Jens Kindberg, adm. direktør i, eneejer og stifter af Sofia Residential, beskriver selskabet, der er opkaldt efter den bulgarske hovedstad, som ’en dansk ejendomsudvikler med lokalt kendskab i Bulgarien’. Foto: Lars Just

Skråsikker Jens Kindberg i massivt boligsats 2.100 km sydøst for Danmark

Som Estate Media har skrevet i flere artikler, har den danske finansmand og ejendomsinvestor Jens Kindberg store vækstambitioner og tiltro til, at han via en snarlig børsnotering af sit udviklingsselskab Sofia Residential, som udvikler boliger i Bulgariens hovedstad, Sofia, kan bygge 3.000 nye lejligheder i løbet af de næste 10 år. Samtidig vil Jens Kindberg, der er adm. direktør i, eneejer og stifter af Sofia Residential, udvide selskabets portefølje bestående af cirka 140 enheder per 31. december 2021, hvoraf 80 er lejligheder, og 60 er parkeringspladser, til over 1.000 lejelejligheder i 2030.

De seneste ugers artikler om Jens Kindberg og Sofia Residential slutter med denne artikel, hvor han svarer på flere afklarende spørgsmål. For hvordan er han i det hele taget havnet med netop at have fået øje på Bulgariens hovedstad, som ligger cirka 2.100 kvm sydøst for den dansk-tyske grænse.

– Min første forretningsrejse til Sofia var, da jeg arbejdede i finansindustrien før finanskrisen, hvor jeg var dernede. Dernæst faldt jeg for landet og de muligheder, som jeg kunne se i den kommende udvikling af landet, og jeg begyndte løbende at lave forretninger i Bulgarien. Fra 2010 og fremefter tilbragte jeg meget tid i den bulgarske hovedstad, hvor jeg fungerede som konsulent for tyske og danske banker og assisterede dem med likvidation og omstrukturering af nødlidende aktiver i kølvandet på finanskrisen. Fra 2014 skiftede mit fokus til byggeaktiviteterne, og hvor jeg stiftede Sofia Residential, forklarer 39-årige Jens Kindberg.

Læs også Dansk udvikler ser store muligheder: – Sofia er som København for 20-30 år siden

Et af EU’s fattigste lande
Jens Kindberg mener, at boligmarkedet i Sofia med 1,2-1,3 million indbyggere på mange måder ligner det københavnske boligmarked for 20-30 år siden, ’da der stadig var et kæmpe potentiale for at udvikle og bygge nye ejendomme’.

– Bulgarien er et af EU’s fattigste lande, men det betyder også, at EU investerer massivt i at få hævet levestandarden og derfor er væksten også høj. Derfor forventer vi også, at der i mange år vil være en stor efterspørgsel på det produkt, vi kommer med. Vi bygger lejligheder i Sofia, som i dag er inde i en rivende udvikling, og hvor der også i de kommende år vil være et stort behov for kvalitetsbyggerier.

– Sofia Residential bygger efter nordisk forbillede med masser af lys, god kvalitet og med bæredygtighed i højsædet. Det gør os til en attraktiv spiller på det bulgarske marked. Området store behov kombineret med vores stærke byggetradition og en solid forretningsmodel betyder, at der i de kommende år vil være meget gunstige muligheder for at skabe vækst og udvikle selskabet endnu mere.

Fuldt fokus på boliger
– Har Sofia Residential udelukkende fokus på boliger?

– Ja. Planen er, at der ikke er mere end 10 procent af vores portefølje, som er kontor eller detail. Fokusset er udelukkende på boliger og dertilhørende parkeringspladser. Det betyder dog ikke, at andre ejendomssegmenter ikke kunne være interessante, men det er ikke vores område.

– Vi har et internt kompas, der sikrer systematikken for Sofia Residentials boligbyggerier, og som sikrer bæredygtigheden, som er baseret på vores ESG-framework, som løbende justeres og udvikles. Kompasset bruger vi aktivt i forbindelse med nye investeringer og kommende projekter. For os er det meget vigtigt, fordi vi arbejder med op til 10 års pipeline. Både af moralske årsager, men også set ud fra et risikoperspektiv kan vi ikke bare gå efter kortsigtet profit. Vi skal udvikle projekter, der er bæredygtige på meget langt sigt. Det skal tilsikre, at projekter bidrager inden for en række måske modstridende interesser, og at finde en balance mellem dem tilsikrer, at et projekt er levedygtigt på langt sigt.

Læs også Dansk ejendomsinvestor vil børsnotere sit ejendomsselskab

(Artiklen fortsætter under illustrationen)

Det færdige projekt på Boulevard Pirotska 67 i Sofia, hvor Sofia Residential har bygget 18 lejligheder og 22 parkeringspladser på cirka 3.000 kvm. Illustration: Sofia Residential

Børsnotering giver økonomiske muskler til fremtiden
Indtil nu har Sofia Residential skabt syv projekter med samlet 154 boliger. Men planen er at sætte endnu mere fart i selskabets udvikling ved at gå på Nasdaqs københavnske vækstbørs, First North, hvilket efter planen skal ske i 1. kvartal 2022.

Spørgsmålet er, hvilke faldgruber Jens Kindbergs ser i forbindelse med Sofia Residentials ambitiøse vækstplaner.

– Vi bygger lejligheder i Bulgariens hovedstad, Sofia, som i dag er inde i en rivende udvikling, og hvor der også i de kommende år vil være et stort behov for kvalitetsbyggerier. Sofia Residential bygger som nævnt efter nordisk forbillede med masser af lys, god kvalitet og med bæredygtighed i højsædet. Det gør os til en attraktiv spiller på det bulgarske marked, hvor vi indtil videre har haft omkring 50 procent i overskud på alle vores projekter.

– Områdets store behov kombineret med vores stærke byggetradition og en solid forretningsmodel betyder, at der i de kommende år vil være meget gunstige muligheder for at skabe vækst og udvikle selskabet endnu mere. Derfor er det også det rigtige tidspunkt for os at gå på børsen, så vi kan øge virksomhedens soliditet, geare den til fremtidige vækst og få en masse nye investorer med i projektet.

Læs mere i Difko vil også med på væksteventyr med bulgarske boliger

– Vi bliver med børsnoteringen gældfri, hvilket øger selskabets økonomiske muskler til fremtiden. For fremtiden er det dog planen, at selskabet igen skal have gæld, men aldrig mere end 50 procent gældsætning i forhold til købspriserne på ejendommene. Der er ikke mange ejendomsselskaber med så lille en gældsætning som vores, og det skyldes netop, at vi har fokus på bæredygtighed – at selskabet finansielt også skal være bæredygtigt. Dernæst så tjener vi gode penge i vores byggeforretning og det uagtet prisstigninger, men på grund af vores developmentaktiviteter. Det gør, at vi også forventer at kunne tjene penge på den del af forretningen i et nedadgående marked, forklarer Jens Kindberg, der har arbejdet i hedgefonde i London og Stockholm.

I 2017 stillede Jens Kindberg, der er cand.merc. i finansiering og regnskab fra Copenhagen Business School, CBS, op til kommunalvalget i Københavns Kommune. Det var for Det Konservative Folkeparti.

(Læs faktaboks om Jens Kindberg under tabellen)

Sofia Residential

Kilde og tabel: Jens Kindberg

 

Fakta: Jens Kindberg

– Siden 2011 har finansmanden og ejendomsinvestoren Jens Kindberg, 39 år, investeret i ejendomme i København og Aalborg, men fra 2015 har hans investeringsfokus primært været på Bulgariens hovedstad, Sofia. I 2014 stiftede han Sofia Residential

–  I 2016 solgte Jens Kindbergs firma Jenka Holding en ejendom i Prinsessegade ved Christiania til det børsnoterede ejendomsinvesteringsselskab Copenhagen Capital for 32,5 millioner kr., som han året før havde købt for 13,8 millioner kr. Salget skete efter en gennemgribende renovering af ejendommen, hvor der blev bygget fire, nye taglejligheder i tørløftet og renoveret lejligheder efter Boligreguleringslovens paragraf 5, stk. 2 samt fordoblet erhvervslejerne i ejendommen

– Også i 2013 og 2014 solgte Jens Kindberg efter kortere tids ejerskab ejendomme med solid fortjeneste til netop Copenhagen Capital. Det skete efter samme princip, hvor ejendommene blev renoveret, og hvor der blev etableret lejligheder i de gamle tørlofter

Kilde: Oplysninger fra Jens Kindberg til Estate Media

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder