Ugen i Ejendom: Farvel til kendte profiler og stort goddag til Blox

Det blev en overraskende barsk uge for flere i ejendomsbranchen. Den, det gik hårdest udover, er ikke en fysisk person, men Realdanias nye stolthed, Blox. Både danske og internationale arkitekturkritikere fandt det helt store skyts frem for at fortælle, hvor kikset bygningen er. Men det tog bestemt ikke glæden fra de nye lejere i kontorfællesskabet Bloxhub, der netop er flyttet ind. Heller ikke fra ejendomsinvesteringsselskabet Niam, der har fået sine egne isolerede kontorer, hvor det er muligt at lukke en dør i hjørnet af bygningen. Eller fra det udsnit af toppen af Danmark, der fredag mødte op for at indvie Blox.

Indehaver af rådgivningsfirmaet Copenhagen Windows, Thomas Fokdal, der selv har fået kontor i Blox, var da også ude i Politiken og forsvare Blox. Bygningen skal ses indefra og ud og ikke omvendt, påpegede han. Og det vil jeg faktisk give ham ret i. Jeg kan sagtens se, at den udefra kan se ud som et rumskib, der er kommet ud af kurs. Men jeg er også så gammel, så jeg kan huske “talk of the town” dengang Det Kongelige bibliotek faldt ned i havnen. Der var også mange, der syntes det var helt malplaceret.

Så måske vænner man sig til det ydre – måske gør man ikke, og så har arkitektfirmaet OMA faktisk netop opnået, hvad de siger, at de ønskede; nemlig at skabe noget anderledes, der bryder det pæne – men forudsigelige – københavnske bybillede.

Når det kommer til det indre er det en helt anden sag. Jeg synes allerede, at det er overraskende og positivt, at et firma som Niam har valgt at flytte ind. Ganske vist ikke i hubben, hvor alle stort set kan høre og se, hvad alle andre laver, men dog i miljøet. Og at det er særlig positivt, at netop de flytter ind, er der en særlig grund til for det kan være med til at sikre diversiteten. DAC har altid været en fin størrelse ude på Christianshavn, der hyldede den danske designstil og arkitektur. Men det har ikke været en magnet for ret mange andre i bygge- eller ejendomsbranchen.

Læs også Dronningen indviede Blox sammen med nuværende og tidligere ministre

Blox vil for alvor komme til at leve og kunne give nyt liv til bygge- og ejendomsbranchen, bidrage til byudvikling og styrke kompetencerne indenfor byudvikling og dermed eksport, hvis branchen tager mulighederne til sig.

For at kunne det er det vigtigt, at det ikke bliver et sted for feinschmeckere men for alle indenfor branchen lige fra arkitektur til investering og mere hard core tekniske discipliner. Det har branchen selv et medansvar for. Og der skal man passe på, at man ikke bliver doven. Det sker jo nogle gange, når lidt for meget giver sig selv – og det kan man glæde sig over, at det gør med Realdanias massive investering i Blox, men så vil pengene – om ikke være spildt, for DAC og hubben skal såmænd nok fungere, – men investeringen vil ikke få udløst sit fulde potentiale. Så lad os i branchen i fællesskab forsøge at fylde mulighederne ud og løfte det fælles ansvar det er at bruge mulighederne fuldt ud.

Den anden “barske” melding i ugen var, at Newsec Datea har set sig nødsaget til at opsige 27 medarbejdere. Desuden er de svenske ejere blevet enige med den mangeårige, vellidte direktør Flemming Engelhardt om at stoppe samarbejdet. De lave marginaler i administrationsbranchen er åbenbart ikke tilfredsstillende længere, og samtidig skal der en fornyelse til, som det øjensynligt er vurderet, at Flemming Engelhardt ikke er den rette til at gennemføre.

Det er en overraskende udmelding i en branche, hvor der ellers er akut mangel på medarbejdere. Så man må gå ud fra, at der er grundige overvejelser bag at afskedige så mange i en branche, hvor der ellers er stor efterspørgsel, og de fleste medarbejdere går af sig selv.

Til gengæld så vil jeg nok anbefale Newsec Datea at tage en grundig snak med deres kommunikationsbureau. Begrundelsen for afskedigelserne var nemlig blandt andet: “- En konklusion er, at vores organisation kommer til at se anderledes ud i morgen end i dag.” Wauw – det er altså ikke rigtig en begrundelse endsige en nyhed.

Jeg vil gerne se den virksomhed i såvel ejendomsbranche som alle andre brancher, som ikke kan skrive under på det udsagn i 2018, hvor verden er konstant omskiftelig. Derfor kommer her et godt råd, når man skriver pressemeddelelser og forsøger at kommunikere sagligt: Skriv noget, der ikke er selvfølgeligheder. Det giver meget mere mening og skaber større troværdighed i sidste ende.

Læs også Flemming Engelhardt stopper – 27 medarbejdere afskediget

I denne uge udkom Estate Magasin nr. 2. Flere af artiklerne fra magasinet sleb vi i nyhedsform til magasinet, og det var gode historier, som trak rigtig mange læsere. Det gjaldt både den nye serie om makkerpar i ejendomsbranchen, hovedartiklen – det dybdegående interview med Lars Thylander, M & G Real Estates planer på det danske marked og rekrutteringsudfordringer, som Amalie Search & Selection kunne fortælle om. Nyheden om Thylander Gruppen hed i netversionen, at Thylander Gruppen leder efter ejendomme for 1,2 milliarder kr. Og som en havde kommenteret på Linkedin: – Mon ikke Lars finder dem. Det plejer han.

Læs også Thylander Gruppen leder lige nu efter ejendomme for 1,2 milliarder kr.

Læs også Verdens største kæmper om det danske marked

Læs også Sehested Group leder efter international samarbejdspartner

Læs også Stor kamp om de gode hoveder i ejendomsbranchen

Og så var der Peter Frische, der oprindeligt slog sit navn fast i ejendomsbranchen som partner i Sadolin & Albæk, rykkede videre som direktør i Norrporten før Thomas Wenzell Olesen, og så blev den, der startede Industriens Pensions ejendominvesteringer i gang. Nu skal han sørge for, at det ikke kun er PwC, der gør sig bemærket med en division, der byder ind i strukturering af ejendomstransaktioner, men at også konkurrenten EY kommer med i det spil. Erfaring har han masser af, så det skal “bare” twistes ind i en ny sammenhæng.

Læs også Peter Frische forlader Industriens Pension til fordel for EY

Og så blev det i denne uge, at vi i Estate Media også tilsluttede os den gennemgående trend i mediebranchen om, at man ikke bør arbejde gratis. I vores regi hedder det Estate Pluss. Vi har for nylig opgraderet redaktionelt og kommer i den kommende tid også til at tilføre flere journalistiske elementer til vores nyheder. Vi håber, at vores læsere vil bakke op og tegne et abonnement på samme måde som de fleste andre læsere af andre medier har i dag. Den rigtige viden brugt rigtigt er værdifuld, og det vil vi sikre os, at vi har musklerne til også at levere fremover. Blandt nyhederne var i denne uge en liste udarbejdet over de største transaktioner af Cushman Wakefield RED til Estate Media.

Læs også Liste: Udvalg af de største transaktioner i det danske marked

Læs også Estate Media indfører Estate Pluss – flere nyheder mod betaling

Estate Pluss bliver lanceret kort tid før, at Estate Media fylder 10 år. Estate Magasin, der dengang hed Magasinet Ejendom, udkom for første gang ultimo maj 2008. Det var kort tid før, at finanskrisen for alvor bragede igennem og forandrede hele branchens udvikling og tankesæt og ikke mindst udryddede en lang række af de firmakonstellationer, der prægede datidens ejendomsudvikling.

I denne uge bragte vi den første forside, og i den kommende tid vil du opleve flere tilbageblik på de første 10 år.

Læs også 10 ikoniske forsider: Da Skanska opgav entreprenørkampen

Vi er stolte af som mediehus at have overlevet og leveret kvalitetsjournalistik til ejendomsbranchen i 10 år, og vi glæder os til at udgive et jubilæumsnummer med masser af snapshots fra kendte profiler i branchen om vigtige begivenheder, trends og tendenser i de sidste 10 år og tanker om de næste. Mere om det i de kommende uger. Hvis du har haft glæde af Estate Magasin, af estatemedia.dk eller vores konferencer de sidste 10 år, vil vi gerne inkludere det i jubilæumsudgaven. Vi vil blive glade for, hvis du vil sende et par linier om din oplevelse af os og vores betydning for branchen på sevel@estatemedia.dk.

På forhånd tak og rigtig god weekend!

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder