Brug ikke. Forkert format.

Gearskifte for Deas og hele administrationsbranchen

Ugens store nyhed er uden tvivl, at Danmarks største virksomhed i administrationsbranchen, Deas, langt om længe blev solgt. Langt om længe fordi rygtet allerede sagde, at selskabet få år efter det blev købt af tysk-engelske Montagu i 2015, blev sat til salg. Men ingen bød på.

Derfor blev Rikke Lykke, der kom med international erfaring fra tyske Patrizia, ansat til at gøre Deas salgsklar. Det er nu lykkedes. Og salget, – der ikke er endeligt før det er godkendt af konkurrencemyndighederne mv., – er særligt på flere måder.

Lad os starte med det mest åbenlyse: For Rikke Lykke er det en klar personlig succes. Der var en del, der undrede sig over, at Rikke Lykke skulle afløse den mangeårige chef og formand for Ejendomsforeningen Danmark, Henrik Dahl Jeppesen, og var skeptisk i forhold til, om hun ville kunne gøre en forskel. Den del har hun nu bevist. Det kunne hun.

Hun har skruet på mange knapper i Deas, udskiftet betydeligt i både ledelses- og mellemledelseslag, og tilføjet et langt større fokus både på kerneforretningen, men også på nye områder som data og ESG.

Montagu sælger kun administrationsdelen, og Rikke Lykke kommer nu til at stå i spidsen for en nordisk asset management forretning, hvor det uden administration i højere grad bliver huse som Fokus Asset Management, Capital Asset Management og Keystone Asset Management, som Deas nu kommer til at konkurrere med.

Hvem køber resten?
Rikke Lykke udelukker dog ikke, at der kan blive tale om et salg.

Men spørgsmålet er, om vi med frasalget af administrationsdelen vil se et bredere spekter af købere komme i spil. Det kunne for eksempel være nogle af de andre store udenlandske investorer, som har masser af kvm i Danmark, som kunne bruge Deas som en platform til at arbejde med deres porteføljer i Norden. Paletten er i hvert fald blevet større.

Når det gælder administrationsdelen er det for det første interessant at se, hvad PMH vil med Deas fremadrettet.

Det åbenlyse ville nok være at forvente, at Deas skulle lægges sammen med Taurus-Ejendomsvirke fusionen fra sidste år, men det afviser PMH. Det kan undre, for i praksis konkurrerer de to selskaber med hinanden, og da administrationsselskaberne netop er kendt for at konkurrere nærmest ublu på pris i forvejen, så bliver det spændende at se, hvordan det folder sig ud i praksis.

En helt ny situation
I branchen generelt er det også en helt ny situation, at Danmarks største spiller indgår i en større servicekoncern, men ikke har hele asset management-paletten. Dermed bliver det nye PHM-Deas i højere grad en pendant til CEJ, mens Danmarks øvrige store administrationsselskaber, Newsec og Cobblestone, bliver alene om at tilbyde en bredere palette.

Salget af Deas må nødvendigvis også ledsages af en form for nekrolog. Dan-Ejendomme, som siden blev til Deas, blev dannet af en række pensionskasser for, at de i fællesskab havde et eget selskab med hænderne på kogepladen, der stod for administrationen.

Sådan forvalter vi ikke længere ejendomme i Danmark, og det har bestemt fordele, at konkurrencen er blevet mere fri. Men det betyder også, at der netop skal kæmpes fra dør til dør for at være helt sikker på, at man har de rigtige aftaler, og risikoen kan være, at hvis der bliver skiftet administrator for ofte, så kender man ikke ejendommene godt nok til at yde den fornødne service. Det kan blive et problem for lejerne.

Elsker at hade
Administrationsbranchen er ofte den del af ejendomsbranchen, som “alle elsker at hade” i det professionelle ejersegment.

Den er helt essentiel for den gode forretning, og der kan tabes mange penge, hvis den ikke fungerer, men samtidig er mange ejendomsselskaber hurtige til at kritisere den, hvis noget går galt, fordi kerneydelsen ikke er med til at skabe merværdi. Det bliver spændende at se, hvad, hvordan og om PMH vil forsøge at bryde den “forbandelse” – eller der bare vil blive sparket yderligere til den kamp om de yderste marginaler, der har været i gang de sidste mange år.

Hvis det sidste bliver tilfældet er det et kæmpe problem for ejendomsbranchen. Ikke mindst fordi administrationsdelen i mange tilfælde er det eneste berøringspunkt med de egentlige kunder i form af lejerne.

Ejendomsbranchen har brug for at få et bedre samspil med alle dem, der bor til leje i ejendommene, og derfor er et kæmpe håb, at den nye storspiller vil bidrage til det og være med til at øge dialogen og kvaliteten i administrationen – ikke det modsatte.

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder