Ny megaskole til 1.900 elever i København skal bygges med gamle mursten

Byggeprogrammet rummer foruden den ny folkeskole både daginstitution, fritidshjem, kvarterhus, svømmehal, legeplads og offentlig park. Ambitionen hos Københavns Kommune og Trust-partnerskabet, der står bag byggeriet, vil skabe en moderne skole, som kan blive et samlingspunkt i lokalområdet og binde by og skole sammen.

– Med Damhusengens Skole vil vi gerne genetablere skolen som en vigtig og nærværende institution i byen. Vi har i hele processen haft et stærkt fokus på skolens døgnrytme – at den skal kunne bruges dagen igennem, således at så mange som muligt får glæde af den. Den skal gerne blive et nærværende aktiv i lokalområdet, siger Uffe Bay-Smidt, der er partner i Kant Arkitekter og ressourcechef i partnerskabet Trust, der står for at udvikle og opføre den nye skole.

De mange faciliteter kommer til at betyde, at der vil være liv på området fra morgen til aften. Først på dagen vil det være lærere og elever som har deres daglige gang på skolen, senere indtages skolen af områdets børn som bruger legeplads og aktivitetsområder, og ud på eftermiddagen og aftenen rykker lokale beboere og familier ind – for eksempel i det kommende kvarterhus, i et nyt videns- og læringscenter samt i håndbold- og svømmehallen.

Første skole med genbrugsmaterialer
Den nye Damhusengens Skole opstår, hvor Vanløse Skole og Hyltebjerg Skole ligger i dag. I praksis betyder det, at Vanløse Skole i den kommende tid vil gennemgå en ombygning og renovering, mens nye bygninger skyder op, hvor Hyltebjerg Skole før lå. Tilsammen kommer nye og eksisterende bygninger til at danne én fælles stærk folkeskole for hele området.

Med syv spor bliver skolen en af de største i København, og det har derfor været en selvstændig opgave at skabe en skole, som på den ene side har den nødvendige kapacitet, men som samtidig føles både nærværende og tryg for børn og forældre.

Siden de første indledende arbejder med projektet har genbrug og bæredygtighed været i højsædet for både arkitekter, ingeniører og entreprenører. Faktisk kan man godt sige, at Hyltebjerg Skole og Vanløse Skole – i helt bogstavelig forstand – bliver til Damhusengens skole.

For som den første københavnske folkeskole nogensinde bliver materialerne fra den gamle skole genbrugt i byggeriet af den nye skole. Hos Trust forventer man, at helt op imod 75 procent af de gamle mursten fra Hyltebjerg Skole kan genbruges, når den nye skole skyder op

TRUST vandt udbud af partnerskab
Det er det strategiske partnerskab TRUST, som bygger Damhusengens Skole. Det sker indenfor rammerne af et udbud, som partnerskabet vandt i 2016. Det samler hovedparten af Københavns Kommunes institutions- og skolebyggerier under én fireårig rammeaftale og er en del af den strategi, som i de kommende år skal sikre den nødvendige udvidelse, ombygning og renovering af de københavnske daginstitutioner, fritidshjem og folkeskoler.

I Trust arbejder arkitekter, landskabsarkitekter, ingeniører og entreprenører side om side med bygherre i form af repræsentanter fra Byggeri København. Man har kort sagt samlet alle fagligheder på ét kontor – og med det ene formål at bygge fremtidens skoler og daginstitutioner i København.

Partnerskabet Trust består af Nøhr & Sigsgaard, Enemærke & Petersen, Dominia, Norconsult, GHB Landskab og Kant Arkitekter.

Læs også Kant Arkitekter vinder 3 udbud af boligbyggerier med værdi på 650 millioner kr.

Læs også Her er de nominerede til årets forbillede





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder