tirsdag 29. oktober 2019 11:13
Ejendomdanmark: Ekspertgruppens 5.2-rapport har store mangler
Dugfrisk rapport fra ekspertgruppe giver et fint overblik over brugen af gennemgribende moderniseringer, og den giver ingen anledning til drastiske indgreb. Rapporten mangler dog samtidig helt en beskrivelse af de økonomiske konsekvenser ved ændringer i paragraffen.
Sådan lyder den overordnede konklusion fra brancheforeningen Ejendomdanmark.
Det sker i en kommentar til, at Transport- og Boligministeriet netop har offentliggjort rapporten fra den ekspertgruppe, der har undersøgt brugen af Boligreguleringslovens paragraf 5, stk. 2 og effekterne for huslejepriser i danske udlejningsboliger.
Læs mere i Ekspertgruppens nye rapport om 5.2-renoveringer: Kan være en alt for lukrativ forretning
Ekspertgruppen har lavet en rapport, der giver overblik over brugen af paragraf 5.2-renoveringer gennem de seneste 14 år. Rapporten præsenterer samtidig en række forslag til ændringer eller afskaffelse af paragraffen.
Men rapporten afdækker ikke de økonomiske konsekvenser for stat og kommune, hvis paragraf 5, stk. 2 fjernes. Og det ærgrer Ejendomdanmarks adm. direktør, Jannick Nytoft, som peger på en analyse fra Copenhagen Economics. Ifølge analysen – lavet for Ejendomdanmark – vil statens indtægter på sigt falde med 1,8 milliard kr. årligt, mens pensionskasserne vil tabe omkring 10 milliarder kr.
Læs mere i Ny rapport: Regeringsindgreb kan koste pensionskunder 10 milliarder kr.
’Mange tabere – få vindere ved en afskaffelse af 5.2’
– Der er mange tabere, men kun få vindere, hvis det lykkedes at afskaffe eller udhule muligheden for paragraf 5,2-moderniseringer. Vinderne er de få, der vil få en billig og nedslidt lejlighed i fremtiden. Taberne er pensionsopsparerne, velfærdssamfundet, andelshaverne og byerne, der langsomt vil blive slidt ned, siger Jannick Nytoft.
Ejendomdanmark har deltaget i ekspertgruppens arbejde med juridisk direktør Morten Østrup Møller. Han peger på, at den endelige rapport har både styrker og svagheder.
– Rapporten viser, hvordan reglerne er brugt frem til i dag, men meget lidt om, hvad der vil ske, hvis vi fjerner eller udhuler muligheden for gennemgribende moderniseringer. Det er et usikkert grundlag at lovgive på, siger Morten Østrup Møller.
Han hæfter sig også ved, at ekspertgruppen på linje med Ejendomdanmark kommer frem til, at værdien af andelsboligforeningernes ejendom kan falde mellem 25 og 48 procent, hvis muligheden for gennemgribende moderniseringer fjernes.
Ejendomdanmark vil gå ’meget konstruktivt’ ind i næste fase, hvor rapporten skal omsættes til en politisk aftale.
Boligreguleringslovens paragraf 5, stk. 2 gør det muligt at hæve huslejen, hvis ejer moderniserer et lejemål for minimum 258.000 kr., som er beløbsgrænsen i 2019.
Læs hele ekspertgruppens rapport om Boligreguleringslovens paragraf 5, stk. 2 her
Læs også Ejendomdanmark: DR misbruger tal om 5.2-renoveringer og mangler nuancer
Læs også LLO anklager Ejendomdanmark for at føre skræmmekampagne
Læs også Frederiksberg-borgmester frygter indgreb over for 5.2-renoveringer
Læs også Ejendomdanmark og ABF: Andelsboliger falder markant i værdi ved politisk indgreb
Læs også Ugen i Ejendom: Skuffede følelser og vilde beregninger