Ugen i Ejendom: Ny konsolideringsbølge skyllede henover ejendomsbranchen

MgO, mæglere, nye konstellationer og boligkvarterer i Greve og Hillerød. Det blev en broget og stærk nyhedsuge.Ugens absolut mest læste nyhed blev den om, at CBRE overtager Sehested Group.

Ikke på grund af størrelsen, for Sehested Group var ikke ret meget større end frontfigurerne Michael Sehested og Anette Grotum, men de har løst spektakulære sager, og samtidig har de altid formået at gøre sig større end de var på den gode måde. Deres cocktailparties på Mipim har gennem årene været legendariske og et af de få steder, hvor jeg har set ejendomsbranchen danse i natten i Cannes. Det har været kendetegnende for Michael Sehested, at han aldrig har misset chancen for at gøre tingene lidt sjovere og mere classy end mange andre, som man også kunne læse i portrættet Makkerpar i Ejendomsbranchen i Estate Magasin nr. 2-2018.

Så selvom CBREs overtagelse af Sehested Group unægtelig er en noget mindre historie end Colliers overtagelse af Sadolin & Albæk, så strøg nyheden hurtigt helt til tops på de mest læste nyheder, for Sehested Group er nogle, man kender i branchen. Også selvom der er mange, der ikke er stødt på dem i konkrete sager.

På CBREs side er det en spændende oprustning i en tid, hvor konkurrenterne vokser om ørerne i det danske marked selvom man er verdens største ejendomsrådgivervirksomhed, og der er nok ikke tvivl om, at vi i den kommende tid kommer til at se flere følgevirkninger hos de øvrige store erhvervsmæglere i kølvandet på Colliers’ opkøb.

Læs også CBRE overtager Sehested Group

Læs også Michael Sehested: Derfor overtager CBRE os (+)

Læs også Sehested Group leder efter international samarbejdspartner

Men konsolideringen havde andre konsekvenser. Administrationsbranchen er i gedigen opkøbskamp, og i denne uge fulgte to store opkøb.

Newsec Datea købte det historiske Salling Ejendomsadministration, som sjovt nok har været en del af EDC, men så fra 2006-2014 var ejet af Colliers Hans Vestergaard, og efterfølgende igen blev overtaget af Michael Salling, da Hans Vestergaard solgte ud til det internationale Colliers. Hvor stor en pose penge Newsec har sat af til at indtage det danske marked vides naturligvis ikke, men selskabet er velkapitaliseret og med købet af først mæglerfirmaet Egeskov & Lindquist, siden Datea og nu Salling er det tydeligt, at der er tale om en helt bevidst strategi. Gør vi det, så gør vi det. Og det gør de. Lur mig, om vi ikke kommer til at se mere til Newsec på opkøbssiden – det kan både være på administrationsdelen, men det kan også være på mæglerdelen.

Læs også Newsec køber Salling Ejendomsadministration

En anden overtagelse i administrationsbranchen, der på grund af virksomhedernes størrelse og betydning ikke trak helt så mange læsere, var 360 Norths overtagelse af Administrea, der i 2017 kom ud med et underskud. Men samtidig viser den, at de store overtagelser også betyder noget for underskoven af virksomheder i administrationsbranchen. Dem er der flere, der har spået, at der bliver stadig færre af i de kommende år.

Læs også 360 North køber Administrea

Ikano Bolig er en spændende ny spiller i det danske marked. Da selskabet meldte ud, at nu gik de ind i det danske marked og ansatte René Brandt til at stå for lanceringen, var der stor interesse for selskabet, der som primært formål har at placere Ikea-familiens milliarder på en god måde. Men det har ladet vente på sig, hvor det første sats ville blive sat ind, og spændingen er også gået på i hvilken type projekt – ikke mindst geografisk. Boliginvesteringer må siges at ligge lige til højrebenet for møbelhuset ikke mindst fordi, de bliver udviklet i et samarbejde med Ikea Taastrup, så de forskellige ben understøtter hinanden.

I denne uge blev det afsløret, at Ikanos første grundkøb bliver i Greve, og at der bliver tale om hele 230 boliger. Men der bliver også tale om en helt ny tilgang til boligbyggeri. René Brandt forklarer, hvordan man vil fokusere på kubikmeter og ikke kun kvm, så der bliver taget højde for eksempel for mulighederne for opbevaring, og hvordan man vil tale med borgerne i området, inden man lægger sig fast på en model for et fælleshus, der i stedet skal være et bydelshus med flere funktioner og rum for dagligt fællesskab – ikke kun til fester og fødselsdage.

Læs også Svenske Ikano har fundet sit første projekt i Danmark

Læs også Ikano Bolig indtager Danmark: Her er vores største styrker (+)

Boligbyggeriet boomer i Danmark i øjeblikket, men der er kun få projekter, der for alvor skiller sig ud med en ny tilgang til byggeriet. Ikano kan være en af dem, og det bliver spændende at følge byggeriet, der skal stå færdigt i 2019.

Et andet byggeri som det bliver spændende at følge er M. Goldschmidts koncernens boligbyggeri i Hillerød med en slutsum på forventeligt 4 milliarder kr. Efter flere års tilløb går byggeriet af de første 429 boliger nu i gang. Tesen for både Goldschmidt, Stensdal og andre udviklere er, at når supersygehuset i Hillerød står klart, så vil efterspørgslen på boliger for alvor stige. Der er tale om udvikling af en helt ny by i byen, og det bliver spændende at se, hvor hurtigt markedet kan absorbere boligerne. De største investorer har dog købt grundene forholdsvis billigt, og de har tid og muskler til at ligge med dem, så der er umiddelbart ingen panik.

Læs også Goldschmidt tager hul på sit første boligprojekt i Hillerød

Ugens rigtig dårlige nyhed kom desværre igen fra entreprenørdelen af branchen. Som om strømmen af dårlige nyheder ikke havde været stor nok fra Danmarks tidligere så stolte entreprenørfirma MT Højgaard, så ramte endnu en i denne uge branchen. Nu er det nemlig ifølge en ny afgørelse alligevel ikke rådgiveren, der har ansvaret for at have sat plader på facader over hele Danmark, som suger vand i stedet for at afvise det. Det er entreprenørens ansvar. Og det kommer ikke bare til at ramme MT Højgaard via datterselskabet Enemærke & Petersen, der ellers har været en af koncernens guldfugle gennem årene, men det rammer også alle de andre entreprenører, der i bedste mening har brugt MgO-plader til de sidste 10 års byggerier. Konsekvenserne af den afgørelse er knapt nok begyndt.

Hele sagen er lagt an på, at det er entreprenørens ansvar, fordi der er brugt et “nyt og uprøvet” byggemateriale. Men som det også kom frem i forbindelse med sagen i første omgang, så var der tale om et produkt som var beskrevet i BYG-Erfa blade, og der er også tale om et produkt, som i nogle tilfælde blev aftalt med totalrådgiveren og endda godkendt af bygherren. Uden at være entrepriseadvokat, så ser det udefra ud som en forståelig afgørelse, da det jo må antages, at bygherren oftest ikke ved noget særligt om byggematerialer, og når man køber et produkt, skal man selvfølgelig kunne stole på, at man ikke har ansvar for, hvis det er lavet forkert. Men det er også en sørgelig udvikling, for den danske byggebranche er både kendt for ikke at være særlig innovativ og samtidig for at have et produktivitetsmæssigt efterslæb.

Så kommer MgO-afgørelsen til at dæmpe trangen yderligere til at afprøve nye materialer og dermed forbedre byggeriet? Det er i hvert fald ikke usandsynligt. Og selvom jeg har fuld forståelse for, at ansvaret skal placeres et sted på den professionelle del af skiven, så er det både trist, men også skadeligt for den danske produktudvikling.

Hvis det ikke var fordi, byggebranchen er så presset i øjeblikket, (hvor der jo ironisk nok ellers er fuld damp på kedlerne), så var det et ideelt tidspunkt at gå sammen om en innovationsfond/forsikring eller hvad det nu kunne være, så man i højere grad støttede hinanden i forsøget på at udvikle byggeriet i Danmark. Ideen fortjener nok en del mere udvikling, men her er den i hvert fald til fri afbenyttelse til Dansk Byggeri eller hvem der ellers kunne tage den stafet.

Læs også En brutal afgørelse i sag om MgO-plader

Læs også FRI-direktør efter ny MgO-kendelse: Stor lettelse for rådgiverne

Læs også Uventet MgO-afgørelse: MTH Group nedjusterer forventninger til et underskud på 400 millioner kr.

Læs også Overraskende afgørelse i MGO-sag lægger ansvaret på rådgiveren

I Sverige får man nu en Riksarkitekt, der skal overvåge, at det byggede miljø lever op til en række arkitektoniske krav og forsøge at skubbe arkitekturen i de offentlige byggerier i rigtig retning over hele landet. Det er ret interessant. I Danmark – og her kommer det gode ord bøvle til fuld berettigelse – for vi bøvler virkelig med det der med stadsarkitekter, og hvor meget indflydelse de skal have.

De store kommuner har en stadsarkitekt, og nogle gange blander de sig i forskellige ting til stor irritation for projektudviklerne, der synes de bliver for konkrete. Andre gange udstikker de generelle retningslinjer, men fælles for dem er, at de har en svær rolle og har udfordringer med at positionere sig – eller blive positioneret – helt rigtigt. Måske med undtagelse af Aalborgs stadsarkitekt Peder Baltzer Nielsen, der med en stærk planmæssig erfaring fra statsforvaltningen og som vicekommunaldirektør har fået en helt central rolle i den planmæssige udvikling af Aalborg.

I flere mindre kommuner har man også forsøgt sig men også med varierende succes. Faktisk har kun knap 40 kommuner ifølge Arkitektforeningen en arkitekturpolitik. Men nu skal de altså have en Riksarkitekt i Sverige efter hollandsk forbillede, og inden personen overhovedet er fundet, er diskussionen allerede i gang. Flere kritikere mener, at vedkommende får for meget magt. Andre mener, at høn (det er jo Sverige) får for lidt magt. Sverige har ikke den samme stærke arkitektoniske tradition som Danmark, så en riksarkitekt hos os? Nok ikke, men stadsarkitekter med klarere definerede roller – hvadenten de får mere eller mindre magt – kunne nok være en rigtig god ide i de fleste kommuner, så der kunne sættes retning og ikke mindst ord på, hvad det er, man vil i kommunen. Mon det som en sidegevinst kunne være med til at forebygge nogle af de borgerprotester, der primært går på usikkerheden om, hvad der nu bliver bygget og om der bliver taget ordentligt vare på natur og bymiljø. Det ville i hvert fald i så fald være en kæmpe gevinst for alle parter.

Læs også Stadsbyggdirektøren i Malmø bliver foreløbig Riksarkitekt i Sverige

Og så var det i denne uge, at der for alvor blev sat ord på besparelserne i DR. I forhold til de mange, der mister deres job, og i forhold til de mange triste lyttere og seere, der mister deres yndlingskanaler, så er tabet af kvm en biting. Men Estate Medias vinkel er naturligvis kvm, og her kunne journalist Søren Duran Duus i denne uge give et eksklusivt indblik i, hvor mange kvm DR nu ikke længere har brug for i DR-byen.

Læs også Presset DR skærer i kvm efter massive nedskæringer

Det blev en af de tætpakkede nyhedsuger i ejendomsbranchen. Tilbage er der kun at spørge om du fik læst Ugen i Ejendom i sidste uge med et dybt indblik i udviklingen i den danske ejendomsbranche fra finanskrisen til i dag? Ellers læs den her Ugen i Ejendom: 10 år efter…

Rigtig god weekend!





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder