syltekrukke for det vil være en fordel, at der kommer skub i udviklingen af den del af byen.
Læs også Københavnske politikere vil sætte fire store projekter på hold
Københavns kommune indgik også aftale med BL om, at hver 4. nybyggede bolig skal være almen i København, og det lå jo godt i tråd med, at AAB kunne melde ud, at de opfører 226 almene boliger i Carlsberg Byen.
Læs også Almen boligforening bygger 226 boliger i Carlsberg Byen
Læs også Københavns Kommune slår fast: Hver 4. nye bolig skal være almen
Ugens navnenyheder stod EDCs nye direktør for sammen med Maycons nye direktør.
Læs også EDC Gruppen henter ny adm. direktør i egne rækker
Læs også Ny direktør hos Maycon i Næstved
Og så var det ugen, hvor vi på Estate Media lancerede vores nyeste initiativ, Estate Podcast. Panelet på tre personer diskuterede kapitalfonde, §5 stk 2 renoveringer, internationale fondes berettigelse i det danske marked og hvordan vi skaber blandede byer. Lyt til den og hør nogle spændende syn på det, der præger ejendomsbranchen netop nu.
Læs også og lyt til premieren på Estate Podcast: – De er jo lidt aggressive
Rigtig god weekend!