Estate Media –

Nyheder – Danmark

Adm. direktør Jannick Nytoft, Ejendomdanmark. Foto: Ejendomdanmark

Ejendomdanmark: DR misbruger tal om 5.2-renoveringer og mangler nuancer

Brancheforeningen er stærkt kritisk over for DR-dokumentaren ’De riges by’ - DR afviser kritik

Søren Duran Duus

tirsdag 29. oktober 2019 6:54

(Opdateret med kommentar fra DR)

DR kæder i dokumentaren ’De riges by’ og i nyhedsudsendelser mandag aften direkte brugen af Boligreguleringslovens paragraf 5, stk. 2-renoveringer – af især udenlandske kapitalfonde de senere år – sammen med en prisstigning på 31 procent. Problemet er, at der er tale om tal, der stammer fra den private udlejningsportal Boligportal.dk.

Sådan lyder kritikken fra Ejendomdanmark, som har gjort DR opmærksom på sammenblandingen i dokumentaren i to dele.

Dertil kommer, at Boligportal.dk’s tal næsten udelukkende bygger på udlejninger i nybyggeri – som er underlagt andre regler – eller ren privat udlejning af for eksempel værelser og tidsbegrænsede boliger.

– Derudover er det slet ikke sket en stigning i priserne på Boligportal.dk i de seneste år, hvor DR beskriver kapitalfondenes indtog, påpeger brancheforeningen.

Ifølge DR’s egne tal er lejen de seneste tre år gennemsnitligt steget med 1,9 procent, hvilket er mindre end lønudviklingen. Lejen er med andre ord helt i ro.

Blander pærer og bananer
– Det er en rigtig god idé, at vi får sat endnu mere fokus på den store mangel på boliger i København, men dokumentaren blander pærer og bananer, når de bruger boligportalen i en kobling til paragraf 5,2. Det er ærgerligt, for det er langt mere konstruktivt at tage snakken om for få boliger i hovedstaden på et rigtigt grundlag – ikke ud fra sensationelle tal, siger adm. direktør Jannick Nytoft, Ejendomdanmark.

Han mener, at DR misbruger tal om 5.2-renoveringer og mangler nuancer.

Boligreguleringslovens paragraf 5, stk. 2 gør det muligt at hæve huslejen, hvis ejer moderniserer et lejemål for minimum 258.000 kr., som er beløbsgrænsen i 2019.

DR afviser kritik
Jonatan Placing og Søren Kristensen, journalister og tilrettelæggere på DR Dokumentar, som står bag ’De riges by’, fortstår ikke kritikken fra Ejendomdanmark.

– Ejendomdanmark fremstiller det fejlagtigt som om dokumentarudsendelsen giver indtryk af, at huslejestigninger i København alene skyldes 5.2-moderniseringer. Det er ikke korrekt, og Ejendomdanmark kommer da heller ikke med eksempler fra dokumentaren eller anden dokumentation på, at denne påståede direkte sammenkædning finder sted i dokumentaren, lyder det fra Jonatan Placing og Søren Kristensen.

De forklarer, at DR Dokumentar har valgt tal fra Boligportal.dk, ’fordi det siger noget om den virkelighed, som mange søgende på boligmarkedet møder. Det er de lejligheder, der er på markedet. Ikke de relativt billige, gamle lejligheder, som endnu ikke er blevet renoveret’.

Læs mere i DR afviser Ejendomdanmarks kritik af ’De riges by’

Huslejenævn skal styrkes
Dokumentaren viser samtidig, hvorfor huslejenævnene er vigtige for lejere og udlejere. Hvis prisen bliver sat for højt – og det er den muligvis i de viste eksempler fra Boligportal.dk – kan den blive sat ned af Huslejenævnet.

– Vi ser meget gerne, at huslejenævnene bliver styrket. Der er i dag lang ventetid på afgørelserne, og det skaber utryghed og usikkerhed. Et styrket huslejenævn kunne bidrage til at sikre, at vi får ryddet ud i eventuelle brodne kar. Noget vi i hele branchen har den allerstørste interesse i, siger Jannick Nytoft.

I DR-dokumentaren er der et eksempel på en direktør, der bor på 149 kvm til 6.000 kr. om måneden i København K.

– Det er for mig også relevant at spørge, hvordan det er realistisk, at alle skal bo til den pris på den beliggenhed? Når huslejen er så lav, taber udlejeren penge, siger Jannick Nytoft.

Fakta: Ingen stigning de seneste tre år

Udviklingen på boligportalen skyldes stort set kun perioden 2014-2016, hvor de annoncerede lejligheder steg med henholdsvis 15,9 procent og 7,2 procent. De seneste tre år har udviklingen været flad med en gennemsnitlig stigning på 1,9 procent. Dette kan sammenholdes med lønstigningerne, der i perioden har været på mere end 2,5 procent hvert eneste år, fremhæver Ejendomdanmark.

Kilde: Ejendomdanmark

Om huslejetallene fra Boligportal.dk

Boligportal.dk tillader udlejere at annoncere ledige lejemål og opnå kontakt med potentielle lejere. Tal herfra adskiller sig fra det samlede boligmarked på en række fronter, forklarer Ejendomdanmark, som har følgende bemærkninger:

  • Lejemål med reguleret husleje bliver oftest lejet ud til for eksempel pensionskassers medlemmer eller på anden vis via ventelister, og de fremgår derfor ikke af tallene fra Boligportal.dk. Lejligheder på portalen er hyppigt nye lejligheder til markedsleje eller private udlejninger af værelser eller tidsbegrænset karakter
  • Huslejeniveauerne fra Boligportal.dk er på udbudte huslejer – ikke realiserede/indgåede huslejer. Det samme fænomen findes for ejerboliger, hvor der både opgøres statistikker på udbudspriser og realiserede salgspriser. Tal for realiserede/indgåede huslejer findes ikke på Boligportal.dk
  • Boligportal.dk opgør huslejeniveauet for 2-værelses lejligheder. Det er markant anderledes end markedsnormen, hvor der opgøres husleje per kvm. Boligportalens tal sammenblander altså lejligheder – uagtet at størrelsen kan være alt mellem 45 og 90 kvm. Det giver naturligt en del støj

Kilde: Ejendomdanmark

Læs også LLO anklager Ejendomdanmark for at føre skræmmekampagne

Læs også Ny rapport: Regeringsindgreb kan koste pensionskunder 10 milliarder kr.

Læs også Frederiksberg-borgmester frygter indgreb over for 5.2-renoveringer

Læs også Ejendomdanmark og ABF: Andelsboliger falder markant i værdi ved politisk indgreb

Læs også Ugen i Ejendom: Skuffede følelser og vilde beregninger

Læs også Lynnedsat udvalg mellem branchen og ministeriet skal kulegrave især paragraf 5, stk. 2 (+)

Læs også Ejendomdanmark roser udvalg, der skal få fakta om moderniseringer frem

( Besøgt 1.469 gange, 1 besøg i dag )

Læs også:

Kommentarer

Seneste nyt

Bach Gruppen får standset byggeri på Bryggens Bastion

Byggeri, København / fredag 18. september 2020

Ejendomsbranchen bliver kørt over igen og igen

Redaktørens blog / fredag 18. september 2020

Jeudan køber kontordomicil for 102 millioner kr. – og afslører planer

Pluss, Investering, Kontor, København, Transaktioner / fredag 18. september 2020

Sexisme – selvfølgelig er det også i ejendomsbranchen

Redaktørens blog / fredag 18. september 2020

Newsec mister tidligere chef for asset management – skifter til ATP

Investering, Virksomheder og mennesker / fredag 18. september 2020

Investor køber boliger for knap en kvart milliard kr. i København

Pluss, Bolig, Investering, København, Transaktioner / fredag 18. september 2020

Kommende konferencer

Torsdag den 24. september kl. 09:00

Finansiering af ejendomme

- strukturering, fremskaffelse og nye aktører

Onsdag den 30. september kl. 09:00

Erhvervs- og boligmarkedet i Odense

- projektudvikling og investering i Danmarks tredjestørste by

Estate Podcast

Seneste nyheder