Lars Ohnemus.
Lars Ohnemus er bestyrelsesformand i Northern Horizon Capital. Her ved et tidligere Mipim.

Ejendomsprofil i kraftig appel: Hjælp Ukraine!

Lars Ohnemus har i årtier investeret i de tidligere østbloklande. Fra 1995 til 1998 boede han selv i Ukraine, og han har fortsat ukrainske venner og bekendte.

– Det berører os dybt, og jeg tror ikke, nogen af os havde troet, at vi skulle se krig i Europa mod et folk, som egentlig bare ønsker at leve i et fredeligt demokrati.

Nu retter han en kraftig og generel appel til alle i ejendomsbranchen:

– Det, som Ukraine gennemlever som nation i øjeblikket, er den største tragedie, vi har oplevet i Europa siden 2. Verdenskrig. Samtidig er det i min optik det øjeblik, hvor social ansvarlighed bør få en helt anden betydning for vores branche. Vi bør alle hjælpe, hvor det er muligt. Jeg vil rette en generel appel til hele sektoren om at hjælpe, hvor det er muligt. Jeg er sikker på, at der er mange, som kan tilbyde alternative muligheder for overnatning, lagerfaciliteter eller anden form for hjælp, siger Lars Ohnemus.

Dybt bekymret og personligt rystet
Lars Ohnemus var CEO i Philip Morris i Ukraine frem til 1998, hvor han stiftede investeringsselskabet Baltic Property Trust, der i dag hedder Northern Horizon Capital. Han er desuden Nordic Director for CBS Center Corporate Governance.

– I Northern Horizon er vi lige nu ved at gennemgå vores porteføljer i både Norden og Baltikum for at se, hvor man kan have flygtninge til at bo, og hvor man kan etablere nødhjælpscentre til for eksempel Røde Kors.

Lars Ohnemus, der altid har været en stærk geopolitisk analytiker ikke mindst i kraft af sin tilknytning til CBS og erfaring fra Østeuropa, er både dybt bekymret og personligt rystet.

– Lige nu har jeg set tal for, at regeringen regner med 20.000 flygtninge i Danmark, men der er nu allerede flygtet op mod 700.000 fra Ukraine, hvis tallene er rigtige. Jeg tror, vi kommer til at se et helt andet flygtningemønster, end vi plejer, for ukrainerne vil komme via Polen og nordpå. Tallet er sat alt for lavt.

Northern Horizon Capital er allerede i gang i Baltikum.

– Både i Norden og i Baltikum gennemgår vi nu alle vores porteføljer. Men i Vilnius hjælper vi allerede Røde Kors med midlertidige modtagefunktioner. Vi ser, at der indtil videre er kommet en halv million flygtninge til Polen, og spørgsmålet er så, hvor de tager videre hen, og hvor de føler sig nogenlunde trygge. Mange af dem har relationer i lande som Polen og Baltikum.

Det er kun et spørgsmål om tid, før der kommer pres på i Danmark også.

– I Norden kigger vi på en række seniorplejeboliger og på, om der er mulighed for at indlogere flygtninge. Jeg kan virkelig kun appellere til, at alle gør den øvelse. Jeg synes, det er flot, at mange virksomheder støtter med donationer, men der kommer også en hverdag, hvor de folk skal kunne overnatte, bo og på sigt også arbejde, siger Lars Ohnemus og slutter med at gentage appellen til ejendomsbranchen, som i bogstaveligste forstand kan stå med nøglen til en del af løsningen:

– Jeg håber, at alle vil bidrage.

Læs alle artikler om Ukraine her

Læs også:

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder