Ugen i Ejendom: Danmarks bedste advokater, overraskende MgO-afgørelse og en ny epoke i mæglerverdenen

Ugens nok mest vigtige og overraskende nyhed var, at der nu kom en ny kendelse i MgO-sagen med modsat fortegn. Bliver man forvirret? I så fald er det med rette. Først var det arkitektens ansvar, så var det entreprenørens, hvilket fik MT Højgaard til at sætte 400 millioner kr. af til tab på den konto, og så er entreprenøren, som altså dog ikke er MT Højgaard, alligevel frikendt i den nye sag. Så hvad skal man tro? Det er der nok mange, der er i tvivl om i øjeblikket, og det er naturligvis ikke ligegyldigt, hverken i den aktuelle sag, men heller ikke fremadrettet, når der er så store beløb på spil.

For som jeg tidligere har skrevet, da afgørelsen pegede den anden vej, så står hele branchen med et stort behov for nye byggematerialer, der kan spille ind i den kommende klimadagsorden. Og hvornår tør man prøve noget nyt af, hvis situationen er, at der ligger Byg-Erfa blade på det, men man alligevel kan blive holdt ansvarlig flere år efter som den entreprenør eller rådgiver, der foreslår det, hvis det ikke virker efter hensigten. Og på den anden side af bordet ville jeg da som bygherre sige pænt og ordentligt nej tak, hvis det var sådan, at jeg blev præsenteret for nye tiltag, som jeg selv skulle være ansvarlig for uden at have nogen dybdegående byggeteknisk indsigt? Jeg tror ikke, jeg er den eneste, der med spænding følger udviklingen i sagen.

Læs også Entreprenør frikendt i sag om MgO-plader

Når det kommer til rankings, som vi i denne uge har omtalt og som blev blandt ugens mest læste nyheder, så er det altid lidt med bævrende hjerte, at vi på Estate Media videreformidler dem. Det er sådan, at man for eksempel skal betale for at komme i betragtning på listen,  man skal betale for at få et link på til sit firma, man skal betale for at få eksponeret sit logo og meget andet.

Altsammen forståeligt for en medievirksomhed som vores, der jo godt ved, at det er den slags, der finansierer hele maskinen bagved. Men også en model, der nemt kan komme til at yde en vis uretfærdighed. Ikke desto mindre, så er listerne over ejendomsadvokater med det bedste renommé med til især at give udenlandske klienter et overblik over det danske marked. Står advokaten på listen, så er det nok ikke det værste valg. Men der er mange uskrevne regler. For eksempel ses det stort set aldrig, at et firma hopper flere pladser på listen, og det ses også sjældent, at de udvalgte særlige advokater på toppen anfægtes.

Og de er med deres beskrivelser med til at differentiere advokatkontorerne, der ellers godt kan lide lidt af det samme som arkitekterne. De vil gerne kunne lidt af det hele. Det bunder i, at de allerfleste advokater naturligvis er opmærksomme på ikke at gå glip af forretninger. Derudover vil de  gerne nurse deres klienter bedst muligt på flere forskellige juridiske områder, og de vil gerne have muligheden for at konvertere forretningen ved konjunkturskift.

De seneste år har vi set enkelte advokatkontorer specialisere sig, men det er de færreste, der ensidigt bekender kulør til et bestemt speciale. Men der er også andre ting, der spiller ind, når der skal vælges advokat. Mange af os får nemlig et meget personligt forhold til ham eller hende. De fleste af os går til advokat, når vi enten professionelt eller privat har et spørgsmål eller en sag, der er afgørende for at lykkes. Det betyder, at vi i forhold til så mange andre leverandører får et ret personligt og fortroligt forhold til vores advokat på et ofte kritisk og/eller følsomt stadie. Det er altsammen med til at understøtte, at det er personerne, der er i fokus og derfor får en ranking på personniveau stor betydning.

Læs også Ejendomsadvokater: 7 profiler har sat sig fast på toppen

Læs også Her er Danmarks mest anbefalelsesværdige ejendomsadvokater

Læs også Kvindefag? Ikke på toppen af ejendomsadvokaternes rankings

De seneste år har der så været en hidtil uhørt høj dynamik blandt ejendomsadvokaterne, hvor selv partnere skifter op til flere gange i deres karriere, og det understøtter naturligvis yderligere, at man gerne vil holde sig ajour og orientere sig om, hvem der er med blandt dem, der vurderes som de bedste.

Der er et stort researcharbejde bag både Chambers og Legal500, men når Berlingske på sin Talent 100 liste udnævner Emilie Møller fra DLA Piper, og hun slet ikke optræder blandt de lovende unge advokater på de internationale rankings, så viser det også, at der altså er noget, de ikke ser ud til at opfange i markedet. I hvert fald er der divergens.

En anden af ugens nyheder var, at Hans Vestergaard nu er blevet enig med det internationale Colliers om pris og vilkår for salget af Colliers i Sverige.

Hans Vestergaard har været  forud for sin tid i flere omgange og tænkte stort, mens de fleste tænkte mindre. Først var han en Aarhus-mægler, så ekspanderede han til resten af Jylland, og så valgte han at indtage det københavnske marked, som måske ikke var helt klart til jyske forretningsmetoder. Men Hans Vestergaard lod sig ikke slå tilbage, han tænkte stadig større og gik med både i det internationale Colliers-samarbejde og en nordisk ekspansion, – og så kom finanskrisen.

Den satte en stopper for fremdriften, og satsningen i de øvrige nordiske lande især Sverige, blev svær for alvor at få til at lykkes. Derfor trådte Hans Vestergaard tilbage for at koncentrere sig om de oprindelige forretningsområder, mens de “nyindtrådte” partnere i form af ledende medarbejdere tog over på de enkelte kontorer. Andre forlod forretningen og startede for sig selv som TN Udviklings Torben Nielsen i Aalborg og CC Property-ejer Peter Mahony, og i 2017 solgte Hans Vestergaard så sin del af den danske forretning.

Sidste del af fortællingen inden denne uges punktum på erhvervsmæglerkarrieren blev så, at Colliers købte Sadolin & Albæk og nu også det svenske selskab.

Nu skal Hans Vestergaard tage sig af sine egne ejendomsinvesteringer. Han er en mægler, der har været med til at rykke grænser både fordi han for eksempel var den første, der begyndte at offentliggøre sine regnskaber (frivilligt), men også fordi han med udgangspunkt i købmandsskab, flid og en nærmest utrættelig ihærdighed fik skabt en af de største mæglerforretninger i Danmark.

Det har gennem årene nok været lidt af en mundfuld for Hans Vestergaard gradvist at træde skridtet tilbage og lade andre komme til, og det bliver spændende at følge, om han nu kommer til at blande sig mere i debatten – for meninger om markedet, det har han helt sikkert.

Læs også Colliers’ grundlægger forlader butikken

Det blev også denne uge, at Arkitektgruppen, en af Danmarks største projektudviklingsselskaber, valgte at få et navn, der om ikke afspejler aktiviteterne, så i hvert fald ikke direkte signalerer noget andet. Jeg har mange gange forklaret nye folk i branchen, at – nej det er ikke et arkitektfirma, – og nu tager Arkitektgruppen konsekvensen og skifter navn til AG Gruppen. Samtidig ser Arkitektgruppen et nyt forretningsområde i at følge sine projekter til dørs fremfor at lade andre overtage driften.

Ønsket om at skabe en forretning ud af at tage de internationale investorer i hånden og sørge for deres forretninger i Danmark er et marked, hvor stadig flere i øjeblikket byder ind.

Læs også Arkitektgruppen skifter navn og dretter fokus mod investeringer

I Aarhus rykkede Espresso House ind i stueetagen på Søndergade 15 – lige over for stormagasinet Salling på gågaden i det centrale Aarhus. Ovenpå cafeen ligger Arbejdernes Landsbank. Nøjagtig samme model har man på Nørreport i København, hvor Emmerys er rykket ind i stueplan med bank ovenpå. På den måde er det muligt at placere en bank centralt i bymiljøet og alligevel bevare den kundeintensive udgang til gadeplan.

Læs også Kaffekæde rykker ind i danskernes foretrukne bank

Fra den mere kulørte del af branchen, så kunne Parken Sport & Entertainment i denne uge offentliggøre, at Danmarks 3. Lalandia kommer til at ligge i Søndervig ved Ringkøbing. Her tror Parken på, at et nyt vandland i vestjysk fremfor sydlandsk stil kan drive udlejning af 483 boliger samt et badehotel.

Læs også Her vil Parken bygge det nye Lalandia

Ugens mest læste jobskifte blev om Christian Wittrup, der skifter fra AB Clausen til Lendager Architects. Men det er begrundelsen, der er det mest interessante. Christian Wittrup sagde nemlig følgende om jobskiftet:

– FN’s bæredygtige Verdensmål nr. 17: Partnerskab for handling, udgør for mig hele grundessensen i mit skifte. Jeg ser det som et stort privilegie, at jeg fremadrettet kan sige til mig selv, min familie – og især mine børn, mine venner og mit professionelle netværk, at hver mail jeg sender, hvert opkald jeg foretager, og hvert møde jeg deltager i, har det ultimative sigte at skabe en mere bæredygtig dansk og international byggebranche, siger Christian Wittrup.

Læs også Christian Wittrup går fra AB Clausen til Lendager

Den vision kan vi forhåbentlig alle blive enige om, og det bliver derfor også ugens punktum.

Rigtig god weekend!

 

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder