Foto: Gitte Andersen.

Ordet er dit: Ensomhed har nået epidemiske højder

Af forfatter og professionelt bestyrelsesmedlem Gitte Andersen, GA Consulting

Vi lever i en tid hvor vi er mere connected end vi nogensinde har været, Facebook, Linkedin, Snapchat, Slack, Instagram, I phones – you name it? Samtidig peger al data på at denne over-connection også leder til disconnection.

Få mennesker siger det direkte, men ønsket om at føle sig som en del af et fællesskab er et basalt menneskeligt ønske, vi alle har, og det handler om lidt mere end bare at have nogen til at give katten mad, når vi er bortrejst.

“Cigna 2020 globale Loneliness index” viser, at 3 ud af 5 adspurgte borgere på tværs af lande, opfatter sig selv som ensomme. 38 procent føler ikke, at de har en tæt personlig relation til andre mennesker, og 60 procent af medarbejdere med mindre end 6 måneder i jobbet siger, de ikke føler sig tætte på andre kolleger – og blandt disse overvejer medarbejdere dobbelt så ofte at rejse fra jobbet i forhold til ikke ensomme kolleger.

Samtidig peger masser af forskning på, at gevinsten ved mindre ensomhed og mere fællesskab er lige til at mærke i form af øget sundhed og reduceret stress. Fantastiske arbejdsfællesskaber kunne være svaret, der i øvrigt også leder til øget produktivitet, attraktivitet og omdømme – vigtige parametre, når medarbejdere leder efter et fantastisk sted at arbejde!

Kunne det være, at netop kontoret fremover designes som det optimale omdrejningspunkt for un-plugged møder mellem tilstedeværende mennesker, – hvor vi i inkluderende fællesskaber bringer vores hele JEG og mærker den store forskel, der er på en smiley eller en ”like” i din seneste post og en kæmpe krammer fra en kollega, der er glad for at se dig! De dage, hvor vi går hjem fra kontoret med masser af social kapital på lager og et kæmpe smil på læben, fordi vi har mærket den puls og passion, der opstår, når mennesker mødes i meningsfulde fællesskaber og har det sjovt sammen!

Lad os gentænke designet af kontoret til det perfekte sted for møder og samarbejde mellem tilstedeværende mennesker i rammer, der både fremmer faglige og sociale fællesskaber og også byder nye kolleger velkommen!

Måske skal nogen af de mange hæve-sænke borde og indstillelige kontorstole på hjul udskiftes med mangfoldige steder for uformelle møder, scrum-samarbejder, steder til brainstorm og innnovation, langbords-samlingssteder omkring et sundt måltid og masser af andre steder, hvor ting kan ske – spontant!

Lad os ”humanize” kontoret!! Stedet, hvor mennesker mødes og samarbejder! Lad os gentænke formålet med kontoret som det væsentligste sted for det hybride arbejde – lad os gøre noget ved ensomhed!

Gitte Andersen har rådgivet topledelser i en lang række globale og danske virksomheder om workplace management & design i mere end 30 år. Oprindelig som stifter af arkitektfirmaet Signal og senere som Group Workplace Industry Advisor & Thought Leader i ISS. Hun er medlem af 5 bestyrelser og forfatter til en række bøger om workplace design. I dag er Gitte Andersen selvstændig i GA Consulting – The Workplace Faculty, hvor hun rådgiver en række investorer og virksomheder.

Læs også Ordet er dit: Fremtidens hybride arbejde – sundere, sjovere og mere produktivt!

Læs også:

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder