Boligblok i Kyiv. Foto: Katy Klyueva

Det vil tage 3-7 år at genopbygge Ukraine

4.431 boligejendomme, 92 industribygninger og fabrikker, 378 undervisningsbygninger, 138 sundhedsbyggerier, 8 lufthavne til civil trafik og 10 militærlufthavne foruden 7 kraftværker. Så meget er der som minimum blevet ødelagt i Ukraine, siden Ruslands invasion og krigens begyndelse den 24. februar.

Det er svært for de eksperter, der prøver at danne sig et overblik at få styr på, hvad der egentlig er ødelagt, og derfor forsøger eksperter at opdele ødelæggelserne i fem kategorier, så de kan prioriteres.

Artiklen fortsætter under billedet

Shchorsa biografen. Foto: Pablo Khodymchuk

Stifter af, hvad der kan oversættes til Skolen for Byudvikling, Igor Raikov, foreslår at opdele opgaven i fem segmenter, der hver har forskellige karakteristika i forhold til retablering og timing:

1) Infrastruktur som broer, veje og lufthavne, byinfrastruktur som fjernvarme og andre varmeinstallationer, pumpestationer og lignende

2) Boligområder med højhuse og private hjem

3) Undervisning, sundhed og andre offentlige faciliteter som skoler, børnehaver, hospitaler, fødselsklinikker og idrætsanlæg

4) Erhvervsejendomme – industri- og logistik, kontorer og butikscentre

5) Historiske monumenter og andre bevaringsværdige bygninger

 

Artiklen fortsætter under billedet

Ødelæggelser i byen Trostianets

Skolen vurderer, at infrastrukturen kan retableres forholdsvis hurtigt. Veje, forsyningsanlæg, broer og tunneler kan være klar efter cirka et år.

– Det kommer til at tage lidt længere med lufthavne og andre offentlige faciliteter som skoler, børnehaver og fødeklinikker – op til to år, er vurderingen. Logistik- og lagerejendomme og butikscentre vil formentlig blive genopført af ejerne med opbakning fra deres ofte vesteuropæiske partnere, og det vil også gå hurtigt. Samtidig vil mange af den form for ejendomme og den tilhørende infrastruktur, kunne erstattes af midlertidige alternativer, siger Igor Raikov.

Den største udfordring er byggeriet af lejlighedskomplekser, som typisk vil tage 24-36 måneder at genopføre.

– Problemet her er især, at de mange beboere, der har mistet deres bolig, ikke kan bo så længe i midlertidige boliger. Derfor vil den hjælp, som offentlige myndigheder kan give, formentlig ikke være i form af nybyggeri i første omgang, men i form af genhusning og/eller tilskud til at købe en ny lejlighed, der enten har været lejet ud eller lejligheder i nyere bygninger, der ikke er blevet ødelagt, siger Igor Raikov.

Artiklen fortsætter under billedet

Tarnavskogo museet

Flere eksperter i branchen vurderer, at den samlede genopbygning vil tage 3-7 år. Prisen er til gengæld ikke mulig bare at komme med et bud på.

– Som det er lige nu kan vi kun få overblik over nyudviklede projekter. Det samlede tab er helt anderledes stort, og endnu har vi ikke overblik over prisen på ødelæggelser og skader på både boliger og infrastruktur. Det bliver vigtigt at finde ud af, når vi når så langt som at gå til en international ret og kræve erstatning for genopføresel, retablering og reparationer overfor den angribende part, siger Anna Kiriy, næstformand i Architectural Chamber of the National Union of Architects i Ukraine.

 

Fakta: Estate Media går tæt på ejendomsmarkedet i Ukraine

– Via et samarbejde med Ukraine Real Estate Club sætter Estate Media fokus på de uoverskuelige opgaver, som ejendomsmarkedet og branchen står over for i Ukraine

– Baggrunden er, at vi på Estate Media gerne vil bidrage til viden om, hvad der foregår i Ukraine på bygge- og ejendomsområdet selvom vi godt ved, at det kan være svært at forholde sig til bygge- og ejendomsrelaterede artikelvinkler, når mennesker er i livsfare

– Artiklerne er købt af Ukraine Real Estate Club med et ønske om at støtte den frie presse i landet og samtidig i et forsøg på at understøtte Ukraine Real Estate Clubs ønske om via en forståelse for forholdene i landet allerede nu at forberede den danske bygge- og ejendomsbranche på at være med til at genopbygge landet

Læs mere i Estate Media går tæt på ejendomsmarkedet i Ukraine

– Den 1. juni afholder Estate Media en konference i samarbejde med Ukrainian Real Estate Club. Hele overskuddet går til genopbygning af Ukraine

Læs alle artikler om Ukraine her

Læs også:





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder