Ugen i Ejendom: Så kom der en (god?) løsning på Amager Fælled…

Budgetforhandlingerne på Københavns Rådhus førte i denne uge til, at der nu bliver givet mulighed for at bygge 2.550 nye boliger på Amager Fælled. Vel at mærke ikke på hele Amager Fælled, som man ellers godt kunne tro var tilfældet, hvis man har fulgt retorikken hos modstanderne af byggeriet, men på en lille bid. Og den lille bid bliver nu ikke der, hvor den oprindelig var tænkt ifølge masterplanen, men et andet sted på fælleden. Måske bliver det en rigtig god løsning. Jeg har mine tvivl.

Jeg dækkede selv præsentationen af masterplanen for Ørestad i midten af 90erne, da den blev fremlagt af det finsk/danske arkitektfirma Arkki og set i bakspejlet var den rigtig 90er monumental og maskulin. Det har By & Havn og Københavns Kommune siden hen rådet bod på ved at udarbejde en ny masterplan for eksempel for Ørestad Syd med flere krøllede stier og ujævne vejforløb. Alt det vi i dag ved er med til at skabe hjemlighed og hygge i en by. Men selve den overordnede byudvikling var der da en ide i. Ørestads sydlige bydele skulle ikke ligge isoleret fra resten af København, og derfor var opbygningen af den nye “New Town” formet som en sammenhængende kile ned igennem Amager, hvor den ene bydel afløste den anden.

Man startede med Ørestad Nord, Ørestad City og så Ørestad Syd, og nu var man nået til den sidste del, der skulle binde de nordligste bydele sammen. Det var så her, det gik galt før KV17, fordi der kom protester. Op til valget måtte Frank Jensen derfor aflyse vedtagelsen af lokalplanen for den nye bydel og trække forslaget tilbage. I denne uge endte den afgørelse i stedet med den alternative placering. Jeg har stor forståelse for, at der skal være respekt for både by og natur, men jeg forstår ikke protesterne.

Der var mange til demonstration imod bebyggelsen på Amager Fælled. Nogle af dem, jeg kender, der var med, kom fra Nordsjælland og ville gerne støtte protesterne, fordi de har en holdning til, at det er vigtigt at bevare grønne områder. Det er virkelig op ad bakke at argumentere imod. Der er jo ikke nogen, der vil stille sig op på en ølkasse og sige, at man er for ødelæggelsen af vores natur. Men at der var tale om et lille bitte stykke af Amager Fælled, der skulle bebygges og som dermed ville gøre bydelen sammenhængende, er blevet overset. Politikerne har til gengæld bøjet sig for protesterne, og nu bliver der bygget et andet sted på fælleden, hvis planerne går igennem.

Læs også Aftale om 2.550 boliger på Amager Fælled på plads

Det er mit indtryk, at en stor del af dem, der protesterede samtidig er dem, der synes boligpriserne er for høje, og at vi bør have flere billige boliger. Problemet er bare, at det er svært at holde priserne i ave, hvis man ikke øger udbuddet og giver mulighed for at bygge. Tingene hænger sammen.

I min optik er ændringen og enigheden i borgerrepræsentationen om at flytte det kommende kvarter ikke optimal, for der var faktisk en ide fra Arkkis side med at lave masterplanen i Ørestad, som de gjorde. Men det er også lidt ærgerligt rent forvaltningsmæssigt for byplanlægningen er dermed i en vis forstand blevet lagt i hænderne på de protesterende. Og metrostationen, som der allerede er investeret mange millioner i, ligger nu forkert i forhold til den kommende bydel.

For ikke at tale om beboerne i en af de allerførste bebyggelser i Ørestad, Solrækkerne, der troede, at de på et tidspunkt ville blive del af en bydel, og nu bor i nogle huse, der ligger ude af kontekst, fordi resten af bydelen ikke kommer. Det er de måske glade for i sidste ende, da de nu bevarer udsigt, men det var ikke det, der var tanken, da de flyttede ind.

Det er vigtigt for troværdigheden hos både private købere, projektudviklere og investorer, at man kan stole på den planlægning, der bliver gjort. Det er fejlet i denne omgang, og jeg tror godt jeg kan tillade mig at sige på store dele af branchens vegne, at der bør politikerne komme tilbage på sporet og ikke bukke under for kortsigtede folkestemninger – valg eller ej! Og uanset om man har grønne, blå, røde eller gule partifarver. Men kommenter gerne nedenfor, hvis jeg tager fejl.

Apparatet ruller igen lige nu i Charlottenlund, hvor Bonava og DSB Ejendomme har brugt mange kræfter på at udarbejde et godt projekt, der vil få byen til at hænge bedre sammen med både private, almene og ungdomsboliger. Men hvor protesterne – forventeligt – vælter ind. “Forventeligt”, fordi der – ifølge rygtet – særligt ofte er protester, når der skal ændres noget i Gentofte kommune, der er fyldt med ressourcestærke borgere, som erfaringsmæssigt er glade for, at alt bliver ved det gamle.

Læs også 10.000 borgere utilfredse med nye Bonava-boliger ved Charlottenlund station

Læs også Bonava køber DSB-areal i Charlottenlund

Blandt de mest læste nyheder denne uge var også de uddybende interviews med vinderne af Estate Media Priserne. Flere af dem har snuden dybt i vækstsporet. Basecamp, som står bag det spektakulære studieboligbyggeri i Lyngby, der vandt projektprisen, er ved at udbrede konceptet på nordisk plan, og Brickshare, der i dag har ejendomme for 150 millioner kr. forventer at have udvidet porteføljen til 1 milliard kr. i 2019.

Læs også Basecamp: Løft blikket fra regnearket (+)

Læs også Brickshare-direktør: Vi forventer at have ejendomme for 1 milliard kr. i 2019 (+)

Ejendomsbranchen i Danmark er stadig famlende i forhold til IT og nye teknologiske platforme. Men Brickshares fremstormen viser, at der hurtigt kan skabes betydningsfulde aktører, hvis man formår at skalere en forretning elektronisk. Det bliver virkelig spændende at se den fremtidige udvikling både hos Brickshare, men mon ikke, at der kommer andre overraskende teknologiske tiltag i de kommende år, som branchen i dag endnu ikke har fantasi til at overskue betydningen af. Brickshare kommer næppe til at stå alene, hvis man ser 2-3 år frem.

En af ugens mest læste nyheder blev, at Signal Arkitekter nu ansætter Kadir Ünver til at stå i spidsen for en global udrulning af benchmarking af kontorer. Kadir var faktisk modtager af Estate Media transaktionsprisen på vegne af Mærsk for et par år siden, som repræsentant for Mærsk Global Real Estate, der modtog prisen for salget af Mærsks nye kontorbygning ved Amerika Plads til Jeudan. Forinden har han været forbi Danske Bank og ISS. Det bliver spændende at følge projektet, for Kadir Ünver er et af de talenter, der er på vej frem i branchen.

For nogle år siden var Torben Modvig på sådan en liste over fremstormende unge talenter. I denne uge kunne han offentliggøre, at han ikke længere kommer til at stå i spidsen for boligudvikleren Bonava, som han ellers har været chef for i både Danmark og Norge. Endnu vil han ikke offentliggøre, hvor han skal hen, men kun at han forlader Bonava og skal være adm. direktør i en anden virksomhed.

Læs også Ungt talent med bred erfaring bliver direktør for Signal Benchmark

Læs også Torben Modvig stopper i Bonava ved årets udgang

Når vi er ved personsiden, så er det ikke usædvanligt, at de store investorer i Danmark uddelegerer mange funktioner og kun sidder en håndfuld i selve maskinrummet, hvor der fyldes kul på eller tages damp af på investeringerne. Men det har alligevel været usædvanligt, at Dades har været entydigt tegnet af Boris Nørgaard Kjeldsen gennem 27 år. Derfor blev det også en af ugens mest læste nyheder, at netop Dades fik ny direktør til at supplere Boris N. Kjeldsen og bistå med den planlagte ekspansion.

Læs også Dades udvider direktion med koncerndirektør

Og således blev det endnu en rigtig spændende uge på redaktionen og i ejendomsbranchen.

Rigtig god weekend!

 

 

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder