”Strandgården” ved Amager Strandpark. Illustration: NPV

Dansk Ejendomsmæglerforening: Vi har ikke været opmærksomme på problemet før

Dansk Ejendomsmæglerforening (DE) tager Forbrugerombudsmandens politianmeldelse mod virksomheden Ejendomsmægler Niels Hald Amager alvorligt og er på baggrund af sagen gået i dialog med Forbrugerombudsmanden. Det sker for at undgå, at brancheorganisationens medlemmer fremover havner i lignende situationer.

Det siger vicedirektør og advokat Anders Palmkvist, DE, som udtaler sig i sagen for adm. direktør Torben Hald, Ejendomsmægler Niels Hald Amager.

– Vi kontaktede naturligvis Forbrugerombudsmanden, da vi hørte om sagen. Det gjorde vi, fordi vi simpelthen ikke har været opmærksomme, at der var denne problemstilling, ligesom vi heller ikke kender til omfanget af den, siger Anders Palmkvist.

Tirsdag meddelte Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen, at hun har politianmeldt udviklingsselskabet NPV og Ejendomsmægler Niels Hald Amager. Det sker for at vildlede købere om arealet på projektlejlighederne i ”Strandgården” på Amager.

Både NPV og Ejendomsmægler Niels Hald Amager afviser at have overtrådt markedsføringslovens vildledningsforbud.

Læs også NPV og Danbolig-mægler politianmeldt for at vildlede om projektlejligheder

Har linket til materiale fra projektudbyder
Konkret drejer sagen sig om, at 56 projektlejligheder i 2014 blev udbudt til salg i byggeriet Strandgården, som er udviklet og opført af selskabet NPV, mens Ejendomsmægler Niels Hald Amager stod for salget af lejlighederne via Danbolig Amager, som er stiftet og medejet af Niels Hald.

I salgsbrochuren blev de potentielle købere præsenteret for plantegninger, som efter Forbrugerombudsmandens opfattelse fik lejlighederne til at fremstå mere rummelige, end de reelt var projekteret til. Forbrugerombudsmanden vurderer, at det er vildledende markedsføring og har derfor politianmeldt de to virksomheder.

– Det, som vi i Dansk Ejendomsmæglerforening, hæfter os ved i denne sag, er, at mægleren – Torben Hald – har linket til materiale lavet af projektudbyderen. Det er altså ikke materiale, mægleren selv har lavet. Han har udelukkende linket, og det får han så et medansvar for, fordi han er formidler på sagen, siger Anders Palmkvist.

Desuden hæfter brancheorganisationen sig ved, at mægler har pligt til at lave en salgsopstilling og en købsaftale, hvilket mægleren har gjort korrekt ved blandt andet at have angivet BBR-arealer og tinglyste arealer, som påkrævet af lovgivningen.

– Mægleren har gjort det, han skal i de dokumenter, han har udarbejdet, fastslår Anders Palmkvist.

Kender ikke omfanget
Hver fredag sender Dansk Ejendomsmæglerforening faglig information ud til sine medlemmer.

– Denne gang gør vi opmærksom på, hvad Forbrugerombudsmandens opfattelse er – og derfor skal vores medlemmer sørge for ikke at linke til materiale, hvor der angives arealer inden i de enkelte rum, fordi Forbrugerombudsmanden anser det for at være i strid med markedsføringsloven, siger Anders Palmkvist.

– Der er masser af projektsalg rundt i landet. Kan det passe, at I ikke er stødt på denne problemstilling før?

– Ja, det er korrekt. Vi sidder ikke og kigger på de enkelte projektsalg, så vi har ingen viden om, hvor ofte man angiver arealerne i de enkelte rum. Vi ved blot, at nogle angiver, andre gør ikke.

Forbrugerombudsmanden har behandlet sagen efter at have fået en klage fra 33 købere af projektlejligheder i Strandgården.

Læs også NPV efter politianmeldelse: Salgsmaterialet har ikke været vildledende eller mangelfuldt

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder