Aarhus. Foto: Estate Media

Prisstigninger standser flere anlægsprojekter

Kraftigt stigende materialepriser betyder, at en række anlægsprojekter i Aarhus nu sættes i bero.

Hovedparten af anlægsprojekterne, som i 2022 er på 450 millioner kr., kører videre som planlagt, men de stigende materialepriser betyder, at det – ifølge rådmand for Teknik og Miljø Steen Stavnsbo, Aarhus Kommune – er nødvendigt at udsætte et mindre antal projekter, da der forventes gennemsnitlige prisstigninger på cirka 30 procent.

Derfor lægger rådmanden nu op til at sætte en række projekter på pause, ’indtil priserne finder et forhåbentligt mere naturligt leje’.

Der er godt gang i de aarhusianske anlægsarbejder som for eksempel Giber Ringvej, udvidelsen af Viborgvej og den kommende cykelsti ved Borum. Men prisernes øjeblikkelige himmelflugt har også ramt blandt ander granit, grus og asfalt, som alle er elementer, der skal bruges i store mængder ved anlægsarbejder.

– Prisstigningerne kan mærkes overalt i kommunen, og derfor er det ansvarlig og fornuftig brug af skatteydernes penge, at vi nu sætter en række anlægsprojekter i bero. Indtil videre aflyser vi ikke nogen projekter, og der er stadig stor usikkerhed om, hvilket leje priserne ender i, siger Steen Stavnsbo.

Anlægsbudgettet for vejanlæg er – som nævnt – på 450 millioner kr. i 2022.

– Som udgangspunkt forventes der prisstigninger på omkring 30 procent. Der er dog en del usikkerhed omkring dette, og prisudsvingene kan både ændre sig generelt og være forskellig fra anlæg til anlæg. Der bliver p.t. udsat projekter for cirka 50 millioner kr., oplyser rådmanden.

Anlægsprojekterne, der forslås gennemførte, er en blanding af projekter, der allerede er i gang, og som det derfor ikke giver mening at bremse samt projekter, der af andre grunde har særlig prioritet. Rådmanden har blandt andet valgt at prioritere projekter, som omhandler støj og trafiksikkerhed.

Teknik og Miljø følger prisudviklingen tæt, og da priserne varierer meget fra projekt til projekt og råvarer til råvarer, er der tale om en foreløbig plan. Det betyder, at projekter, som man beslutter at udskyde på nuværende tidspunkt, alligevel kan blive gennemført senere på året afhængig af prisudviklingen.

Læs også Så meget er priserne på byggematerialer steget

Læs også:





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder