Ugen i Ejendom: Transaktioner, Teglholmen og Herlev i tænkeboks

Mens nogle mæglere siger 93 milliarder kr., så er der andre, der siger 98 milliarder kr. Så stor blev transaktionsvolumen i Danmark i 2017. Det er i alle tilfælde helt vilde tal. I 2012 lå transaktionerne på 21 milliarder kr., så kravlede de op på 32 i 2013, 35 i 2014 for så at tage et tigerspring i 2015 til 54, hvor de internationale investorer for alvor fik øje på Norden. I 2016 blev den så næsten 70 milliarder kr., og de store mæglere var ude at sige, at de var bekymrede for, hvorvidt udviklingen kunne fortsætte.

Men det var der slet, slet ikke nogen grund til. For nu er den nemlig i 90erne. Når vi ikke kender transaktionsvolumen helt præcist, er det ikke kun fordi, vi kun er 3 uger inde i det nye år. Det er også fordi, at vi i Danmark ikke har et helt sikkert system til at måle handler, og derfor er det mæglernes egne tal, overvågningssystemer og analyser, der ligger til grund. Der er ingen tvivl om, at det i deres egen interesse er ret præcist, men det er en katastrofe, at vi ikke har et veletableret benchmark. Det gælder for øvrigt ikke kun på transaktionssiden, men også på tomgang, lejepriser og mange andre nøgletal i ejendomsbranchen.

Læs også CBRE får rekordår og rekord på transaktionsvolumen

Læs også Nyboligs opgørelse tæt på 100 milliarder kr.

Det er vigtigt at skabe transparens – ikke bare for at kunne tiltrække internationale investorer eller skabe et professionelt miljø, men også for at kunne følge egne resultater løbende og ikke mindst ændre retning hurtigt, hvis der er områder, hvor man kan se, at man ikke følger med markedet eller ikke mindst, at markedet ændrer sig.

En overgang var IPD ved at blive stærke i det danske marked på at måle nøgletal, men i dag er deres position svækket uden danske repræsentanter og bruges kun som et pejlemærke af få. Det kunne være rigtig spændende, hvis 2018 blev det år, hvor der på trods af travlhed også blev brugt nogle ressourcer på, at branchen for alvor gik sammen om at skabe en reel transparens.

Pihl & Søn fik deres første store ordre i hus på 250 millioner kr., og de skal nu bygge boliger på Teglholmen. Det vil være rigtig godt for markedet, hvis Pihl får ordentlig fat. Vi har reelt kun få store entreprenører på det danske marked, og et MT Højgaard, der stadig har svært ved helt at få stabil udvikling, og et NCC, der er præget af dårlige resultater og nu først efter 3 måneder får ny CEO, har brug for mere kvalificeret modspil udover Aarsleff, Züblin og de mange mellemstore, der vækster og påtager sig flere og flere opgaver.

Set fra et bygherresynspunkt, så vil det være virkelig godt for markedet, hvis Pihl kommer ind nu og får godt fat. Og mon ikke også, at det var derfor Pihl vandt Estate Media Prisen på Ejendomsdagene; altså fordi branchen netop gerne ser en udvikling i entreprenørbranchen med flere forskellige indgange til markedet og måden at løse opgaver på.

Læs også Pihl & Søn genopstår med entreprise på 250 millioner kr.

Det er bestemt ikke en ny aktør, men så alligevel geografisk ny: Aalborgensiske 2E Group fik for alvor slået sit navn fast i andet end det nordjyske i denne uge, hvor gruppen solgte 230 boliger for 430 millioner kr. i Storkøbenhavn og samtidig kunne offentliggøre, at de går i gang med 300 boliger i Egedal. Mit bud er, at 2E er en af de udviklere, som har ligget pænt under radaren, men som mange aktører i branchen nu ikke kan undgå at begynde at holde øje med.

I Herlev har NPV og NREP taget deres projekt om Herlev Bymidte op til fornyet overvejelse. Uden på nogen måde at have indsigt i det konkrete projekt udover vores egen dækning, så er det ikke nødvendigvis en dårlig nyhed. Lige i øjeblikket er der en snert af panik hos mange projektudviklere, fordi man gerne vil have projekterne i gang og udover stepperne, mens det går godt i branchen og renten er lav. Men belært af erfaringerne fra årene efter krisen, hvor kommuner mange steder var villige til hvad som helst for at få gang i væksten og dermed også kom til at tage forkerte beslutninger, så er det ikke altid det rigtige at gå efter en hurtig løsning – selvom det naturligvis ikke er et bevidst valg, at et projekt, man har arbejdet på, falder. Men det kan godt gå sådan, at jo flere, der meningsmæssigt er inde over og rent faktisk vender tommelen op desto større sandsynlighed er der også for en succes på sigt.

Læs også 2E Group sælger 230 boliger for 430 millioner kr. i Storkøbenhavn

Læs også 2E Group skal bygge boliger for 700 millioner kr. i Egedal

Det blev også ugen, hvor SEB efter flere års forarbejde kunne sætte hak ved salget af Teknikerbyen. Den store ikoniske ejendom, der var en våd drøm at have kontor i i 70erne, hvis man var arkitekt eller ingeniør, passede ikke længere ind i SEB Ejendommes strategi. Til gengæld stod flere andre institutionelle investorer klar.

Læs også Sampension har købt halvdelen af Teknikerbyen

Læs også SEB Ejendomme sælger Teknikerbyen til PensionDanmark

Boligmarkedet er stadig brændvarmt, men der er også flere nye tendenser på vej. Om bare 14 dage holder vi i Estate Media for første gang konferencen Boligdagene, hvor vi får vendt boligmarkedets trend og tendenser. Vi skal rundt om alt fra markedsføring, økonomisk udvikling, seniorboliger, etageboliger og ikke mindst, hvordan de forskellige typer boliger og efterspørgslen på dem, udvikler sig.

Det er første gang, vi kører Boligdagene, som norske Estate Media har drevet med succes i flere år.

Jeg glæder mig vildt til at diskutere boligmarked med nogle af Danmarks mest vidende på området, som både tænker over udviklingen, men som også hver dag sidder med fingrene i bolledejen og er professionelt 100 procent afhængige af, at deres forventninger til boliginvesteringer, boligstørrelser, beliggenheder og efterspørgsel holder stik.

Vi er allerede mere end 80 tilmeldte og ligesom på Ejendomsdagene, så er vores håb i Estate Media, at Boligdagene kan blive dagsordensættende og ikke mindst stedet, hvor man i branchen diskuterer boligmarkedets kommercielle grundvilkår og de politiske og økonomiske forventninger. Jeg tror, der er brug for ikke kun at se på det næste projekt eller handel, men også at tænke mere langsigtet, og det håber jeg, vi får gjort på Boligdagene. Vi ses derude!

Rigtig god weekend.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder