Borgmester på Frederiksberg Simon Aggesen, Det Konservative Folkeparti. Foto: Frederiksberg Kommune
Borgmester på Frederiksberg Simon Aggesen, Det Konservative Folkeparti. Foto: Frederiksberg Kommune

Frederiksberg-borgmester frygter indgreb over for 5.2-renoveringer

Borgmester på Frederiksberg Simon Aggesen, Det Konservative Folkeparti, frygter, at Christians-politikere med en ændring af Boligreguleringsloven løser et problem for lejerne med den ene hånd, mens de skaber et nyt for andelshaverne med den anden.

Det skriver Berlingske.

Borgmesteren er bekymret for, at et politisk indgreb ikke kun rammer udenlandske investorer, men også Frederiksberg Kommunes mange andelshavere.

– Jeg vil være ked af, hvis de 40 procent af borgerne på Frederiksberg, der bor i lejeboliger, får løst et problem, samtidig med at man får skabt et nyt problem for de godt 30 procent, der bor i andelsboliger. Det skal vi helst ikke ud i, siger Simon Aggesen til Berlingske.

Borgmesteren vil undgå ’fup-renoveringer’.

– Jeg har efterspurgt et balanceret indgreb mod paragraf 5.2-renoveringer og foreslået, at man giver kommunerne en større rolle i forhold til at godkende 5.2-renoveringerne, så man på den måde kan få en bedre styring og undgå de her fup-renoveringer, siger Simon Aggesen til avisen.

Læs også Blackstone får møde med ministeren efter aflyst Frederiksberg-handel

Læs også Blackstone trækker sig fra omstridt købsaftale på Frederiksberg-ejendomme

Ejendomdanmark og ABF advarer mod politisk indgreb
Som Estate Media skrev for nylig, advarer brancheforeningen Ejendomdanmark og ABF, som er en landsdækkende interesseorganisation for private andelsboligforeninger og andelshaveres, at andelsboliger falder betragteligt i værdi ved politisk indgreb.

– Over 160.000 andelsboliger vil blive ramt negativt af et indgreb mod Boligreguleringslovens paragraf 5,2. Konkret vil en ejer af en typisk andelsbolig på 80 kvm i København tabe cirka 280.000 kr. på sin andel, hvis muligheden for gennemgribende moderniseringer begrænses, og ejendommen falder 25 procent i værdi, men tabet kan også være væsentligt højere, advarer Ejendomdanmark og ABF.

Læs mere i Ejendomdanmark og ABF: Andelsboliger falder markant i værdi ved politisk indgreb

Læs også Ugen i Ejendom: Skuffede følelser og vilde beregninger

I øjeblikket venter politikerne på Christiansborg på, at et ekspertudvalg, der blev nedsat i februar for at undersøge omfanget og virkningerne af paragraf 5, stk. 2, kommer med anbefalinger til eventuelle ændringer af Boligreguleringsloven.

Læs mere i Lynnedsat udvalg mellem branchen og ministeriet skal kulegrave især paragraf 5, stk. 2 (+)

Læs også Ejendomdanmark roser udvalg, der skal få fakta om moderniseringer frem

Læs også Danske Udlejere advarer også mod straksindgreb: Politisk overreaktion (+)

Læs også ED: Nye S-forslag vil stoppe for moderniseringer af lejelejligheder

Boligreguleringslovens paragraf 5, stk. 2 (den såkaldte moderniseringsregel) med tal fra Ejendomdanmark:

  • Paragraf 5.2 giver mulighed for at boliger, der bliver gennemgribende renoveret, kan reguleres efter ’det lejedes værdi’ i stedet for ’omkostningsbestemt leje’
  • Over 90 procent af de danske boligudlejningsejendomme er ejet af danske ejendomsvirksomheder og pensionskasser
  • Af de øvrige under 10 procent udenlandske er det de nordiske lande – specielt Sverige, som har købt flest danske boligudlejningsejendomme
  • Gennemsnitligt blev der ifølge den tidligere VK-regering brugt 5.000 kr. per kvm i 2018-tal på moderniseringer, hvilket tyder på moderniseringer af et højt kvalitativt niveau
  • Inden paragraf 5.2-reglen blev indført i juli 1996, resulterede den manglende private investering i lejeboligmassen i, at det offentlige måtte bruge årlige milliardbeløb på byfornyelse. Alene i 1990’erne blev der brugt 55 offentlige mia. kr.
  • Udlandet ejer direkte investeringer og aktier i Danmark for samlet 2.430 mia. kr. Det tilsvarende tal for Danmark i udlandet er 3.480 mia. kr.
  • Bestemmelsen sikrer private investeringerne for knap en mia. kr. om året, og sikrer dermed i omegnen af 2.000 arbejdspladser i byggefagene
  • Fjernelse af bestemmelsen vil medføre store tab for danske investorer og andelshavere
  • Danske investorer risikerer tab på op mod 25 procent af disse investeringer – eller samlet i omegnen af 50-80 mia. kr.
  • Pensionskasserne ejer gamle boligejendomme for i omegnen af 15-20 mia. kr. og risikerer store tab
  • Landets 200.000 andelsboliger er prissat efter reglerne for udlejningsboliger. Langt hovedparten er opført før 1992 og risikerer at falde i værdi med op mod 50 procent, hvis paragraf 5, stk. 2 fjernes
  • For en gennemsnitlig andelsbolig svarer det til et tab på 550.000 kr.
  • Mange ejere af andelsboliger risikerer at blive teknisk insolvente, heraf er særligt de ca. 40.000 andelsboliger, der er købt de sidste fem år i risikozonen

Kilde: Ejendomdanmark





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder