Sådan forestiller arkitektfirmaet Vandkunsten sig, at boligerne på den oprindelige udlægning kunne komme til at se ud. Rendering fra byoghavn.dk

Aftale om 2.550 boliger på Amager Fælled på plads

De 7 partier, der i disse dage forhandler om Københavns Kommunes budget for 2019, er blevet enige om en løsning, der erstatter Ørestad Fælled Kvarter – også kaldet ’Strandengen’.

’Strandengen’, der ligger på Amager Fælled ved Sundby Station, blev sidste efterår opgivet som byggefelt for op mod 2.400 boliger. Nu er partierne som en delaftale under budgetforhandlingerne nået frem til en løsning, der dels rejser de 1,9 milliarder kr., som kommunen skylder for metro-byggeri, dels giver mulighed for at bygge 2.550 boliger, heraf cirka 640 almene boliger samt i alt godt 100.000 kvm erhverv.

Aftalen betyder, at der vil blive bygget boliger på en del af det område på Amager Fælled, hvor der var planlagt campingplads, og hvor der i dag ligger et vandrehjem. I stedet for vandrehjem, villatelte og autocampere vil her nu blive opført cirka 2.000 boliger, herunder vil 500 være almene med huslejer, der er til at betale for almindelige lønninger. Det vil i grove træk sige, at boligområdet, der skulle have ligget mellem Ørestad Nord og Ørestad City, nu i stedet kommer til at ligge vest for Ørestad City.

Byggeriet vil inddrage de cirka 2,1 hektar, der i dag er bebygget med vandrehjem. Sammen med omkring 9,7 ’nye’ hektar vil byggeriet i alt fylde 11,8 hektar af Amager Fælled.

En række krav til  byggeriet
Campingområdet fungerede indtil 1974 som losseplads og har i dag en naturværdi, der karakteriseres som ’ringe’ til ’moderat’. Partierne stiller i aftalen en lang række krav til det kommende byggeri, herunder at der skal være tale om en grøn og bæredygtig bydel med bygninger, der for eksempel er beklædt med træ eller begrønnet. Rundt om boligerne skal området fremstå som natur, og der skal gøres en særlig indsats for at sikre biodiversiteten i randområdet af byggeriet.

Desuden er det aftalt, at en grund ved Selinevej i den vestlige side af Amager mellem motorvejen og togskinnerne tæt ved Københavns Skyttecenter skal udlægges til i alt 81.000 kvm erhvervsbyggeri, ligesom der skal bygges 20.000 kvm ekstra erhverv i Ørestad. Desuden skal en grund ved Bådehavnsgade ud mod Fiskerihavnen, der i dag er dækket af krat, udvikles til 64.500 kvm boligbyggeri eller godt 550 boliger.

Både byggeriet af boliger i Bådehavnsgade, på campinggrunden og erhvervsbyggeriet på Selinevej forudsætter, at staten medvirker til at af-frede grundene mod til gengæld at frede ’Strandengen’ på Amager Fælled, der trods oprindelig natur ikke er fredet.

De 7 partier, der forhandler om budgettet for næste år, er Socialdemokratiet, Radikale, SF, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Forhandlingerne om budgettet ventes afsluttet inden for de nærmeste dage.

Læs også Forslag kan sende Amager Fælled byggeri til Tingbjerg

Læs også Amager Fælled byggeri afgøres først i 2018

Læs også Politikere vil flytte Ørestad Fælled-byggeri til fredet område

Læs mange flere nyheder om København her





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder