lørdag 23. juni 2018 09:44
Ugen i Ejendom: Politianmeldelse bør føre til selvransagelse i branchen
Det er ikke længe siden, at jeg skrev en artikel om Amalie Search & Selection. Rekrutteringsfirmaet havde valgt at blive medlem af Search Danmark, der skal sikre fælles etiske retningslinjer og en autorisationsordning i headhunterbranchen, så man gør tingene ensartet ud fra et aftalt kodeks. Det er lige præcis, hvad der også mangler i projektudviklingsbranchen.
Læs også NPV og Danbolig-mægler politianmeldt for at vildlede købere
I denne uge var der nemlig en lang række projektkøbere, helt nøjagtigt 33, der via Forbrugerombudsmanden meldte NPV og Danbolig Niels Hald til politiet for håndteringen af et projekt på Amager Strand.
Sagen er ifølge forbrugerombudsmanden, at familierne ikke føler, at de har fået det, som de er blevet lovet.
Det er en rigtig møgsag for alle involverede.
For de familier, der har købt, så er det ærgerligt at tro, at der kan stå to børnesenge i et værelse, og når man så flytter ind og får brug for det efter nogle år, så viser det sig, at værelset er meget mindre end man troede. Og når man skal sælge igen, er der naturligvis også risiko for, at man bliver overrasket over, at prisen er lavere, hvis der er færre kvm., fordi man ikke har forholdt sig til det tinglyste areal. Også selvom det tinglyste areal hele tiden har været det samme. Købet af en bolig er for de allerfleste deres livs største investering, og derfor skal man selvfølgelig have det for pengene, som man er blevet lovet. Og der er da nogle gange for langt fra det sprog, vi taler i den professionelle del af branchen til det, forbrugeren hører.
Det er nemlig lidt af en jungle i Danmark, når vi skal angive arealet af et lejemål/eller en ejerbolig. For der er både brutto og nettoarealopgørelser, og hvis man tager bruttoarealet af en bolig og fordeler den procentvis på de enkelte rum, så vil de indvendige mål naturligvis ikke blive de samme som den reelle plads inde i lejligheden. Heller ikke selvom det er fuldstændig korrekt. Hvad der præcist er sket af misforståelser i den konkrete sag, vil de kommende måneders potentielle efterforskning forhåbentlig afdække.
Når jeg skriver forhåbentlig, så er det naturligvis, fordi det er usandsynlig vigtigt for NPV og Danbolig ikke at have sådan en sag hængende over hovedet. Ikke mindst når man er blandt de største projektudviklere og har tusindvis af boliger på vej andre steder i både København og resten af landet. Eller man som Danbolig har en stor del af sin forretning indenfor netop projektsalg. Men det er også vigtigt for resten af branchen. Der er stor forskel hos de enkelte projektudviklere på, hvordan de opgør arealet i boligerne, men NPV er næppe de eneste, der potentielt kan have udarbejdet salgsmateriale med misforståelige målangivelser. Derfor kan udfaldet af politianmeldelsen også have stor rækkevidde – og katastrofale konsekvenser – i branchen, hvis det skulle ende med en tiltale og dom. Nogle projektudviklere opgør slet ikke de indvendige mål netop for ikke at komme ud i en risiko for at stikke køberne “blår i øjnene”.
Så hvis man tager den aktuelle møgsag for projektudviklingsbranchen, – som jeg kalder en møgsag, fordi den lige meget, hvordan man vender og drejer det, er med til at skabe mistillid til udviklerne blandt købere, – og hæver sig lidt op i helikopteren, hvad er så egentlig konklusionen?
Den er, at vi mangler retningslinjer og ensretning.
Læs også Dansk Ejendomsmæglerforening: Vi har ikke været opmærksomme på problemet
Vi mangler, at der er nogle, der sætter sig ned og siger: Sådan her gør vi, og de her ting skal vi som branche opgive på denne her måde. Vi har i dag ikke et samlende sted for projektudviklere, der taler best practice. Derfor er det også nemmere at komme ind fra højre og udvikle huse præcis efter de regler, opgørelser og metoder, som man nu selv synes er bedst, for der er intet at måle sig op ad.
Hvis ugens politianmeldelse skal have et konstruktivt sigte blandt de store udviklere i markedet, så må det være, at nu er det på høje tid at gøre projektudvikling til en selvstændig disciplin med fælles regler for de aktører, der er i markedet på den lange bane. Nuvel, der vil naturligvis være en del, der ikke melder sig ind i fællesskabet, men så har forbrugerne noget at måle sig op imod og kan i højere grad tage en kalkuleret risiko, når de køber bolig.
En bolig er som nævnt trods alt en af de største investeringer, de fleste mennesker gør i deres liv. Alligevel bliver beslutningen ofte truffet hurtigt. Derfor skal vi som branche tage kunderne, slutbrugerne, mest muligt i hånden og forebygge sager, der ødelægger oplevelsen for boligejerne men i lige så høj grad for at beskytte branchen og det produkt, den leverer, i form af boliger.
Jeg glæder mig (når den dag kommer) til at kunne berettige i Estate Medias spalter, hvem der bliver initiativtager til at få bragt branchen på fælles spor – måske NPV? Der er i hvert fald ingen tvivl om, at selskabet som en af Danmarks helt store udviklere her og nu har størst interesse i at få sagen til at få et fremsynet og positivt udfald. Og hvis vi ikke selv gør det i branchen, så kommer der nok offentlig styring på et tidspunkt. Så er det jo federe selv at gribe stafetten først.
Læs også NPV efter politianmeldelse: Salgsmaterialet har ikke været mangelfuldt
I denne uge var jeg i Paris til Mipim Proptech. Den nye messe er organisationen bag Mipim, Reed Midems, første forsøg på at skabe et selvstændigt forum for innovation i ejendomsbranchen. Det var virkelig spændende. Men også skræmmende. For det viste sig, at det ikke kun er i Danmark, at ejendomsbranchen faktisk er ret dårlig til at tage ny teknologi til sig. Det gælder også i resten af Europa.
Der er flere forskellige planer i den teknologiske udvikling, der er på vej i branchen. Dels er der brugen af teknologi i bygninger. Her ville jeg nok overveje muligheden for “at sætte mine penge” i en virksomhed, der producerer sensorer for der er så vidt jeg kan se stort potentiale. IoT, Internet of Things, kan – så vidt jeg forstår – forholdsvis “nemt” implementeres i nye bygninger, men i ældre bygninger – og dem er der trods alt flest af – så vil den digitale styring i højere grad blive sat udenpå de eksisterende konstruktioner på samme måde som der er lagt varme ind i huse fra før 1900.
Dermed vil sensorer og lignende overvågningsudstyr være en af de ting, der bliver brug for rigtig mange af, når virksomheder kommer til at forlange at få løbende information om deres ejendomsbehov. Og det kommer de til. For som Microsoft kunne fremvise, så varer det ikke længe inden alle vores arbejdsfunktioner kan overvåges, analyseres og optimeres, hvis det for eksempel viser sig, at man som medarbejder multitasker og bruger sin telefon, mens man burde være koncentreret til et møde. Lur mig om det ikke sker for nogle af os engang imellem (!), men snart vil det formentlig blive implementeret i flere virksomheder end Microsoft, at vores handlinger bliver overvåget. Man vil kunne ultraoptimere sit arbejde og sin tid i forhold til, hvornår man er mest produktiv, og det stiller krav til bygningerne, at de kan understøtte de enkelte funktioner i endnu højere grad. (Det stiller i min optik også en lang række andre etiske og HR-spørgsmål, men det er ikke emnet i denne omgang).
Læs også 1 ud af 3 tror ikke ledelsen i ejendomsbranchen er digitalt kompetent
Mange andre tech-nyheder handlede om optimeringen af ejendomsdrift og handel med ejendomme. Flere start-ups havde udviklet systemer til styring af alle de dokumenter, der skal til for at gennemføre en ejendomshandel. Her er vi langt fremme i Danmark i vores elektroniske styring. Trumfen kom dog, da jeg faldt i snak med et start-up, der havde udviklet en GPS-chip til at placere i de skilte, der bekendtgør, at et byggeprojekt er på vej. I Danmark offentliggør kommunen kommende lokalplaner og byggetilladelser, men i Frankrig påhviler det den enkelte bygherre og kan man ikke bevise, at projektet har været bekendtgjort med et fysisk skilt på stedet i 2 måneder, så kan enhver stoppe projektet. Så en chip i et træskilt kan således blive banebrydende teknologi, fordi det betyder, at man kan bevise, at skiltet har stået på grunden i de krævede 2 måneder. Så bliver man da helt glad i låget over, hvor smidige de danske systemer trods alt er!
Ser man bort fra kuriositeterne, så er konklusionen på de 2 dage med PropTech, (som i øvrigt står for Property Technology, og er en spin-off fra Fintech, som står for Financial Technology og for eksempel kunne inkludere Mobilepay o.l.), at ejendomsbranchen står på et vadested og venter på flodbølgen. Det virker måske rimelig defensivt. Hvad med i stedet for at se at komme i gang? Det var i øvrigt også en af de ting, jeg for nylig talte med blandt andet den nye formand for Ejendomsforeningen Danmark, Henrik Dahl Jeppesen, om i Estate Magasin, og jeg tror hans pointer bliver mere aktuelle i den kommende tid.
Læs også Estate Media fylder 10 år med stort jubilæumsnummer
Konkret flød der igen spændende transaktionsnyheder ind i nyhedsstrømmen i denne uge med Dades’ køb af Coops store grund i Aarhus og C.W. Obels køb af Enigheden-ejendommen på Nørrebro. Det blev også til et interview med frontfigurerne i PensionDanmarks ejendomssatsning om deres prioriteter, og endnu et revisionsfirma meldte sig i kampen om transaktionskunderne med en udnævnelse af en partner, der netop skal se på ejendomsbranchen med de briller.
Læs også Deloitte udnævner ny partner på ejendomstransaktionsområdet
Læs også C.W. Obel og Lundbeckfonden køber Enigheden
Læs også Dades køber 120.000 kvm. ejendomskompleks i Aarhus
Ugens mindst betydelige nyhed, som røg ind på top 10? Det var nok renoveringen af det lille Havreholm Slot udenfor Hornbæk. Men for alle os, der er født før 1970, så kan vi formentlig huske, hvordan slottet og Inge Corell, der havde været kæreste med statsminister Poul Schlüter og skrev en ny udgave af Emma Gad, var forsidestof i alle de kulørte blade i mange år. Så slottet har kendisfaktor og samtidig er det en del af Henrik Frederiksens opbygning af en en mini-hotelportefølje i området omkring Hornbæk. Så selvom historien var lille, ja så refererede den ind i en historisk kontekst. Og sådan forenes fortid og nutid i denne uge.
Læs også Hornbæk-investor vil renovere Havreholm Slot i 2 år
Rigtig god weekend!