Turbulent uge i ejendomsbranchen – højhuse, exit og en enkelt tilbagekomst

I årene efter 2008 faldt projektudviklerne på stribe. De to store børsnoterede TK Development og Sjælsø Gruppen holdt skansen nogenlunde til at begynde med, men mens Sjælsø Gruppen begyndte at få problemer, så TK Development i første omgang ud til at gå fri båret af de polske projekter og en spredning af porteføljen på flere segmenter og flere lande. Allerede dengang havde de to selskaber dog meget forskellige bogføringsmetoder og tilgange til projektudviklingen ligesom aktionærkredsen var vidt forskellig med få meget store investorer i TK. Men nu kan det børsnoterede selskab ikke længere fortsætte som hidtil.

Først kom en ny bestyrelse med overraskende profiler som PFA-direktør Michael Bruhn og Realdania-direktør Anne Skovbro, og dernæst kom chokmeldingen i denne uge: Den nye bestyrelse har måttet erkende, at der skal nedskrives for 400 millioner kr. og de polske aktiviteter skal afvikles. Samtidig vil den legendariske Frede Clausen, der næsten er synonym med TK Development, ikke følge med videre, men stopper så snart, der er fundet en afløser.

Læs også TK Development afvikler Polen, nedjusterer massivt og Frede Clausen fratræder

I denne uge fik Aarsleff tildelt den store kontrakt på Statens Naturhistoriske Museum. Museet kommer til at bidrage til et kvarter omkring Statens Museum for Kunst i centrum af København, som kan blive en stor turistmagnet, hvis det bliver så fint, som tegningerne viser. Det nye Statens Naturhistoriske Museum bliver sammen med Cinemateket, Davids Samling, Den Hirschsprungske Samling, Rosenborg og Statens Museum for Kunst en del af det københavnske museumskvarter Parkmuseerne.

Med Kongens Have, Østre Anlæg og Botanisk Have som ramme er Parkmuseerne samlet set en af Danmarks største attraktioner.

Det bliver dog Vejdirektoratet, der skal bære byggeriet til over en milliard kr. og på mere end 30.000 kvm. igennem med en projektchef fra Bygningsstyrelsen. Det var en af de opgaver, som den tidligere direktør, inden hun blev afskediget, valgte at udbyde på en ny måde i forhold til Bygningsstyrelsens hidtidige praksis; nemlig i udbud med forhandling, og det bliver rigtig spændende at se om det kommer til at føre til bedre resultater end de hidtidige.

Læs også Aarsleff vandt Naturhistorisk Museum på 30.000 kvm. 

Opgaven var en af de første større opgaver,  som det nye Pihl var prækvalificeret til, men her blev der altså ikke mulighed for at bevise, at det kan løfte den slags opgaver. Tidsplanen for museet har været ændret i flere omgange, mens der er arbejdet på finansieringen, men nu skulle det være på plads, at det åbner i 2021.

For flere måneder siden blev det offentliggjort, at Næstved Storcenter var blevet solgt. Men ikke til hvem. I denne uge kom det så frem, at køberen var en af verdens største asset managers, Blackrock, som efter salget af Illum-bygningen, har ledt efter noget at investere i. Der er ingen tvivl om, at Blackrock med købet og dermed beslutningen om nu at blive i det danske marked, er i markedet for flere opkøb.

Læs også Blackrock er tilbage i markedet med købet af Næstved Storcenter

CBRE har samtidig vundet en sejr ved at skulle administrere centret og har dermed brudt de næsten monopolagtige tilstande, der har hersket på det område. Går vi blot få år tilbage, så sad Steen & Strøm og Datea på næsten alle de daværende butikscentre, men de seneste 5 år er der i takt med, at der er kommet flere centre og flere investorer, sket en spredning. Nu bliver det spændende at se, om CBRE kan – og om det er en del af opgaven, – at bringe nye koncepter og ideer i spil fra det internationale netværk.

CBRE udgiver netop i disse dage Future of Retail som kan ses på cbre.com/futureofretail2030, hvor mæglerfirmaet har spottet 40 trends, som måske – måske ikke – i større eller mindre grad bliver en del af vores hverdag i løbet af de næste 13 år. Selvom man ikke interesserer sig specifikt for retail-ejendomsmarkedet, så er det super inspirerende at få et indblik i, hvordan man globalt ser udviklingen og mulighederne folder sig ud i de kommende år. Det vedrører ikke kun butikkerne men os alle.

Mere food & beverage er en helt klar trend, som allerede skyller ind over butikscentre såvel som strøggader, og Danmarks største butikscenter kunne i denne uge offentliggøre, at netop det er med til at løfte omsætningen for 4. år i træk.

Læs også Fields øger omsætningen på mad for 4. år i træk

I Esbjerg er der højhuse på vej med ungdomsboliger tegnet af BIG og i Hillerød vil Søren Stensdal – måske – bygge et på op mod  30 etager. Stensdal Group siger selv, at de ved det ikke endnu, men gerne vil have muligheden. Og det kan jeg godt forstå. Der ligger en udfordring i disse år for kommunerne om ikke bare at falde på halen over, at et udviklingsselskab vil bygge højhuse, for det passer ikke ind allevegne. Omvendt er det vigtigt at tage grebet de steder, hvor de kan fyldes for at skabe den fortætning, der skal til.

Læs også Stensdal vil have mulighed for at bygge højhuse på 30 etager i Hillerød

Selv har jeg været meget spændt på Frederikssunds satsning på den nye by Vinge, der skulle være et stykke Vesterbro med højhuse og tæthed flyttet ud midt i naturen. Desværre har Frederikssund ikke solgt de grunde eller fået de tilstrækkelige penge i kommunekassen, som de fleste nok troede, da salget til AP Pension faldt på plads. Derfor er der flere anlægsudgifter end der er indtægter, og det har givet et underskud på 163 millioner kr. Det er mange penge for en omegnskommune.

Læs også Ny bydel giver kaos i Frederikssunds økonomi

Læs også Museumsbyggeri til 263 millioner kr. i udbud i den nye bydel Vinge

Meddelelsen var meget ekstraordinært den anden store nyhed fra Vinge på en enkelt uge for dagen før meldingen om den dårlige økonomi kom det nemlig frem, at totalentrepriseudbuddet om Fællesmagasinet for Det Kongelige Bibliotek og Nationalmuseet var sat i gang med placering i Vinge og frist den 19. januar.

Fredag eftermiddag var for en sjælden gangs skyld næsten mailfri her på redaktørens skrivebord. Måske var den danske ejendomsbranche gået ud for ved selvsyn at se på de nye tendenser i butiksmarkedet eller måske var motivationen at få julegaverne i hus – eller også var de måske til julefrokost. Næste uge begynder at være sidste frist for at få de store transaktioner på plads i år. Det bliver spændende at se om der kommer lige så mange markante nyheder i den kommende uge – eller julestemningen så småt begynder at indfinde sig i ejendomsbranchen.

Rigtig god weekend!





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder