Estate Media –

Nyheder – Danmark

København. Foto: Søren Duran Duus

DR afviser Ejendomdanmarks kritik af ’De riges by’

Journalisterne og tilrettelæggerne på DR-dokumentar om Boligreguleringslovens paragraf 5, stk. 2-renoveringer forstår ikke kritik fremført af Ejendomdanmark

Søren Duran Duus

tirsdag 29. oktober 2019 14:08

Mandagens DR-dokumentar ’De riges by’ har vakt massiv opsigt i og uden for ejendomsbranchen.

Som omtalt her på Estate Media, kritiserer Ejendomdanmark DR for at i dokumentaren og efterfølgende nyhedsudsendelser at kæde brugen af Boligreguleringslovens paragraf 5, stk. 2-renoveringer – af især udenlandske kapitalfonde de senere år – direkte sammen med en prisstigning på 31 procent. Problemet er, at der er tale om tal, der stammer fra den private udlejningsportal Boligportal.dk, lyder kritikken blandt andet fra Ejendomdanmark, som har gjort DR opmærksom på sammenblandingen i dokumentaren i to dele.

Men kritikken bliver afvist af Jonatan Placing og Søren Kristensen, journalister og tilrettelæggere på DR Dokumentar, som står bag ’De riges by’.

Derfor tal fra Boligportal.dk
– Ejendomdanmark fremstiller det fejlagtigt som om dokumentarudsendelsen giver indtryk af, at huslejestigninger i København alene skyldes 5.2-moderniseringer. Det er ikke korrekt, og Ejendomdanmark kommer da heller ikke med eksempler fra dokumentaren eller anden dokumentation på, at denne påståede direkte sammenkædning finder sted i dokumentaren, skriver Jonatan Placing og Søren Kristensen.

De forklarer, at DR Dokumentar har valgt tal fra Boligportal.dk, ’fordi det siger noget om den virkelighed, som mange søgende på boligmarkedet møder. Det er de lejligheder, der er på markedet. Ikke de relativt billige, gamle lejligheder, som endnu ikke er blevet renoveret’.

– Endvidere bruger Ejendomdanmark betydelig plads i deres pressemeddelelse på at så tvivl om det tal, DR Dokumentaren bruger, nemlig at udbudsprisen på en gennemsnitlig 2-værelseslejlighed i hovedstadsområdet er steget 31 procent hen over en femårig periode, fremhæver Jonatan Placing og Søren Kristensen.

– Det undrer os meget, når Ejendomdanmark selv anerkender, at tallet er korrekt. Ejendomdanmarks kommunikations- og PA-chef, Søren Gregersen, indleder mandag en mail til DR Nyheder med ordene: ’Jeg anerkender, at boligportalens udbudspriser er steget 31 procent’, oplyser Jonatan Placing og Søren Kristensen, som siger, det er rigtigt, at DR viser eksempler på, at Blackstone har foretaget 5.2-moderniseringer og efterfølgende sat huslejen op på de lejligheder.

Men da Blackstone alene råder over et par procent af det private lejeboligmarked i hovedstadsområdet, så er det klart, at deres påvirkning af markedet er begrænset, siger de.

Derfor kun fokus på udenlandske investorer
– Jonatan Placing og Søren Kristensen, hvad er grunden til, at I i jeres dokumentar ’De riges by’ udelukkende fokuserer på udenlandske investorer – især Blackstone, når også danske ejendomsinvestorer bruger paragraf 5, stk. 2-renoveringer?

– Antallet af udlejningsejendomme i Danmark, der opkøbes af udenlandske investorer, er vokset meget i de seneste år. Her i 2019 står de bag 83 procent af alle opkøb af dem type ejendomme i København. Derfor syntes vi, at det var særligt interessant at se på de udenlandske opkøbere. Vores research viste os i retning af, at især ét udenlandsk firma skilte sig ud og blev beskyldt for at være særligt aggressive i deres metoder. Dette firma er Blackstone, og derfor har vi kigget særligt på Blackstone i disse to dokumentarer, svarer journalisterne og tilrettelæggerne på DR-dokumentaren og henviser til tal trukket i slutningen af august 2019 fra Cushman & Wakefield RED.

Læs mere i Ejendomdanmark: DR misbruger tal om 5.2-renoveringer og mangler nuancer

Læs også Boligminister om ekspertgruppens nye rapport om 5.2-renoveringer: Kan være en alt for lukrativ forretning

( Besøgt 888 gange, 1 besøg i dag )

Kommentarer

Seneste nyt

Karen Mosbech stopper som direktør for Freja Ejendomme: Ikke uden vemod

Byudvikling, Virksomheder og mennesker / torsdag 24. september 2020

Colliers-direktør: Regeringen skræmmer internationale investorer

Investering / torsdag 24. september 2020

Birch Ejendomme ’yderst tilfreds’ med indtjeningen i forkortet regnskabsår

Pluss, Regnskab og resultater, Bolig, Investering / onsdag 23. september 2020

Lokal investor køber Henning Larsen-tegnet domicil

Pluss, Esbjerg, Investering, Kontor, Transaktioner / torsdag 24. september 2020

Ny lejer i logistikejendom kan lette salg

Industri og logistik, Udlejning / torsdag 24. september 2020

Åbner for bæredygtighedspulje på 45 millioner kr.

Bæredygtighed / torsdag 24. september 2020

Kommende konferencer

Onsdag den 30. september kl. 09:00

Erhvervs- og boligmarkedet i Odense

- projektudvikling og investering i Danmarks tredjestørste by

Torsdag den 1. oktober kl. 09:00

Udviklingsprojekter og forsyningsledninger

- gæsteprincippet, ejerskaber og de vigtigste problemstillinger

Estate Podcast

Seneste nyheder