Ugen i Ejendom: Derfor er det et godt valg af topchef i By & Havn

Da bestyrelsesformand Carsten Koch i midten af april meldte ud, at der skulle findes en ny profil til at stå i spidsen for Københavns store nye bydele som Nordhavn, Ørestad og hvad der ellers kan komme til hen ad vejen, så havde jeg svært ved at se, at der bare 6 uger efter skulle være udnævnt en ny. Og det skal da ikke være nogen hemmelighed, at jeg synes opgaven lød svær.

– Det skal være en, der har tre vigtige kvalifikationer. For det første skal han kunne lede og begejstre de ansatte, som Jens Kramer Mikkelsen har gjort på forbilledlig vis. Dernæst skal man være hjemmevant i det politiske miljø og kunne gebærde sig der, og endelig skal man have indsigt i ejendomsmarkedet, sagde Carsten Koch til Estate Media den 18. april om den profil, som bestyrelsen søgte.

16. maj var der ansøgningsfrist. 22 søgte og en af dem var altså Anne Skovbro. Set fra min stol, så kan man kun tænke: Ja selvfølgelig, selvom jeg har hørt mange kreative bud på, hvem der var i spil, herunder flere både kommunale og landspolitiske profiler.

Men nu blev det altså Anne Skovbro, der har vist, at hun kan begejstre og få folk med sig fra sin tid som plandirektør. Hun har bestemt indsigt i ejendomsmarkedet og et stort netværk, og hun kan om nogen gebærde sig i det politiske miljø, hvor det primært er Københavns Kommune som hovedejer og dernæst Christiansborg og omkringliggende kommuner, der kan have afgørende indflydelse på mulighederne for at agere som Københavns arealudviklingsselskab.

Som en ekstra bonus var det også hende, der var involveret i flere forskellige infrastrukturprojekter i sin tid som plandirektør, og hun kender miljøet og historikken indefra. At der så var en del, der undrede sig, da hun valgte at skifte stillingen som plandirektør ud med den som filantropidirektør i Realdania er en anden sag. Jeg lagde øre til en del, der mente, at hun nok ville kede sig lidt omend det hektiske liv på Rådhuset også kan blive for meget.

Nu lader det til, at Anne Skovbro kommer til at få det bedste af to verdener. Hun får større dagligt råderum som adm. direktør, men hun kommer tilbage til et mere pulserende miljø. Den sidste kompetence, som Carsten Koch ikke nævnte i sin stillingsbeskrivelse er kommerciel tæft. Her har hun en salgsorganisation til sin rådighed, for selvom det lige nu er forholdsvis nemt at komme af med By & Havns arealer, så ved alle i ejendomsbranchen, at det varer jo ikke ved. Og så skal der altså også en god portion købmand, omend med mulighed for lidt mere is i maven end de fleste, ind over positionen. Alt det med byudvikling og infrastruktur og lokalplaner og politisk afdækning handler jo egentlig om at klargøre produktet til salg omend det må siges at være mere kompliceret og kræve helt andre evner og få mere vidtrækkende konsekvenser end når der skal hældes 2 kugler is i en vaffel på en sommerdag.

Anne Skovbro er desuden en god oplægsholder og formåede som embedsmand i en politisk organisation at kende præcis den grænse, som hun kunne gå til, hvor der både blev givet kant og klarhed uden at sige for meget.

Så ja, jeg tror, hun bliver god. Og så er hun kvinde. Skulle det være en kvalifikation i sig selv? Naturligvis ikke, skynder jeg mig at sige, inden jeg taber halvdelen af læserne, der bliver irriterede over kvindevinklen. Men der er fortsat meget få kvinder på topposter i den danske ejendomsbranche. Derfor er det positivt hver gang, der er en, der formår at bryde glasloftet og blive en del af magten. På det punkt er det interessant, at i den – næsten – tilsvarende stilling i Aarhus (ja, jeg ved godt, at der er en masse tekniske detaljer, der ikke er ens i konstruktionen) – sidder en anden stærk og kompetent kvinde i form af Bente Lykke Pedersen. Held og lykke til dem begge med den spændende og pt. højstemte videre udvikling af Danmarks to største byer.

Læs også Anne Skovbro bliver ny adm. direktør i By & Havn

Læs også Carsten Koch: Det var ikke Jens Kramer Mikkelsen, der sagde op

En anden stor sag denne uge handlede på en måde også om By & Havn. Der blev nemlig solgt jord til PwC, der vil opføre nyt domicil. Her kunne læserne af estatemedia.dk se en hel masse om byggeriet i denne uge, som jeg personligt synes ser ud til at blive rigtig flot. Der har da også været en vældig polemik i borgerrepræsentationen om begrønning og facader, og nu er den altså langt om længe landet. Så der er brugt tid og ressourcer på, at det bliver en god løsning, der vil give en indgang til området, hvor Patrizia for et par måneder siden købte 12 boligejendomme.

Læs også PwC bygger nyt domicil i Nordhavn

Læs også Patrizia køber 12 ejendomme på Marmormolen

Domicilet bliver ud fra tegningerne heller ikke så bombastisk, da der er tale om en række sammenhængene kuber. Alt i alt et rigtigt spændende byggeri. Men til gengæld stopper PwCs åbenhed om byggeriet netop ved facaden og antallet af arbejdspladser. For hvordan byggeriet skal komme op at stå, vil de ikke udtale sig om. Så bliver det måske i en løsning ligesom Mærsk lige lidt henne ad Kalkbrænderihavnsgade, der valgte selv at udvikle og derefter sælge i en digital auktion, hvor Jeudan købte? Eller vil PwC selv eje sit domicil fremadrettet?

I dag bor revisionskoncernen til leje hos PensionDanmark i det tidligere Tuborg-domicil. PwC har de seneste år bygget et stærkt ejendomsteam op med Per Andersen i spidsen, hvis kompetencer matcher/konkurrerer med flere rådgivere i markedet og måske kunne styre udviklingen? Jeg ved det ikke, for mens der heldigvis er mange i markedet, der ser en fordel i at være transparente og vidensdele erfaringer selvom de er i proces, så gælder det ikke PwC.

– Vi anser det som interne forhold, ligesom der endnu er en række uafklarede forhold, hvorfor der pt. ikke er noget at kommentere på, meldte PwC ud i denne uge på forespørgslen om de nærmere omstændigheder i forbindelse med udviklingsopgaven.

Det med, at der ikke er noget at kommentere på, kan vi så næppe blive enige om, når man som jeg er stor fortaler for transparens, men sådan må man nogle gange væbne sig med tålmodighed. Hvis det er fordi, vi på redaktionen ikke har lyttet ved de rigtige vandrør i denne omgang, så sig endelig til. Så tager vi det naturligvis med i nyhederne i næste uge. Positivt er det i hvert fald, at PwC-sagen langt om længe er kommet på plads.

Det skaber til gengæld plads i Tuborg-domicilet, hvor der skal findes ny lejer. Det skal der også i det gamle Falck-hus, for Falck samler nemlig sine aktiviteter i ScandiaHouse i Sydhavnen efter adm. direktør Jacob Riis’ grundige oprydning i forretningsområderne. En tendens? Ja, det tyder det på. Der er stadig flere, der optimerer på kvm. og følger i blandt andet Danske Bank og Nordeas fodspor. Derfor virker det også umiddelbart usandsynligt, at PwC påtænker at eje sit nye domicil på den lange bane.

Læs også Falck forlader Falck-huset

Det er ikke mange år siden, at udviklingen i Aarhus Syd var gået helt i stå. Store logistik- og industrivirksomheder lå faldefærdige hen og udviklingen i Aarhus lå i nord. Men nu er der forandring på vej. Danica har fået gang i boligbyggeriet, og flere både bolig- og erhvervsbyggerier er på vej.

Læs også Danica investerer yderligere i 100.000 kvm. ny bydel i Aarhus

Udover By & Havn blev en anden topposition også besat i denne uge. Det var nemlig TK Developments nye topchef. TK er et mindre selskab end dengang, der blev udviklet over hele Nord- og Østeuropa, men stadig en stor børsnoteret virksomhed med en balance på 2,3 milliarder kr. Men en egenkapitalforrentning på -34,2 procent på trods af en soliditetsgrad på over 40 giver potentiale til forbedring, og det skal Søren Kempf Holm nu i gang med. I bestyrelsen for TK sidder i øvrigt netop Anne Skovbro. Det er endnu ikke meldt ud, om hun kan fortsætte der, når hun nu i nogle tilfælde, potentielt vil kunne komme til at sidde på den anden side af bordet.

Læs også TK Development ansætter ny topchef fra TopDanmark Ejendomme

Og så blev det også ugen, hvor erhvervsmæglerne næsten alle sammen fik omtalt deres regnskaber. Og hold nu op. Der kan man godt se, at transaktionerne har slået rekord, for det går virkelig godt. Det ene 2-cifrede millionbeløb ruller ind på resultatlinjerne efter det andet.

Læs også Cushman Wakefield Red vokser yderligere efter massiv vækst

Læs også Sadolin & Albæk lander overskud på knap 64 millioner kr.

Læs også EDC Poul Erik Bech fordobler overskuddet til 86 millioner kr.

Og hvor hele to byggeprojekter fik en Danish Design Award. Det ene var BIG-tegnet, og i samme uge gik Danmarks største arkitekturpris til partnerne bag BIG – og tak for på den måde at sætte dem alle i fokus. Bjarke Ingels havde aldrig opnået den glamour, som BIG blandt andet lever med i dag, hvis der ikke stod en lang række kompetente folk side om side med ham. Især er det en anerkendelse af, at det ikke kun er de kunstneriske profiler, der er med til at skabe succesen, men også dem, der får økonomien til at hænge sammen. Og sådan er det jo i de fleste firmaer.

Læs også Partnergruppen bag BIG får Nykredits arkitekturpris

Læs også Copenhagen Towers og Lego House vinder Danish Design Award

En anden succes i denne uge var en artikel om bæredygtighed i Arkitektgruppen og NREPs nye projekt. Det er – selvom vi næsten alle principielt kan blive enige om, at det har stor betydning – ikke nemt at få mange læsere til historier om bæredygtighed. Derfor er det til alles fordel, når nogle i branchen går foran og fortæller, hvorfor det skaber værdi. For efter at have fulgt læsertallene i mange år, så ved jeg, at det er den eneste måde, man kan videndele den slags på. Og det hjælper jo os alle sammen med at redde verden.

Læs også Arkitektgruppen: Sådan tjener vi penge på certificeringer

Således opmuntret vil jeg ønske alle læsere en rigtig dejlig solskinsfyldt weekend!

PS. Husk at vi efterlyser nomineringer til Estate Media priserne. Alle kan nominere, og vi har ikke brug for andet end et navn og firma og 2 linjer om hvorfor. Der er allerede kommet en række gode bud, men jo flere jo bedre inden vi udvælger dem, der går videre til åben afstemning.

Se meget mere om Estate Media priserne her





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder