tirsdag 09. februar 2021 15:03
– Vi ændrer jo heller ikke færdselsloven på grund af en vanvidsbilist
Trods en af de allerstørste byggeskandaler i Danmark i mange år – her tænkes naturligvis på det skandaleramte byggeprojekt Bryggens Bastion på Amager – giver Bach Gruppens brug af ulovlig beton i sit storstilede projekt med det 86 m høje Njals Tårn ikke anledning til at ændre praksis for, hvordan kvalitetssikring af beton og betonarbejde på byggepladsen gennemføres.
Det mener DI Dansk Byggeri og Dansk Beton. For det gældende regelsæt og standarder er tilstrækkelige, hvis de vel at mærke følges, og loven overholdes.
Det fastslår de to brancheaktører, der omvendt hæfter sig ved, at selvom der ikke er fældet dom i Bach Gruppens-sagen, så ’tyder alt på, at der her er tale om en helt ekstraordinær og usædvanlig sag med anklager om dokumentfalsk og svindel’.
– Sagen har givet anledning til at rejse spørgsmålet om, hvorvidt byggeerhvervets kvalitetsstyringssystemer og regelsæt er gode nok til at sikre god kvalitet af beton og betonbyggerier, siger chef for Dansk Beton i DI Dansk Byggeri, Dorthe Mathiesen.
Hun understreger, at hun aldrig har hørt om lignende sager i branchen, og at de kontrolsystemer med blandt andet tredjepartsinvolvering og krav om for eksempel modtagekontrol på byggepladsen fungerer helt efter hensigten.
– Ingen systemer er gode nok til at hindre svindel, lovbrud og dokumentfalsk, som meget tyder på, at der er tale om i den pågældende sag, siger Dorthe Mathiesen.
BG Beton er ikke medlem af Dansk Beton, ligesom Bach Gruppen ikke er medlem af DI Dansk Byggeri.
Betonproducenternes rolle
I Dansk Beton er der vedvarende fokus på samarbejde om effektiv kvalitetskontrol af branchens produkter og implementering af standarder for produktion af beton. På samme måde arbejdes der med udvikling af standarder og vejledninger for udførelse af betonarbejde på byggepladsen.
– Betonbranchen er meget optaget af at levere betonprodukter, der lever op til kundernes krav og reglerne i byggelovgivningen. De danske betonproducenter er ligesom den øvrige byggematerialeindustri underlagt både europæiske og danske krav til materialet og til kvalitetskontrollen, siger Jan Søndergaard Hansen, formand for Fabriksbetonforeningen i Dansk Beton og adm. direktør i Unicon, Danmarks største leverandør af fabriksbeton.
– Vi arbejder hver eneste dag på at leve op til standarderne og kundernes krav. Det er min opfattelse, at denne sag er helt ekstraordinær og absolut ikke et udtryk for, hvordan det ellers foregår i betonbranchen, siger Jan Søndergaard Hansen.
Entreprenørens rolle
Når producenten afleverer betonen på en byggeplads, er det den udførende entreprenørs opgave at foretage en modtagekontrol og sikre sig, at der er leveret den betonkvalitet, der er foreskrevet. Det sker via den medfølgende dokumentation fra betonleverandøren.
På byggepladsen er der krav til, hvordan betonen skal håndteres, hvad der skal kontrolleres, og hvilken dokumentation der skal foreligge. Systemet anvendes hver eneste dag af entreprenører over hele Danmark og virker – ifølge brancheaktører – efter hensigten, så betonkonstruktioner opføres med den kvalitet, der er foreskrevet og bestilt af bygherren.
I DI Dansk Byggeri understreger underdirektør Torben Liborius, at der er en mangeårig og god praksis for dokumentation af byggematerialers kvalitet samt kvalitetssikring på byggepladsen.
– Den aktuelle sag med Bach Gruppen skal ikke føre til, at veldokumenterede processer skal ændres. Der er tale om en enkelt virksomhed, som ikke har haft styr på grundlæggende processer for kvalitetssikring. Men det er ikke reglernes skyld. Vi ændrer jo heller ikke færdselsloven på grund af en vanvidsbilist, siger Torben Liborius.
Fakta: DI Dansk Byggeri og Dansk Beton
– DI Dansk Byggeri er et branchefællesskab for 6.300 virksomheder inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Medlemsvirksomhederne beskæftiger 73.000 medarbejdere og omfatter såvel udførende virksomheder som materialeleverandører
– Dansk Beton er en branchesammenslutning i DI Dansk Byggeri. Medlemskredsen tæller knap 50 betonvirksomheder, der tilsammen udgør stort set alle betonproducenter i Danmark og beskæftiger 6.000 medarbejdere
– BG Beton er ikke medlem af Dansk Beton, ligesom Bach Gruppen ikke er medlem af DI Dansk Byggeri