Ugen i Ejendom: Velkommen til flere nye trends og investorer i det danske marked

I denne uge kunne vi på estatemedia.dk præsentere nye tal for vores Pluss abonnenter fra Signal Arkitekter, der viste, at hver anden millennial prioriterer at arbejde i en bæredygtig virksomhed. Men når vi på den anden side på Estate Media tjekker vores læsertal, så er det ikke artikler med ordet bæredygtighed, der er de mest læste – tværtimod. Der er altså tydeligvis en enorm diskrepans mellem, hvad fremtidige medarbejdere synes er vigtigt, og hvad man egentlig prioriterer at orientere sig nærmere om.

Personligt har jeg nok en fornemmelse af, at ordet bæredygtig – på trods af større og større bevågenhed – skræmmer læsere væk. Vi synes alle sammen, at det er vigtigt, når vi bliver spurgt, men vi orker ikke rigtig at beskæftige os med, hvordan vi kommer derhen. Lidt ligesom plastik i maven på hvaler og forskellen mellem ønsket om at bidrage til et mindre Co2 udslip og udviklingen i antallet af flyrejser, som heller ikke hænger sammen. Er der nogen, der kan opfinde et begreb, der i højere grad inspirerer til handling og vækker interesse? Begrebet alene gør det nok ikke, men vi står nok netop nu foran det skridt, der for alvor betyder, at det kommer til at have relevans for vores hverdag, og så vil bussen for alvor begynde at køre.

Blandt nyhederne i denne uge var, at der er enighed om, at vi ikke kommer i mål i forhold til at stoppe klimaforandringerne, hvis vi “kun” går efter at certificere vores ejendomme. Og selvom 16 procent af alle nybyggede ejendomme til en værdi af over 30 millioner kr. nu bliver certificeret, så er selv det fortsat en forholdsvis lille del af det samlede nybyggeri.

Vi er altså langt fra i mål i byggeriet. Det er et paradoks, når en stadig stigende del af de kommende brugere lægger stor vægt på netop, at deres kommende arbejdsplads er bæredygtig. Så stor ros til, at der sker noget, men der er kun en ting at sige: Op på hesten. Vi skal rykke meget hurtigere i bygge- og ejendomsbranchen for at skabe interessante produkter til de brugere, der netop i disse år er på vej ind i kontorerne og boligerne.

Læs også Certificerede bygninger er ikke nødvendigvis bæredygtige nok

Læs også Næsten hver anden vil arbejde i en bæredygtig virksomhed (+)

Et andet interessant paradoks denne uge var, at flere nye internationale investorer er gået i land på det danske marked. Dermed kan man vel nu konstatere, at selvom enkelte udenlandske fonde med særlige investeringsmodeller forankret i boliglovens §5, stk. 2 har trukket følehornene til sig, så er det ikke generelt, at udenlandske investorer har fået mindre smag for det danske marked.

Det mere end 300 år gamle forsikringsselskab Aviva var blandt dem, der denne uge kunne offentliggøre, at de havde købt sig ind i københavnske ejendomme. Mere end 1.000 ansatte forvalter Avivas aktiver, der løber op i mere end 3.000 milliarder kr. heraf for 51 milliarder kr. ejendomme inkluderer nu også en københavnsk ejendom i Niels Juels Gade købt af Gefion Group. Gefion har udviklingsprojekter i gang både på Amager og i Rødovre for adskillige milliarder, og derfor er der god grund til at skille sig af med de ejendomme, der er klar til salg.

Læs også International investeringsgigant køber København K.-ejendom

Det nordiske investeringsselskab Capman med rødder i Finland er ikke nye i det danske marked – og heller ikke i Aarhus. Men i denne uge købte de et udviklingsprojekt af den aarhusianske udvikler Domis på 11.347 kvm – et stenkast fra Aarhus Midtby. Capman har siden 2014 købt stabilt op i det danske marked og har i dag en omfattende portefølje primært i København og Aarhus med en enkelt afstikker til Esbjerg.

Læs også Capman køber 11.000 kvm lejlighedsprojekt i Aarhus

Kontoret er under forandring i højere tempo end de fleste ejendomsbesiddere – og egentlig også medarbejdere – har opdaget. I første omgang var de ekstraordinære nye koncepter primært båret af et fælles mål som start-ups eller brancheorienteret, men nu kommer flere koncepter til, der primært henvender sig til “frie fugle”. Et af dem blev en af ugens mest læste nyheder. Peter Midtgaard vil bruge mange års erfaringer fra designbranchen i indretning og brandingen af Exoffice, som er et af de nye koncepter.

– Det skal være en smagfuld, inspirerende og lækker oplevelse at være hos Exoffice, hvor du kan sidde ved et skrivebord og booke et af de mange mødelokaler – men også sidde i sofa foran pejsen, mens du bliver betjent af en serviceorienteret vært.

Det er spændende at se i hvor høj grad, vi er – og måske forbliver – vanedyr, der bliver hængende på den faste plads og i hvor høj grad medarbejdere i alle aldre kan vænne sig til det frie liv. De kommende år vil for alvor vise det i takt med, at flere og flere af dem med faste skriveborde gennem et langt arbejdsliv på grund af pension bliver skiftet ud med generationer, der har været nødt til at være omstillingsparate.

Læs også Cafekoncept får ny ejer og investor

Det er ikke mange år siden, at det var utænkeligt, at offentlige myndigheder skilte sig af med signaturejendomme. Men i dag er adskillige kirker i brug til alternative formål og nu kommer også det tidligere Vridsløselille på markedet. Selvom det har taget tid for Horsens at få Horsens Statsfængsel til at fungere som udflugtsmål, så er der en kæmpe fordel ved at udvikle ikoniske ejendomme som fængsler og kirke. Hele identiteten og fortællingen, som stadig flere ejendomsudviklere forsøger at gribe godt fat i i kampen om det autentiske bolig- eller domicilvalg, kommer helt automatisk i ejendomme, der allerede har en markant historie – som for eksempel legendariske Vridsløselille. Og selvom vi normalt forsværger at skrive om ejendomme, der bliver sat til salg på estatemedia.dk, da vi så nærmest ikke kunne lave andet, så havde nyheden om Freja Ejendommes seneste erhvervelser alligevel så meget X-faktor, at de kom med i spalterne.

Læs også Her er de 12 nye ejendomme, som Freja skal sælge

Læs også Bonava køber 21.000 kvm byggegrund i København

På personalefronten var der også flere nyheder i ugen. Nina Grunow, der før var en markant tysk-dansk profil hos Bech-Bruun og siden kom til en mere intern funktion i ATP Ejendomme, skiftede til P+, der er DIP og JØPs administrationsfællesskab. Her skal hun være chef for hele den juridiske del af investeringerne og altså ikke kun ejendomme. En anden nyhed, der trak mange læsere var, at advokatfirmaet Mazanti-Andersen Korsø Jensen nu udvider til Fyn med købet af Bonnesen Advokater. Efter måneder med advokatpartnere, der skifter på kryds og tværs, er det faktisk mere usædvanligt, at der er lidt mere stille på advokatfronten i disse uger.

Læs også Nina Grunow går til P+

Læs også Danmarks ældste advokatfirma vokser efter opkøb

Endelig så var det en overraskelse for de mange, at der åbenbart ikke var ryddet op i Teknik- og miljøforvaltningen i Københavns Kommune endnu. Fortovsskandalen, hvor mange ejendomsejere har betalt for meget for rydning af fortove, kostede endnu en topdirektør positionen. Torben Gleesborg – og i sidste uge Pernille Andersen – er nu begge under afvikling som direktører og bliver af løst af et nyt hold. Det er der formentlig mange gode grunde til, men det er helt sikkert, at det er ikke det samme at være offentligt ansat i dag som for bare 20 år siden, og det gør det ikke nemmere at ansætte dygtige folk til forvaltningernes topposter.

Læs også Københavns Teknik- og miljøforvaltning siger farvel til endnu en direktør

På Estate Media gør vi klar til årets finansieringskonference. Da vi planlagde konference kiggede vi egentlig ind i en forventning om en rentestigning. Gør vi det nu? Det er jeg mere usikker på, men jeg glæder mig så meget desto mere til at høre, hvordan finansieringen udvikler sig.

For mens der er overflod af kapital, så er bankerne også restriktive ikke mindst, når det gælder udlån til helt almindelige familier. Og det har givet plads til flere nye aktører, mens vi venter på om de udenlandske banker – mere end 10 år efter finanskrisen – snart igen får appetit på det danske marked.

Rigtig god weekend!

 

 

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder