Estate Media –

Nyheder – Danmark

Mette Qvist, adm. direktør, Green Building Council, som udsteder DGNB-certificeringer.

Certificerede bygninger er ikke nødvendigvis bæredygtige nok

Det er svært at sige, hvor bæredygtigt et byggeri skal være, før at det reelt er bæredygtigt. En forsker på SDU, der har brugt 15 år på at studere bygningers bæredygtighed, mener at DGNB-certificeringen er vigtig, men desværre ikke er nok. Green Building Council-direktør Mette Qvist er enig, men gør opmærksom på at barren bliver sat højere og højere.

Martin Burlund

fredag 5. april 2019 12:25

I de seneste halvandet år har diskussionen om bæredygtighed ændret sig voldsomt fra at blive brugt som et pynteord til et kapløb blandt byggeriets parter om, hvem der kan bygge bedst med mindst mulig påvirkning af miljøet og med mest hensyn til de mennesker, der skal bruge bygningerne i sidste ende.

Et af de oftest brugte beviser på, at man som bygherre, arkitekt og entreprenør har gjort et godt stykke arbejde, er DGNB-certificering. Men denne certificering og andre certificeringer viser blot at en bygning performer iht. certificeringskriterierne som er fastsat pba. ”best practise”.

Certificeringen kan dermed reelt kun bruges til at afgøre om en bygning lever op til certificeringskriterierne og er mere bæredygtigt end en anden bygning. Certificeringen sikrer dermed ikke at, hvis alle bygninger blev bygget på samme måde som den certificerede bygning, ville kunne redde jorden f.eks. fra klimaforandringer.

– Da DGNB kom frem blev det lanceret som guds gave til bæredygtighed. DGNB er en god ting, for ordningen driver udviklingen i branchen mod mere bæredygtighed, men der er langt til at vi har egentligt bæredygtigt byggeri. Vi må ikke bruge certificeringen til at hvile på laurbærerne og sige ‘nu har vi gjort det godt nok’, siger professor ved Syddansk Universitet, Morten Birkved.

Denne problemstilling er meget i tråd med DGNB-direktør Mette Qvists egne tanker om certificering og egentlig bæredygtighed.

– Det er vi meget bevidste om. Vi påstår ikke, at en bygning er i mål i forhold til absolut bæredygtighed selv med en DGNB-bæredygtighedscertificering, men mere, at kriterierne er med til at øge kvalitetsniveauet, som det er muligt for den enkelte bygning at leve op til DGNB er et dynamisk rammeværktøj, som hele tiden sætter en ny overligger for dokumenteret bæredygtighed i branchen, siger Mette Qvist.

DGNB så verdens lys i 2012 og syv år efter er 16 procent af alle byggerier over 30 millioner kr. ifølge Byggefakta DGNB-certificerede. Flere pensionskasser går konsekvent efter DGNB-certificering og 20 kommuner er medlem af DGNB. 62 bygninger er på nuværende tidspunkt certificerede, og med de byggerier, der er i pipeline nu, nærmer tallet sig 100.

– Vi har nu nået en volumen af certificeringer, hvor markedets aktører ikke kan sige sig fri for at tage aktivt stilling til det, for det er noget som bliver efterspurgt. Når man ser på den nuværende volumen i kontekst til en temmelig konservativ byggebranche, så synes jeg at 16 procent er flot, siger Mette Qvist.

Green Building Council Denmark har på nuværende tidspunkt uddannet 625 DGNB- konsulenter (arkitekter, ingeniører og bygningskonstruktører) til at hjælpe virksomheder med at kunne nå de aktuelle certificeringsmål.

Læs også: Ny bæredygtighedsklasse kan løse brancheproblem

Læs også: Så meget billigere bliver grøn obligation (+)

Læs også: Danske Bank puljer grønne ejendomme

 

 

Kommentarer

Seneste nyt

Privat investor køber lejlighedsprojekt for 160 millioner kr.

Aalborg, Bolig, Investering, Transaktioner / onsdag 8. april 2020

Højtprofileret Frederiksberg-projekt på 15.500 kvm forsinket mindst to år

Pluss, Projektudvikling, Byudvikling, København / onsdag 8. april 2020

Især detailhandlen og restauranter giver udfordringer

Corona / onsdag 8. april 2020

– Efterspørgslen på lejeboliger vil givetvis stige

Pluss, Bolig, Transaktioner / onsdag 8. april 2020

Pears lurer på opkøbsmuligheder i kølvandet på coronaviruskrisen

Corona, Pluss, Investering / tirsdag 7. april 2020

Har du også fået masser af Corona-inspiration?

Corona, Podcast / onsdag 8. april 2020

Kommende konferencer

Torsdag den 16. april kl. 10:00

WEBINAR: Ejendomsmarkedet post corona - seneste udvikling

- 45 minutters webinar med Nicholas Thurø, Managing Partner, RED Cushman

Tirsdag den 21. april kl. 10:00

WEBINAR: Erhvervslejekontrakter og COVID-19 indgreb

- Gratis adgang for dem der har købt adgang til seminaret om Erhvervslejeloven d. 20. august

Jobmarked

Nyeste opslag

Senior Investment Manager

     

Estate Podcast

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland