Adm. direktør Jannick Nytoft, Ejendomdanmark. Foto: Ejendomdanmark
Adm. direktør Jannick Nytoft, Ejendomdanmark. Foto: Ejendomdanmark

5.2-stramningsforslag: ’Det er ikke et stop mod spekulanter, men mod handel’

– Boligministeren lægger nu en pakke frem, som i værste fald vil underminere lejeboligmarkedet og andelsboligmarkedet med store konsekvenser for andelshavere, pensionsopsparere og markedet.

Sådan siger adm. direktør i Ejendomdanmark, Jannick Nytoft.

Det sker i en kommentar til, at boligminister Kaare Dybvad, Socialdemokratiet, efter flere ugers forhandlinger – ifølge Berlingske – er klar med et lovindgreb, som med egne ord skal ramme boligspekulanter, bremse huslejestigninger og trække renoveringer af udlejningsejendomme i en grønnere retning – og ifølge ministeren helt uden at ramme andelsbolighaverne.

Ifølge Berlingske vil boligministeren i dag, torsdag, præsentere fire forslag, hvoraf det ene er for at stoppe spekulation. Konkret ønsker regeringen, at der skal gå 10 år, fra en udlejer køber en ejendom, til udlejeren kan hæve huslejen efter paragraf 5, stk. 2. Det skal modvirke, at det er muligt at gå efter hurtige, kortsigtede gevinster.

– Det er ikke et stop mod spekulanter, men mod handel, så i praksis er det desværre et investeringsstop. Det vil ikke længere kunne betale sig at købe en ejendom, fordi du er låst i 10-20 år. Samtidig kan forslaget paradoksalt nok betyde, at de nuværende ejere får incitamenter til at fremskynde 5.2-renoveringer, hvis de for eksempel gerne vil sælge ejendommen eller virksomheden, siger Jannick Nytoft.

Flere stramningsforslag
Regeringen foreslår at fjerne marginen for det lejedes værdi. Det vil altså sige at fjerne ordet ’væsentligt’ i ’ikke fastsættes til et beløb, der væsentligt overstiger det lejedes værdi’. Til forslaget siger Jannick Nytoft:

– Uden lidt elastik til huslejenævn og domstole vil det medføre flere konflikter om mindre beløb og gøre arbejdet i huslejenævnene vanskeligere.

Regeringen foreslår, at energimærkekravet hæves, så udlejer skal have bragt hele ejendommen op til minimum energimærke C, før huslejen kan fastsættes efter paragraf 5, stk. 2.

– Det er fornuftigt få forbedret klimaaftrykket i de danske bygninger. Men som modellen er beskrevet ligner det en knockoutmodel. De dårligste ejendomme kan slet ikke løftes til energiramme C, og i andre ejendomme risikerer man overinvesteringer, hvis regeringen overser behovet for en lang indfasningsperiode, siger direktøren for Ejendomdanmark.

Endelig vil regeringen foreslå, at andelsboligforeninger med valuarvurderinger kan fastholde de gældende valuarvurderinger.

– Man kan ikke med et pennestrøg beslutte, hvad realværdien af en andelsbolig er i al evighed fremover. Og bankerne kan slet ikke bruge sådan en løsning, når de skal vurdere et lån til en andelshaver. Alene forslaget om 10 års karensperiode vil groft anslået kappe 15 procent af ejendomsværdien og meget mere af andelsværdien, siger Jannick Nytoft.

Ifølge Berlingske vil boligministeren præsentere disse fire forslag i dag, torsdag:

’Spekulantstop’
Der skal gå 10 år, fra en udlejer køber en ejendom, til udlejeren kan hæve huslejen efter paragraf 5, stk. 2. Det skal modvirke, at det er muligt at gå efter hurtige, kortsigtede gevinster

Krav til energimærkning
Krav om minimum energimærke C – mod energimærke D i dag – ved paragraf 5, stk. 2-forbedringer

’Huslejebremse’
Justering af margin for det lejedes værdi ved at fjerne ’væsentligt’ fra paragraf 5, stk. 2, hvoraf det i dag fremgår, at huslejen ikke væsentligt må overstige det lejedes værdi. Ifølge almindelig anerkendt praksis vurderes denne margin at være 10 procent

Valgfri fastfrysning af valuarvurdering
Ministeren vil gøre det muligt for andelshavere med en valuarvurdering at fastfryse deres valuarvurdering med ønsket om at modvirke prisfald på andelsboliger

Læs også:





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder