lørdag 05. oktober 2019 10:31
Ugen i Ejendom: Følelser i byplanlægningen og nye internationale investorer
– Der går 10.000 mennesker ud og ind af Rigshospitalet hver dag, men hvad er det lige for et kvarter?
Udtalelsen er Karen Mosbechs og var en af mange one-liners, der blev leveret i Estate Podcast #3, der blev udgivet fredag. At der mange steder i vores byer over hele Danmark ikke altid bliver planlagt og udviklet der, hvor trafikken og menneskeflowet egentlig er. I stedet for bruger vi i byudviklingen i dag mange kræfter på at skabe et nyt menneskeflow i områder, hvor det ikke er opstået naturligt. Og hvorfor egentlig ikke prøve at få de ting til at mødes i højere grad?
En anden ting, som kom op i podcasten er spørgsmålet om at ville det hele. Med udgangspunkt i kommuneplanen for København talte panelet om, at mange byplaner vil i dag rigtig meget på en gang. Alt sammen sympatisk og forståeligt, men måske ikke realistisk. Og det gælder både for Aarhus og København. Væksten er vigtig, men det er bæredygtigheden og tilgængeligheden også. Det er en spændende diskussion, hvordan vi i fremtiden formentlig ikke kommer til at kunne planlægge os ud af det hele eller for den sags skyld få råd til det, og så skal man prioritere. Her er jeg helt på linje med panelet. Vi er nødt til at vælge retning og værdier i vores byudvikling.
Læs også Badge eller ej – podcastpanelet diskuterer Mipim, politik og privat kapital
En anden vigtig pointe – for der var mange – var, at store dele af ejendomsbranchen måske ikke er så vant til det med følelser og politik, men er helt hjemmevant, når det gælder regneark, jura og teknik. Det sætter branchens aktører på glatis for samfundskonstruktionen er i dag så inddragende, at man er nødt til at tænke på, hvad ens projekt, køb eller bare rådgivning kommer til at betyde for mange flere end de involverede i selve business cases.
– Vi snakker meget om borgere og borgerinddragelse, men måske skal vi i ejendomsbranchen til at huske, at “de” ikke bare er borgere men netop brugere, sagde Rasmus Juul-Nyholm.
Gå direkte til Estate Podcast her
Et af de selskaber, der mest massivt har mødt den politiske og inddragende virkelighed, som de havde glemt at tage højde for er netop Blackstone. I denne uge brugte boligminister Kaare Dybvad igen selskabet til lidt af et effektfuldt mediestunt. Han har ifølge sin facebook profil aftalt møde med Blackstone, hvilket jeg synes er den helt rigtige vej at gå. Samtidig har han lagt et billede på med et skilt, hvor han skriver “Hvad synes du, at jeg skal tale med Blackstone om”?.
Hvis nu man skiftede Blackstone ud med en hvilken som helst virksomhed i ejendomsbranchen, så har man et godt udgangspunkt for at stille sig selv som aktør i ejendomsbranchen (og sikkert også andre brancher) en række selvransagende spørgsmål. Lige nu tager Blackstone slagene. Det er der forskellige grunde til herunder, at de ikke tog indgangen på det danske marked alvorligt nok.
Ens samarbejdspartnere og leverandører definerer også, hvem man selv er. Og det gælder især, når man i øvrigt er et ubeskrevet blad. Hvis man i mange år har plejet og dyrket sit image gennem aktiv branding, så troværdigheden er i top, så skal der unægteligt meget mere til at ende i en mediestorm. Har man derimod ingen track record og ender i en møgsag, så er det møgsagen, der er den første og største kontakt til “publikum”. Og publikum, ja de er med SoMe i dag, ikke bare hele det politiske miljø og alle brugerne. Det er hele verden. Så der er god grund til at tænke ekstra over, hvem man vælger som samarbejdspartner, og måske tjekke en ekstra gang op i CVR på fortiden.
Så hvis jeg skulle foreslå Kaare Dybvad, hvad han skulle spørge Blackstone om, så ville det være, hvordan denne her situation bliver rettet op til fælles glæde ikke mindst for de mange lejere i boligerne, som Blackstone nu engang har købt i løbet af de sidste år. Spørgsmålet kunne være “Hvad vil I gøre for at bidrage til udviklingen af byen og sikringen af billige boliger?”. Det vil gavne mængden af billige boliger, og det vil samtidig gavne Blackstones image som bidragende aktør på det danske marked, og så kan møgsituationen blive vendt til en win-win. Naturligvis indenfor rimelighedens grænser.
Jeg kan frygte, at drøftelsen bliver på et langt mindre konkret niveau og mere i den stigmatiserende boldgade, fordi Blackstone lige nu er blevet symbol på en politisk kursændringskampagne. Men Kaare Dybvad er også et professionelt menneske, og jeg håber – især for beboernes skyld, – at sagen bliver sendt ind på midtbanen fremfor, at parterne står i hver deres hjørne.
Resten af branchen har måske god grund til at holde sig i ro lige nu, så det ikke er deres navn, der står på boligministerens håndskrevne seddel, men spørgsmålet til sig selv “hvad ville jeg snakke med xxx om”, det er der endnu bedre grund til at stille internt med sin egen virksomheds navn på Blackstones plads.
Når det så er sagt, så gjorde Blackstone et yderst klogt træk i den forgangne uge. Hele shitstormen mod dem udsprang nemlig af det konkrete køb af boliger fra Frederiksberg Boligfond. Kontrakten var underskrevet, så i princippet kunne den formodentlig være blevet håndhævet, hvis ikke begge parter havde sagt ja til at hæve den. Og det gjorde de officielt med den begrundelse, at Frederiksberg Boligfond dermed får ro til at føre retssag mod sine lejere om, hvorvidt de kan købe ejendommen til en pris fastlagt i sidste århundrede. Dermed er arnestedet væk, men gløderne er bestemt ikke slukket. Det bliver interessant for branchen og formodentlig nervepirrende for de involverede at følge, hvad det næste bliver. Men en ting er sikker. Hele sagen har handlet om følelser og politik – og ikke om jura og teknik. Og netop det, at alle interessenter såvel private som offentlige skal bidrage til udvikling og samfundsskabelse – og gerne i fællesskab – det er nødvendigt at tage alvorligt for det bliver en del af den fremtidige agenda.
Læs også Blackstone trækker sig fra købsaftale på Frederiksberg-ejendomme
Man kan til gengæld se, at nok har usikkerheden om §5 stk 2, som er den paragraf investorer ofte bruger, når de i forbindelse med fraflytning renoverer lejligheder og efterfølgende hæver lejen, betydet, at interessen for ejendomme med det potentiale er faldet. Men interessen for at investere i ejendomme i Danmark generelt fra udenlandske investorer er fortsat høj.
I denne uge kunne vi i nyhederne præsentere to nye udenlandske investorer og en næsten ny, der købte mere op.
Det drejede sig om Invesco Real Estate, der samlet forvalter ejendomme globalt for 470 milliarder kr., mens de samlede investeringer i forskellige aktivklasser er 7.990 milliarder kr. Det er så svimlende beløb, at 520 millioner kr. i Valby synes meget lidt. Men det er ikke desto mindre en af de forholdsvis store handler i boligmarkedet i år.
Læs også Ny investor indtager Danmark med opkøb af boliger i Valby
Også svenske SBB, der investerer i ejendomme med offentlige lejere, var igen på opkøb i den forgangne uge med køb af et domicil udlejet til Skat.
Læs også Ny udenlandsk investor i endnu et opkøb – overtager 5.500 kvm med skat som lejer
Også Henrik Lid, der tidligere var CFO og COO i M. Goldschmidt Holding, var i nyhedsstrømmen med opkøb i den forgangne uge. Henrik Lid valgte i 2017 at springe ud som selvstændig ejendomsforvalter, og det er lykkedes ham at opbygge fonde, der har været mål for at gennemføre 8 transaktioner siden da. I et marked, hvor man siger, at det er svært at finde egnede ejendomme, må det betegnes som ret succesfuldt.
Læs også Fond overtager igen ejendomme i Vanløse med udviklingspotentiale (+)
En stor nyhed blev det også, at udskiftningerne i direktionen i den københavnske kommunale teknik- og miljøforvaltning nu er på plads efter fortovssagen, der mere eller mindre ryddede direktionsgangen. I denne uge tiltrådte Camilla Bjerre Søndergaard og dermed er holdet med Michel Schilling samt adm. direktør Søren Wille, fuldtalligt.
Læs også Ny direktør i Teknik- og Miljøforvaltningen i København
Til gengæld var der også trafik den anden vej, da Deas hentede Morten Clausen til en ny stilling som afdelingsdirektør.
Læs også Ejendomschef i Københavns Kommune bliver afdelingsdirektør i Deas
I Danbolig-erhverv kæden er man i fuld gang med at bygge et nyt hold op efter skilsmissen fra de tidligere partnere i kæden, der nu kører selvstændigt videre under navnet Stad Erhverv. Jonas Graves Basse skal være med til at bygge Danbolig Erhverv København op.
Læs også Danbolig Erhverv København sætter navn på tredje og sidste partner
I Vejle kommer der nu fremdrift i NPVs projekt, der har været undervejs i årevis, men blev stoppet af Planklagenævnet. Det er et stort projekt på hele 79.000 kvm, og der er nok ingen tvivl om, at det er en stor lettelse ikke at skulle slås med det oveni de udfordringer, der nu engang er for sådan et projekt.
Læs også Planklagenævnet giver NPV medhold til 79.000 kvm stort projekt i Vejle
Og selvom det egentlig ser ud til at gå meget godt med flere store transaktioner, der har præget nyhederne de seneste uger, og flere i markedet som er overbevist om, at mere er på vej, så er markedet på flere punkter skærpet.
Læs også Colliers: Flere milliardhandler er på vej i 2019 (+)
Det gælder finansiering, men det gælder også Finanstilsynets opmærksomhed på projektmarkedet. Og når vi nu er ved det, så er projektsalget faldet markant, men det skyldes ikke kun, at der er færre købere. Det skyldes også, at antallet af projektlejligheder i udbud bliver mindre i takt med, at ejendommene i første omgang nu ofte forsøges udbudt til salg til en af de mange udenlandske eller danske investorer. For det er nu engang ofte lettere for udvikler at sælge en samlet klump fremfor at gå i detailsalg.
Læs også Projektbyggerier skal granskes for at beskytte banker og boligkøbere
Læs også Ejendomsinvestorer får stadig sværere ved at skaffe kapital
Og sådan er der næsten aldrig bare en enkelt forklaring men derimod en kompleksitet i markedet, som er vigtig at huske. En del af den kompleksitet bliver stillet til skue i den kommende uge, hvor en af Europas største ejendomsmesser, Expo Real, åbner sine døre.
Læs fra Expo Real 2018: Længere mellem købere og sælgere
Sidste år deltog ifølge Expo Real 45.000 eller det gik der i hvert fald igennem lågerne i løbet af de 3 dage. Personligt synes jeg, at Copenhagen Capacity er gået meget stille med, at der faktisk er en dansk stand på messen i år, hvor 29.000 af de allerede tilmeldte også inkluderer 122 danske deltagere. Det er en pæn fremgang på cirka 20 procent. Copenhagen Capacity er gået sammen med Logicenters, MG Real Estate, Verdion, STC og Business Lolland Falster om en lille stand i B1-udstillingshallen og tirsdag kl. 16 er der kolde fadøl på standen.
Herfra skal lyde et klart 12-tal for at have fået det op at stå. Det har vi på Estate Media talt varmt for siden vi sidst havde en stand i 2007, hvor undertegnede var med til at udgive et magasin til standen om ejendomsmarkedet og investeringsmulighederne i Danmark. Det har været trist, at vi på så vigtig en messe, hvor selv sekundære byer i vores nabolande har udstillet, slet ikke har kunnet vise, hvad vi kunne byde på. Jeg er med på, at den stand, der nu er kommet op at stå henvender sig specifikt til logistik-investorer og ikke “sælger” Danmark som investeringsdestination. Men ikke desto mindre er det en god start.
Karakteren for opmærksomhedsskabelsen omkring standen bliver til gengæld ikke ret høj. Og med et klap på egen skulder, så kan jeg med glæde nævne, at det hjælper vi på Estate Media med til at råde bod på på mandag, når vi besøger standen og bringer en reportage om Danmarks tilbagevendte fingeraftryk på Europas mest velbesøgte ejendomsmesse. Hvis du skal på Expo og vil dele nyheder fra messen, så send en mail til Sevel@estatemedia.dk.
Rigtig god weekend!