I øjeblikket er de fleste ansatte i byggefirmaer i Ukraine i gang med at afskærme og beskytte bevaringsværdige bygningsarv, statuer, monumenter og andre ting i hele landet, ligesom de har rettet deres energi og midler til at hjælpe hæren og byerne. Her er det Nika-monumentet på Constitution Square i Kharkiv, som er den næststørst by i Ukraine, og som ligger i den nordøstlige del af landet. Foto: Alina Shumko/URC

Byggebranchen i en krigstid: Sådan arbejder de i Ukraine

Siden Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar har aktører i bygge- og ejendomsbranchen i Ukraine været nødt til at omstille sig til nye arbejdsopgaver, som ligger meget langt fra de vante og med et helt andet mål; nemlig at undgå for store ødelæggelser i stedet for rent faktisk at fortsætte med de byggeopgaver, de var i gang med.

Selvom Kyiv stadig er under ukrainsk kontrol er der enten helt eller delvist blevet ødelagt boliger, et butikscenter og mange former for infrastruktur. Det kan alt sammen genopføres. Men det kan kulturhistoriske mindesmærker ikke. Derfor har mange fra byggebranchen kastet sig over at beskytte den form for bygningsværker mod bombardementerne.

– Vi har spurgt både private og erhvervslivet om de vil hjælpe med at beskytte vores monumenter og kulturinstitutioner mod potentiel russisk ødelæggelse. Vi appellerer til hele branchen og erhvervslivet om at hjælpe i den alvorlige situation, vi står i. Byen har brug for specialister, materialer og udstyr for at kunne gennemføre arbejdet med at beskytte alt dette på kortest mulig tid, sagde viceborgmester i Kyiv, Mykola Povoroznyk, i forbindelse med invasionen.

En af dem, der med det samme meldte tilbage på bystyrets anmodning om at hjælpe og omstillede sine aktiviteter var projektudviklingskoncernen DIM, som normalt udvikler boligbyggeri. Koncernen begyndte med et monument af Vladimir the Great, som er det første monument i Kyiv, opført i 1853 og som stadig står i sin originale form. Selskabet sørgede for både materialer og arbejdskraft, og i dag står monumentet med en struktur omkring sig og dernæst beskyttet af sandsække. Det næste monument, der kom under behandling var – til de Kyiv-kendte – Bogdan Khmelnitsky på Sofia Square.

Byggeriet af beskyttelsesdragter til bygningsarven fortsætter nu i såvel Kyiv som Odesa, Lviv, Kharkiv og Dnipro.

Men hjælpen er også mere direkte kontant. Stort set alle udviklings- og byggefirmaer overførte i krigens første dage betydelige beløb til det ukrainske militær. Det samlede beløb er på over 45 millioner hryvnias – eller over 10 millioner kr.

På materielsiden blev blev entreprenør- og byggemaskiner, der kunne bruges til opførelse af befæstninger, overdraget til byens administration og forsvarsenheder i løbet af de første dage af invasionen, så der kan laves vejspærringer. Især er den tekniske hjælp til byer i form af byggematerialer som for eksempel betonblokke, sand, stålkonstruktioner og brændstof til maskiner blevet prioriteret.

Artiklen fortsætter under billedet 

Foto: DIM

Leverer sprængstoffer til væbnede styrker
Ukrainske Kovalska Group, som er landets største udvikler og producent af byggematerialer, har overdraget mere end 2 ton TNT og andre sprængstoffer til de ukrainske væbnede styrker. Det er sprængstoffer, som i fredstid blev brugt til at arbejde i granitbrud med.

Ansatte i byggefirmaer har selv organiseret sig og etableret frivilligcentre, som nu er engageret i at yde både hjælp til hæren og humanitær hjælp i form af levering af medicin og mad til besatte byer. De ansatte, der normalt arbejder med produktion, er engageret i produktionen af ​​anti-tank pigge af jern.

Se faktaboks under billedet

Foto: DIM

 

Fakta: Estate Media går tæt på ejendomsmarkedet i Ukraine

– Via et nyt samarbejde med Ukraine Real Estate Club sætter Estate Media fokus på de uoverskuelige opgaver, som ejendomsmarkedet og branchen står over for i Ukraine.

– Baggrunden er, at vi på Estate Media gerne vil bidrage til viden om, hvad der foregår i Ukraine på bygge- og ejendomsområdet selvom vi godt ved, at det kan være svært at forholde sig til bygge- og ejendomsrelaterede artikelvinkler, når mennesker er i livsfare.

– Artiklerne er købt af Ukraine Real Estate Club med et ønske om at støtte den frie presse i landet og samtidig i et forsøg på at understøtte Ukraine Real Estate Clubs ønske om via en forståelse for forholdene i landet allerede nu at forberede den danske bygge- og ejendomsbranche på at være med til at genopbygge landet.

– Vi lægger ud med denne historie om byggebranchen, der har kastet alt, hvad den har i hænderne og omstrukturerer sine aktiviteter til at beskytte den eksisterende bygningsarv, statuer og monumenter.

– Den 1. juni afholder Estate Media en konference i samarbejde med Ukrainian Real Estate Club. Hele overskuddet går til genopbygning af Ukraine.

Læs mere i Estate Media går tæt på ejendomsmarkedet i Ukraine

Estate Media arrangerer den 1. juni en konference om situationen i Ukraine og mulighederne for genopbygning. Alt overskud fra konferencen går ubeskåret til genopbygning af Ukraine, hvor danske firmaer kan få en betydelig rolle. Læs mere her og tilmeld dig

Læs alle artikler om Ukraine her

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder