Ugen i Ejendom uge 1 - 2018

Ugen i Ejendom: Året lagde hårdt ud med milliardprojekt på Amager

Udviklingsselskabet Gefion Group gik helt til kanten i denne uge og blev ugens mest læste nyhed med den overraskende nyhed om, at den “unge” developer har købt grunde op blandt grundejerne omkring deres ejendom på Amager Strandvej og på den måde nu har mulighed for at bygge 40.500 kvm. Gefion har flere meget store projekter i gang – foruden det nye på Amager også et hotel og ungdomsboligprojekt til 800 millioner kr. og Røde Port i Rødovre til samme projektværdi. Samlet har Gefion projekter i gang for 5 milliarder kr., og det er gået hurtigt siden Thomas W. Færch og Henrik Nissen for 4 år siden begyndte at renovere taglejligheder og omdanne dem til ejerboliger.

Læs Gefion Group udvikler nyt Amager-projekt på 40.500 kvm. 

Det nye projekt på Amager betyder, at der kommer endnu mere bydel ud af det østlige Amager, som for blot få år siden var præget af stilstand ovenpå finanskrisen. Arkitektgruppen, Elf Development og Skanska er nogle af de developere, der tidligere har været inde over området og udviklet et kvarter med priser, som man ellers primært har set det i centrum eller nord for København i størrelsesordenen 40.000-50.000 kr. per kvm. Og nu kommer altså endnu et område i spil på Amager Strand.

Læs Gefion Group har nu projekter for 5 milliarder kr.

I den anden ende af byen gik Patrizia på indkøb på Nordhavn og købte ind til udlejningsporteføljen. Selvom det er Patrizia, der køber, så er det til flere forskellige fonde, at de 12 ejendomme, der ligger lige ved siden af FN-byen og kan betragtes fra toget, hvis man kommer ind nordfra, blev indkøbt. I respekt for investorerne bagved er det naturligvis vigtigt, hvilke fonde, der køber hvad og derfor er det noget de nye investorer i Danmark lægger vægt på. Men for beboere, offentlige myndigheder og andre interessenter i “gadeplan” får det meget lille om ingen betydning om de er indkøbt til den ene eller den anden fond, for det vil naturligvis være Patrizia og deres valg af administratorer og andre leverandører, der er fællesnævneren.

Læs også Patrizia køber 12 ejendomme i Nordhavn

Det tredie store køb i ugen som også trak mange læsere var M7s køb af 10 industriejendomme. Også det var til en specifik fond, men det er som tidligere nævnt kun interessant info for de få mens selve købet har interesse for de mange. M7 var blandt de første ovenpå finanskrisen, der valgte at investere i lager og logistik og nu får fonden konkurrence af mange andre investorer – sågar institutionelle, – som finder netop det marked interessant i jagten på afkast, fordi det fortsat er muligt at få afkast på 2-4 procent højere end mere traditionelle ejendomme. Og endnu mere, hvis der er  tale om eksisterende ejendomme, der kan optimeres sådan som M7 gør og som CEO Mette Seifert i efteråret kunne melde ud i Estate Magasin, at det hun går efter er afkast på cirka 15 procent.

Læs også M7 køber 117.000 kvm. for 520 millioner kr. til ny fond

Som noget nyt holdt Byggesocietetet i år nytårskur allerede i den første uge efter nytår, og det lod til at være en god ide. Endnu var der lidt mere stille på direktionsgangene efter travlheden op til jul, og det betød at hele 500 mødtes for at ønske hinanden Godt Nytår på Tivoli Hotel torsdag.

Læs 500 var til nytårskur i Byggesocietetet

Samtidig kom landsformand Tony Christrup også med en opsang til branchen om at huske på, at det er nu, der skal samarbejdes. Ikke mindst i forbindelse med Mipim, hvor Copenhagen Capacity ikke længere er det samlende punkt, men hvor branchen er nødt til at slutte op for at få standen op at stå på Mipim.

Byggesocietetets formand opfordrede branchen til at løfte i fællesskab og ikke mindst til at bakke meget konkret og bredt op om Mipim på en helt ny måde. Se hans direkte opfordring til branchen i videoen her:

Byggesocietetets nytårskur 2018

– Luk nu op, når vi banker på jeres dør, sagde Tony Christrup i den betydning, at Byggesocietetets sekretariat gerne vil have støtte til at gøre Danmark endnu mere synligt på Mipim – både når det gælder opbakning men også økonomisk for det er en investering i millionklassen at drive en stand på en international udstilling.

Når advokaterne skifter arbejdsplads, så er det ofte historier, der trækker mange læsere. Dels fordi jeg helt uvidenskabeligt har en fornemmelse af, at advokater (ligesom journalister) er nysgerrige, fordi det er vigtigt at holde sig velorienteret, hvis man skal kunne perspektivere en sag og dermed kunne løse den bedst muligt. Samtidig er advokater jo også nogle, som man går til enten i forbindelse med, at man har problemer og dermed er i en sårbar situation eller fordi man har en vigtig sag, der skal løses bedst muligt. Det er altså samarbejdspartnere, som mange i ejendomsbranchen får et nært forhold til, og derfor er det nogle af de artikler, der bliver læst allermest.

Læs også Alexander Troeltzsch Larsen bliver ny ejendomspartner i Gorrissen Federspiel

Det ser vi i øjeblikket, hvor der virkelig er opbrud i branchen og hvor der er nyt om partnere, der har skiftet kontor næsten ugentligt. En del af aktiviteten handler naturligvis også om, at der er stor aktivitet i ejendomsbranchen og derfor brug for nye folk, men jeg kan ikke huske, at der tidligere i de mange år jeg har skrevet om ejendom har været så mange, der skiftede på øverste organisationslag. Det er nyt, at man ikke længere er “gift til døden – eller i hvert fald pensionen – os skiller” i advokatbranchen med det firma, hvor man nu engang bliver udklækket som advokat og måske senere partner.

Læs også NT Advokater udnævner to nye associerede ejendomspartnere

Er der en ting, som mange i branchen, taler om ved indgangen til 2018, så er det spændingen om, hvorvidt erhvervsmarkedet begynder at få fat. I dagene op til det nye år kunne vi bringe nyheden om, at DLG har købt grund og bygger nyt hovedkontor. Og at Lyngby kom af med en ordentlig klump grundareal til Hempel, der også bygger ud. Måske er der noget om snakken…..

Læs også Lyngby-Taarbæk kommune sælger 12.000 kvm. byggegrund til Hempel

Læs også Arkitema, Vilhelm Lauritzen og PLH skal dyste om at tegne nyt DLG-hvoedkvarter

I denne uge kunne vi i Estate Media sende vores største magasin nogensinde på gaden. Det er vi meget stolte af, og i løbet af ugen røg flere nyheder fra magasinet også ind blandt ugens mest læste nyheder. Det gjaldt for eksempel den om, at Colliers på europæisk plan satser hårdt på vækst, og den blev efter ugens deadline fulgt op af, at Colliers International har købt op i Finland. Ingen tvivl om, at mæglerfirmaet mener det alvorligt.

Læs også Colliers vil fordoble EMEA-omsætning mod 2020

Læs også Butikker får nye kort på hånden når der skal forhandles lejeaftaler

I Estate Magasin bragte vi også en årsartikel med et dejavu på året i ejendomsbranchen, som jeg så det. Jeg håber, at du fik læst artiklen eller får tid i weekenden til at komme hele vejen rundt om branchen i 2017 og ikke mindst, hvor trends og tendenser peger hen i 2018. Men ellers kan du også læse hele magasinet online lige her

Rigtig god weekend!





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder