Lynetteholm skal anlægges ud fra Refshaleøen i Københavns Havn og efter planen have en portløsning til Nordhavnen. Illustration: Arkitema, Tredje Natur og Cowi

Lynetteholm forsinkes et år: Partier stopper dumpning i Køge Bugt

Partierne bag det store anlægningsprojekt Lynetteholm, som både skal være en ny bydel og samtidig skal stormflodssikre København, har netop besluttet at stoppe dumpningen eller klapningen af havbundsmateriale fra byggeriet i Køge Bugt. Det er ikke den ellers meget omtalte miljøkonsekvensvurdering, som ligger til grund for beslutningen, men ifølge partierne er det bekymring fra de svenske myndigheder og andre unavngivne aktører.

– Parterne er på den baggrund enige om, at der ikke klappes mere materiale i forbindelse med anlægget af Lynetteholm.

– Den gennemførte miljøkonsekvensvurdering giver ikke anledning til bekymring, men der har været rejst opmærksomhed om klapning fra de svenske myndigheder og andre aktører, hvilket giver risiko for forsinkelser af projektet, lyder det i aftaleteksten.

Bag aftalen står Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance.

Et år forsinkelse og større omkostning
Beslutningen om at stoppe klapningen af havbundsmateriale i Køge Bugt betyder, at en del af projektet står til at blive forsinket. Ifølge den oprindelige plan skulle den rene del af det bløde havbundsmateriale graves op og klappes i Østersøen ud for Køge Bugt, men nu gør man det i stedet, at man bruger havbundsmateriale fra fase 2 til at fylde fase 1 op med.

– De havbundsmaterialer, der skal afgraves i forbindelse med anlæg af fase 2, indbygges i stedet i fase 1, der er under etablering og står klar til modtagelse af overskudsjord og havbundsmaterialer fra foråret 2023. Parterne noterer sig, at anlæg af fase 2 dermed udskydes med cirka et år, så fase 2 står klar til modtagelse af overskudsjord forventeligt i 2026.

By og Havn er bygherre på Lynetteholm og har derfor været med til at udforme den nye metode. Her forudsiger selskabet en ekstraudgift i forbindelse med den nye aftale.

– Den jord er blødere og derfor sværere at bygge på. Derudover vil vi ikke kunne regne med at modtage de efterfølgende leverancer af overskudsjord under samme vilkår som først beregnet. Derfor skal vi regne med færre indtægter, lyder det fra udviklings- og salgsdirektør Ingvar Sejr Hansen, By og Havn.

Læs også:





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder