Foto: Søren Duran Duus

Forhadt huslejeloft vedtaget – kritikken fortsætter

Torsdag har S-regeringen – helt som ventet – med et smalt flertal vedtaget at indføre et midlertidigt huslejeloft.

Det sker, efter Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten den 26. august blev enige om en aftale om et huslejeloft på 4 procent årligt. Loftet skal gælde de næste to år og er altså derfor midlertidigt. Loven gælder både eksisterende og fremtidige lejekontrakter med private udlejere, som anvender nettoprisindekset, NPI.

Det vil også gælde de huslejer, der er sat meget op i løbet af de seneste måneder. Deres huslejer vil blive sat ned typisk tre måneder – svarende til lejers opsigelsesvarsel – efter indgrebets ikrafttrædelse.

– Det vil være muligt for udlejere at hæve lejen over 4 procent, hvis udlejer kan dokumentere højere driftsudgifter i forhold til året før, og huslejestigningen på 4 procent ikke kan dække dette. Stigningen kan dog aldrig komme til at overstige reguleringen efter nettoprisindekset, oplyser Indenrigs- og Boligministeriet.

Stigningen i nettoprisindekset blev i august opgjort til 9,1 procent.

Læs mere i Regeringen indfører loft på huslejestigninger

Læs også Torsdag kan omstridt huslejeloft blive vedtaget – presset stiger

’Loftet er ikke skruet godt sammen’
Ejendomdanmark og en række andre aktører i ejendomsbranchen har kritiseret partierne bag aftalen om at indføre et midlertidigt huslejeloft.

Også efter vedtagelsen af huslejeloftet er der kritik fra Ejendomdanmark, der repræsenterer udlejere, administratorer og ejere.

– Loftet er ikke skruet godt sammen. Ikke alene har hele processen været forjaget, der er også en markant undervurdering af den administrative byrde for virksomhederne. Ligesom der fandtes væsentligt mindre indgribende løsninger. Når det er sagt, så er vores medlemmer altid omstillingsparate, og de skal nok tilpasse sig en ny virkelighed – selvom den ikke er venligt stemt over for dem, siger adm. direktør Peter Stenholm, Ejendomdanmark.

Han understreger, at ejendomsbranchen altid søger løsninger med lejere, der kommer i klemme. Det vil branchen også fortsætte med, for loftet hjælper ikke nødvendigvis der, hvor der er mest brug for det.

– Vi ved jo, at det ikke nødvendigvis er de lejere, der er mest trængt på økonomien, som får størst gavn af loftet. Ville man hjælpe dem, der bliver ramt hårdest af, at priserne på energi og mad stiger, ville man have fundet en model, der støttede dem. Det kunne have været via boligstøtten, siger Peter Stenholm.

Minister: Derfor
I en skriftlig kommentar efter vedtagelsen af det midlertidige huslejeloft siger indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S):

– Regeringen har en klar målsætning om at passe på lejerne, så de skal ikke gå fra hus og hjem som følge af voldsom inflation. Det har samtidig været vigtigt for os, at loven kan træde i kraft så hurtigt som muligt, så flest mulige lejere kan få gavn af den. Vi ønsker at skabe tryghed for landets lejere, og det gør vi med denne lov.

Læs også 66 timer og 15 minutter: – Uanstændigt og mangel på respekt

Læs også Ny kritik af forhastet lovproces om huslejeloft

Nettoprisindekset blev udvidet i juli 2015, hvor det afløste trappelejen.

Læs også:





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder