Ugen i Ejendom: Opkøb til høje priser, nyt navn og endnu et farvel

Nordicals blev Nyboligs nye navn. Det blev ugens absolut mest læste nyhed. Formentlig ikke så meget på grund af navnet, men i højere grad, fordi Nordicals har fået fastlagt sin strategi og er gået fra 22 indviduelle forretninger under et fælles navn til en integreret forretning med 33 partnere, der skal trække i samme retning.

Den tidligere Nybolig Aarhus ejer Erik Andresen skal nu stå i spidsen for en kæde, der har ambition om ikke bare at være den, der klarer sig bedst, men også den, der tager investorerne i hånden fra A til Z. Ambitionen er også, at Nordicals bliver “one point of entry” for de mange ejendomsbesiddere, der gerne vil have hjælp til deres ejendom. Og det lader til, at ligesom entreprenører, arkitekter og ingeniører i byggedelen af branchen slås om at være den, der har “nøglen” til kunden, så bliver det samme måske tilfældet i ejendomsbranchen. Om det bliver mæglerne, der rammer plet og bliver den primære indgang, vil vise sig i de kommende år. Men nu er Nordicals i hvert fald klar.

Læs også Nyboligs nye navn og vækststrategi omsider på plads

En anden historie, der trak mange læsere var nyheden om, at Christian Melgaard går fra Park Street Nordicom efter bare 9 måneder. Nu er det ikke så  spektakulært, at man som en erfaren mand i branchen efter noget tid finder ud af, at ens nye arbejdsplads ikke lige er det bedste match. Der er rigtig mange jobrokader i øjeblikket og naturligvis er der nogle af dem, der ikke falder lykkeligt ud. Men når den kommer fra en så erfaren ejendomsmand som Christian Melgaard og følger i kølvandet på den højst usædvanlige melding i 2018 om, at Poul Erik Bech trak Lea Ejendomspartner ud af kontrakten om at administrere selskabets ejendomme, da niveauet var for lavt, så er der grund til at være bekymret.

Læs også Christian Melgaard stopper i Park Street Nordicom

Læs også Lea Ejendomspartner opsiger kontrakt med Park Street Nordicom efter et år

Ser man på det helt friske strategioplæg fra Park Street Nordicom er det da heller ikke nævnt med et ord, hvordan man vil gøre lejerne glade, men kun hvordan ejendommene kan optimeres og lejen øges. Herfra skal lyde en kraftig opfordring til at bidrage til opfattelsen af ordentlighed i branchen ved offentligt at italesætte, hvad lejerne kan forvente sig, og hvordan de bliver gjort glade.

Park Street Nordicom har et stort arbejde foran sig med at genskabe troværdigheden og  sikre sig, at lejerne har en god udlejer, og det bliver altså nu uden Christian Melgaard.

Heimstaden købte endnu engang op i den forløbne uge. Det er der sådan set ikke noget mærkeligt i. Det gør det svenske ejendomsselskab næsten hver uge. Men prisen var høj, og det trak overskrifter. Faktisk var den helt oppe på 42.000 kr. per kvm, hvilket Heimstaden dog selv har toppet tidligere med en ejendom til over 50.000 kr. per kvm. Og der er faktisk ikke nogen fast grænse for, hvor højt Heimstaden vil gå, sålænge det giver et markedskonformt afkast og på en “sikker” beliggenhed.

Læs også Kvadratmeterpris på 50.000 kr. – Heimstaden har ingen hård grænse (+)

Læs også Heimstaden giver over 42.500 kr. for københavnsk projektejendom

Den danske stand på Mipim er endelig kommet på plads takket være en række danske firmaer i bygge- og ejendomsbranchen, som har valgt at støtte op omkring den. Vi bragte i denne uge en lille film med landsformand Tony Christrup, der nævnte, hvorfor det er vigtigt at støtte op. Også dernede. For en ting er, at der har været mange internationale investorer i markedet de seneste år, men de økonomiske rammer er ved at ændre sig, og så bliver de ikke bare nødvendigvis ved med at komme af sig selv. Se filmen og bidragsyderne her:

Læs også Dansk Mipim-stand på plads – se bidragende aktører her

Naturligvis kommer de internationale investorer slet ikke, hvis Folketinget skulle vedtage regler og love, der gør det svært for udenlandske investorer, men det er ikke det, der er pointen her. Pointen er derimod, at de mange firmaer, offentlige myndigheder og andre interessenter på Mipim må være med til at slutte op omkring tilstedeværelsen.

Så kan man altid diskutere, hvorvidt det overvejende er en offentlig eller en privat opgave, men hvis de private ikke slutter op, hvorfor skulle det offentlige så gøre det? Så op på hesten og bak op om den danske stand. Og så bør alle os, der skal på Mipim huske at takke de sponsorer, vi møder for at de har spyttet i kassen og dermed har sørget for, at der er kommet en stand op at stå. Hvis man ikke er en af dem, så støt op med at ranke ryggen og huske at italesætte det danske marked både som eget selskab, men også som repræsentant for en fælles branche.

Det er noget af en turn-around Søren Kempf Holm er blevet hentet ind til i Aalborg. Jeg lægger gerne kortene på bordet: Jeg troede de første mange år efter finanskrisen, at TK Development var et af de få store udviklingsselskaber, der faktisk klarede sig dygtigt igennem.

I dag må man sande, at det var det ikke. Krisen ramte bare senere – meget senere. Men nu er den der med fuldt tryk, og Søren Kempf Holm måtte denne uge melde ud, at TK Development har tabt 150 millioner kr. Nu skal TK i højere grad være et ejendomsselskab med drift af de udviklede ejendomme, mens udviklingsaktiviteterne – især i udlandet – afvikles hen ad vejen.

Læs også Shoppingcentre giver TK Development nye problemer

Læs også TK vil vende skuden med opbygning af ejendomsselskab

Højere afkast, tilbagevenden til core og fuldt fokus på lager og logistik. Det er nogle af de pointer, som Estate Medias rundspørge til ledende mæglerprofiler, førte med sig. I de kommende uger kommer de to mæglerfirmaer Colliers og Cushman Wakefield RED med deres rapporter om 2018, og det bliver spændende at se, om de bare er nogenlunde enige om, hvad de lægger vægt på af afgørende faktorer og ikke mindst, hvordan de ser udviklingen i 2019.

Læs også Sådan bliver markedet i 2019 – læs tre gode bud

Til slut så var det også i denne uge, at 22 aktører i branchen gik sammen og dannede en forening, der skal fremme PropTech i den danske ejendomsbranche. Det kommer jo i god forlængelse af boligministerens fokus på digitalisering af byggeriet, og ikke mindst som en langt om længe erkendelse af, at digitaliseringen kommer til at påvirke ejendomsbranchen i uhørt grad – der er bare ikke ret mange, der er stødt på det for alvor endnu.

Læs også PropTech Danmark er ny netværksorganisation i branchen

Derfor glæder jeg mig også særligt til den 26. februar, hvor Estate Media holder Danmarks første PropTech konference. Det bliver spændende at se en række af de firmaer, der tilbyder løsninger til branchen, for de findes faktisk i Danmark, men især hvordan de forventer at revolutionere branchen med deres innovative ideer.

I denne uge holdt vi den årlige konference om retail Nordic Retail, og flere nævnte, at det var befriende, at internethandel ikke længere var på som et selvstændigt punkt på dagsordenen, men som en integreret del af programmet. Sådan bliver det også med PropTech om 2 eller 7 eller måske 10 år for vi er først lige begyndt at gøre os fortrolige med mulighederne i ejendomsbranchen. Det er bare med at komme med på vognen!

Rigtig god weekend!

 

 

 

 

 

 

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder