Ole Schrøder. Foto: Tredje Natur

Byggesocietetet: Vi må acceptere politisk ønske om ændring af 5.2

– Byggesocietetet vil følge de politiske forhandlinger nøje og håber, de vil blive gennemført på et sagligt og nuanceret grundlag. Gerne med en bred, politisk aftale som afslutning.

Det siger landsformand Ole Schrøder, Byggesocietetet.

Det sker i forbindelse med, at Transport- og Boligministeriet tirsdag offentliggjorde rapporten fra den ekspertgruppe, der har undersøgt brugen af Boligreguleringslovens paragraf 5, stk. 2 og effekterne for huslejepriser i danske udlejningsboliger.

– Naturligvis skal det være muligt at renovere en ejendom og efterfølgende lade huslejen stige forholdsmæssigt. Fjerner man incitamentet for dette, ender vi med at have nedslidte ejendomme i Danmark – især i de større byer. Det var situationen midt i 1990’erne, hvor man måtte bruge milliarder af offentlige kr. på byfornyelse i København. Betalt ikke bare af København, men af hele landet. Det kan ingen for alvor ønske sig, siger Ole Schrøder.

Må ikke fjerne motivation for at renovere
Han ser især regeringens ambition om en 70 procent reduktion af CO2-udledning som et vigtigt parameter i relation til renovering af byens gamle ejendomme.

– Vi må acceptere, at der er et politisk ønske om en yderligere regulering af paragraf 5.2. Men det er helt centralt, at denne regulering ikke fjerner motivationen for at renovere eksisterende ejendomme i hele landet, ligesom det er er afgørende, at al renovering gennemføres med udgangspunkt i mere klimavenlige boliger. Ellers når vi ikke regeringens mål om 70 procent reduktion af CO2-udledning, hvor den eksisterende bygningsmasse i dag står for markant den største del af udledningen. Bygge- og ejendomsbranchen vil meget gerne bidrage til omstillingen og flere og flere accepterer, at bæredygtig tænkning giver gode investeringer. Også på lang sigt. Det kræver dog ordentlige rammer for renoveringer, påpeger landsformanden.

Løsningsforslag
Byggesocietetet opfordrer til, at man ikke kun kigger på ændringer af Boligreguleringslovens paragraf 5, stk. 2 som løsningen.

– Man kan også kigge på en styrkelse af Huslejenævnet, så afgørelser falder hurtigere, og man kan overveje at give kommunerne en større rolle i godkendelsen af 5.2-renoveringer. Sidst er det vigtigt, at man får alle aspekter med i den politiske løsning. Også konsekvenser for andelsboligejere, konsekvenser for de mindre investorer samt konsekvenserne i provinsen, siger Ole Schrøder.

Boligreguleringslovens paragraf 5, stk. 2 gør det muligt at hæve huslejen, hvis ejer moderniserer et lejemål for minimum 258.000 kr., som er beløbsgrænsen i 2019.

Læs også LLO: Afskaf paragraf 5, stk. 2

Læs også Boligminister om ekspertgruppens nye rapport om 5.2-renoveringer: Kan være en alt for lukrativ forretning

Læs også Ejendomdanmark i modangreb på DR efter kritik af brancheforeningen (+)

Læs også DR afviser Ejendomdanmarks kritik af ’De riges by’

Læs også Ejendomdanmark: DR misbruger tal om 5.2-renoveringer og mangler nuancer

Læs også LLO anklager Ejendomdanmark for at føre skræmmekampagne





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder